Filmul se bate singur - Race

Șansele de a nu fi știut vreodată cine a fost Jesse Owens, dacă n-aș fi vizionat filmul Race, erau destul de mari. În ce măsură corespunde însă filmul realității istorice, asta rămâne de văzut.

Titlul filmului — Race — nu este ales întâmplător, cuvântul având, în limba engleză, și sensul de „cursă” („concurs”), și sensul de „rasă”. Asta pentru că filmul este despre un atlet afro-american, Jesse Owens, care a participat la Jocurile Olimpice de la Berlin (în 1936), pe fondul politicii antisemite a naziștilor, dar și a segregării rasiale din SUA.

În circumstanțele dificile ale anilor 1930, din America, sugerate prin câteva secvențe cu amărâți, tânărul Jesse Owens pleacă de acasă pentru a studia la Ohio State University. Acolo este remarcat rapid de antrenorul Larry Snyder (Jason Sudeikis, OK în rol), aflat în căutarea unui atlet flămând de victorii și talentat. Acesta îi propune să-l antreneze, cu condiția ca Owens să dea dovadă de seriozitate și „să muncească”. Ba, ca să îl ajute, Snyder îi face rost și de o sursă de venit pentru ca Owens să poată trimite bani acasă pentru fiica lui.

Citește întreg articolul aici!

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

adaugă o părere