Gaudeamus 2015 - Un coș plin, ca de fiecare dată

Sunt momente în viață pe care ți-ai dori să le trăiești din nou. Sunt unele locuri cu o anumită încărcătură pe care ai vrea să le revezi ori de câte ori este cu putință. Pentru că în spate se află o experiență plăcută și îți dorești să resimți acea senzație deosebită. Cred că se poate spune că în acest tipar poate puțin metafizic se poate încadra și un târg de carte. Și mai ales unul care este încărcat cu un renume care depășește limitele țării noastre. Pe cei care s-au îndreptat zilele acestea înspre Complexul Expozițional Romexpo, din apropierea Pieței Presei Libere, i-a așteptat o supriză plăcută. Același ambalaj frumos, dar care ascundea cadouri diferite.

În lista evenimentelor culturale din timpul anului, Gaudeamusul reușește să ocupe un loc fruntaș datorită amplorii sale. Este locul unde poți găsi aproape tot ce cauți, din aproape toate domeniile și la prețuri pentru toate buzunarele. Toate aceste tușe colorate formează împreună un tablou viu și care așază Bucureștiul într-un loc special pentru iubitorii de cărți.

Cea de-a 22-a ediție a evenimentului a fost organizată, așa cum ne-am obișnuit, de Radio România Actualități și a adus împreună peste 300 de edituri de profil din întreaga țară, evenimentul rămânând unul ce trebuie neapărat bifat de prezența oricui dorește să cumpere cele mai noi și mai bune cărți. Timp de 5 zile, au fost puse la dispoziția cititorilor peste 700 de titluri noi, astfel că ochiul și portofelul au putut parcurge standuri încărcate de o ofertă extrem de bogată. De asemenea, fiecare editură a venit cu un sac de reduceri pentru a ajuta cumpărătorii să se bucure din plin de pagini de calitate la un preț de sărbătoare, iar unele dintre acestea, de 10, 20, până la 80% la unele cărți, au fost valabile doar în timpul târgului.

Întotdeauna ceea ce oferă târgului de carte o notă aparte este acea imagine pe care o poți obține doar urcând la ultimul etaj. Acea imagine de ansamblu pe care o ai când, privind în jos, vezi adunate laolaltă atâtea edituri diferite, atâția oameni pasionați de meseria lor și, în mijlocul lor, sute de oameni, fiecare având cel puțin o pungă pe care, cu litere de-o șchiopă, stă scris numele unei edituri. Deși, de cele mai multe ori, nu există exclusivitate.

Pe lângă imaginea de târg, de mulțime, de gălăgie și de troc, apare și aceea de festival, cu noutățile lui care completează sărbătoarea: romanul recent descoperit al scriitoarei americane Harper Lee „Du-te și pune un străjer”, autobiografia unei refugiate din Coreea de Nord, Yeonmi Park, cărțile din colecția regală cu care ne-au obișnuit cei de la Curtea Veche Publishing și, mai ales, prima carte scrisă împreună de Andrei Pleșu și Gabriel Liiceanu, „Dialoguri de duminică. O introducere în categoriile vieții”.

Și de aceea apare acea senzație deosebită menționată la început. Tuturor ne plac sărbătorile, când timpul pare că se scurge diferit și experimentezi un anume tip de bucurie. Gaudeamus te trimite în timp, în momentul acela în care primeai un cadou și simțeai bucuria de a-l lua, a-l desface și de a-l privi cu mândrie și fericire. Nu mai este neapărat vorba doar despre marketing, despre cifre și tiraje.

Pentru că atunci când vorbești despre cărți, pășești într-o altă lume, cu alte valori și alte coordonate. Și Romexpo devine, cu prilejul acestor evenimente, un astfel de loc fermecat, de unde nu poți pleca cu mâna goală, ci luând cu tine o mică părticică de magie. Pe lângă acea promenadă prin mijlocul cărților și a autorilor, pe lângă cărțile cumpărate, se naște amintirea. Momentul frumos care ai vrea să se repete. Anul acesta nu a fost cu nimic mai prejos decât cel dinainte. Pentru că în acel loc timpul nu joacă un rol atât de important. Ci tocmai puterea lui de a se opri în loc, prin intermediul cărților și al celor care vin acasă la ele.

Un articol scris de: Iuliu-Cesar Sturza

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

adaugă o părere