Povestea de astăzi este despre Andrei Duma, românul din Oradea care s-a întors în ţară după ce şi-a completat studiile la Universitatea Essex din Anglia, pentru a aduce la îndeplinire un vis frumos şi altruist, un vis care contribuie la realizarea zecilor de visurile ale tinerilor ca tine.
Poți să te descri în câteva cuvinte?
M-aș descrie începând cu faptul că sunt cineva care are așteptări mari pentru rezultatele sale. Am încredere în capacitatea mea de a face față provocărilor. Sunt orientat spre rezultate. Îmi place să învăț lucruri noi și să știu cât mai multe despre orice domeniu.
Care era visul tău atunci când erai copil? Ce profesie îți doreai să ai?
Nu pot spune că atunci când eram copil am avut un vis sau o profesie pe care mi-am dorit-o în special. Mi-am dorit să fiu arheolog, președinte, chiar și sportiv de performanță. Însă țin minte că îmi doream tot timpul să fiu un expert în domeniul meu, ceea ce încerc acum să fac prin platforma de crowdfunding „TeSustin.ro.” Visul meu acum este ca lumea să știe ce este crowdfundingul (multifinanțare) și să poate să profite de beneficiile pe care le oferă.
Care a fost experiența ta ca student în străinătate?
Experiența mea a început prin faptul că am plecat la studii în Marea Britanie cu gândul să studiez Sociologie și Studii Psihanalitice, însă după șase săptămâni mi-am dat seama că de fapt îmi doresc să fac altceva și am făcut o schimbare majoră, am renunțat la Sociologie pentru că pur și simplu nu se alinia cu ceea ce îmi plăcea mie și am trecut la studiul Economiei Financiare. Pe de o parte, sistemul de acolo de învățământ este foarte diferit de cel din România, nu pot spune dacă este neapărat mai bun sau mai rău. Însă cu singuranță este diferit, se pune mult mai mult accent pe activități în afara orelor de curs, de la munca individuală la munca de echipă. Pe de altă parte, activitățiile non-academice au avut un mare impact asupra mea ca și student. Am fost implicat în Romanian Society ca Vice-President, am ocupat funcții în Uniunea Studențiilor, iar în ultimul an mi-am îndeplinit dorința și am ajuns reprezentatul studențiilor din Facultatea de Științe Sociale din cadrul Universității Essex.
Cum ți-a venit ideea de-a înființa platforma “Te susțin.ro” și care este scopul ei?
În momentul în care am ajuns în Marea Britanie la studii (University of Essex) am observat că studenții de acolo aveau posibilitatea de a-și finanța orice fel de cheltuială aferentă studiilor prin crowdfunding. Platforma „TeSustin.ro” este o initiațivă care își propune să democratizeze mediul de crowdfunding din România. Crowdfundingul, sau multifinanțarea, așa cum este ea numită în limba română, este o acțiune de strângere de fonduri al unui grup de oameni care fac parte dintr-o comuninatate care are accelași scop. În crowdfunding, o persoană are un vis, o idee, o inițiativă pentru care solicită resurse financiare. Astfel, prin prisma platfomei oamenii pot să își prezinte ideile sub formă de proiect, cu descrieri care respectă o anumită structură pentru a răspunde la cele mai frecvente întrebări și alături de video-uri pentru a face totul cât mai ușor de înțeles. În urma încărcării ideii pe platformă, începe campania propriu-zisă în care cel care propune proiectul își promovează ideea, iar oameni care cred în respectiva inițiativă, donează. În schimbul acestor donații, susținătorii pot primi recompense. Aceste recompense pot varia de la o simplă scrisoare de mulțumire, până la prototipuri sau obiecte valorice, experiențe sau servicii.
În România, crowdfundingul se află într-o stare incipientă în comparație cu alte țări din Europa, însă are un potențial enorm, iar acest potențial poate fi exploatat doar de oameni cu visuri mari care își doresc să ducă la bun sfârșit o inițiativă.
Mi-am dat seama că în România nu există o asemenea ocazie pentru studenți și deoarece și eu mi-aș fi dorit o astfel de platformă când am plecat m-am întors să-mi duc la capăt visul printr-o inițiativă antreprenorială similară. Recunosc că m-a ajutat foarte mult și programul de finanțare PNDR 6.2 dedicat afacerilor non-agricole în mediul rural. Câștigând o finanțare în valoare de 50.000 de euro am decis să nu mă limitez doar la domeniul educațional, ci să ofer posibilitatea oricărei persoane de a strânge banii necesari pentru împlinirea unei dorințe, de la publicarea unei cărți, de exemplu, și până la susținerea unei cauze umanitare. Platforma este deja funcțională, iar proiectele au și apărut.
Ce sfat ai da tinerilor noștri cititori atunci când vine vorba de împlinirea unui vis? Ce sfat ți-ai da ție, celui de acum 4 ani?
Cel mai bun sfat e să nu renunțe niciodată la visul lor. Oricând pot intra pe www.tesustin.ro pentru a-și publica o campanie prin care doresc să își îndeplinească visul. Ca și sfat pentru mine din trecut, cred că singurul ar fi acesta „Fă totul natural și continuă să îți urmărești obiectivele”.