Muzeul are deja o tradiție în organizarea unor expediții științifice în afara țării:
- 20 noiembrie 1973 – 5 februarie 1974: prima expediţie ştiinţifică peste hotare, organizată de muzeu pe coasta de est a Africii (Tanzania) și condusă de Acad. dr. Mihai Băcescu.
- Februarie – Iunie 1991: expediţia ştiinţifică organizată de Muzeul „Grigore Antipa” în Arhipelagul Indonezian.
- 11 aprilie – 12 iulie 1994: expediţia ştiinţifică organizată în Brazilia de Muzeul „Grigore Antipa” în colaborare cu Universitatea Catolică „Santa Ursula” din Rio de Janeiro.
În 2005, la invitația și în colaborare cu Societatea de Explorări Oceanografice și Protecție a Mediului Marin „Oceanic – CLUB” din Constanța, Muzeul a reluat tradiția de organizare a expedițiilor științifice în afara României. Acest lucru s-a întâmplat în cadrul unui proiect mai larg de cercetare a biodiversității din zonele limitrofe bazinului mediteranean.
Din 2005 și până în prezent, Muzeul, împreună cu Oceanic Club, a fost implicat în organizarea mai multor expediții științifice în unele state riverane Mării Mediterane. Dintre aceste expediții, trei s-au desfășurat pe teritoriul Marocului, și anume: Expediția „Atlas” în 2007, Expediția „Dakhla” în 2012 și Expediția „Merzouga” în 2013. Aceste trei expediții au vizat cercetarea biodiversității unor arii extinse de pe întreaga suprafață a acestui stat din nord-vestul continentului african.
* * * * *
Marocul are un relief predominant muntos, unde se regăsesc munții Atlas și Antiatlas. La sud se află o porțiune restrânsă de deșert, iar pe litoralul vestic se află câmpii litorale, precum și un întins platou care atinge 1300 de metri altitudine. În nord se regăsesc Munții Rif. Marocul este una din atracțiile continetului African, de aceea cercetările și studiile în această țară sunt destul de avansate.
Diversitatea climatică, geologică și biologică a Marocului constituie un peisaj foarte variat. Din punct de vedere geologic, munții adăpostesc o mare varietate de minerale și surse de potențiale energii. Majoritatea pădurilor Marocului și a speciilor vegetale și animale se concentrează în regiunile de munte, iar 70% din apa țării își are originea aici. Ceea ce este interesant la această țară este faptul că are o climă diferită, mediterană, oceanică, sahariană, iar faptul că munții Atlas se regăsesc aici, face ca fauna și flora să fie foarte variată. Aici se regăsesc păduri de argan, ceea ce face ca uleiul acestor copaci să fie atât de căutat în industriile de cosmetică.
De asemenea, fauna este un mix între specii europene și africane. La poalele dunelor sau chiar pe suprafețe stâncoase, oazele sunt cele care caracterizează deșertul marocan. Aceste oaze dau viață curmalilor care sunt caracteristici vegetației sahariene. De-a lungul văii Ziz cresc numeroși pomi fructiferi exotici printre care portocali, mandarini sau rodii. De asemenea, trandafirii sunt cei care parfumează aerul pe porțiuni întregi în regiunea El Kalaa M’Gouna.
* * * * *
Cei care au vizitat expoziția s-au declarat încântați de inițiativă, spunând că au descoperit lucruri noi. Pentru cei pasionați de fotografie, expoziția a fost o sursă de inspirație și au declarat că merită mers acolo și văzut pe viu. Este o expoziție care aduce nu doar informație, ci și o fărâmă de alt continent, de altă viață, cultură și obiceiuri.
În cadrul fotoexpoziției, veți putea admira atât lucrări de artă fotografică, cu aspecte ale biodiveristății Marocului surprinse de membrii echipelor de expediționari, dar și frânturi din activitatea zilnică a acestor temerari.
Vă invit să vizitați expoziția și să vă formați o părere proprie despre ceea ce reprezintă Marocul și biodiversitatea sa, văzută prin prisma unor cercetători români.