Dorinţa de a avea succes se găseşte, mai mult sau mai puţin, în fiecare dintre noi. Şi nu puţini cred că odată ajunşi sus, viaţa lor se va schimba în bine, vor avea oarecum o poziţie mai bună în societate, vor fi mai respectaţi, vor fi influenţi. Şi bine-ar să fie aşa uşor.
Succesul este, sau ar trebui să fie, un proces – succesul venit peste noapte va dispărea la fel de repede. Iar a fi un om de succes presupune mai mult decât dorinţa de a ieşi din anonimat, sau, de ce nu, dorinţa de a avea un trai mai bun.
Nu ştiu câţi dintre voi aţi avut sau aţi văzut fântâni care trebuie amorsate – eu personal nu am văzut, dar mecanismul lor m-a determinat să le aduc în discuţie pentru că la fel funcţionăm şi noi. Dacă nu torni o cană de apă în fântână, nu vei obţine niciodată apă, indiferet cât de mult efort fizic ai depune. Problema noastră este că visăm să ajungem oameni mari fără să ne pregătim. Fără să investeşti în tine, în intelectul tău, este puţin probabil să reuşeşti să iei decizii de valoare, implicit să acţionezi ca atare.
Aşadar, primul lucru pe care ar trebui să îl faci pentru pregătirea ta este să citeşti, să urmăreşti pe cei deja pregătiţi, să ceri sfaturi, să participi la diferite cursuri sau training-uri, să practici treptat domeniul în care vrei să reuşeşti. Nu poți să pretinzi o schimbare în viaţa ta făcând aceleaşi lucruri pe care le faci în fiecare zi. Trebuie să fii într-o continuă dezvoltare.
Un alt element important este să îţi doreşti atât de mult să ai succes încât să fii în stare să faci tot ce îţi stă în putinţă ca să îl obţii, indiferent de obstacolele care se vor ridica în calea ta. Pentru că de o voinţă puternică atârnă capacitatea noastră de a ne transforma gândurile în acţiuni şi fapte. În acelaşi timp, răbdarea constituie un element important. Degeaba ai o voinţă puternică dacă nu o aplici la momentul oportun. Nu te lăsa descurajat de întârzierea succesului, ci perseverează. Întrebat cum se simte să eşueze de atâtea ori, Thomas Edison a răspuns “Nu am eşuat, am aflat 10000 de moduri în care becul nu funcţionează.” Şi până la urmă a reuşit!
Relaţiile interumane reprezintă o parte importantă a succesului. Trebuie să ştii să fii autoritar, dar în acelaşi timp să fii diplomat. Este greu să ai autoritate asupra unor oameni care nu te respectă. Aşa că, dacă vrei să fii respectat, trebuie să respecţi și tu la rândul tău.
Reprezinţi media aritmetică a persoanelor cu care îţi petreci majoritatea timpului. Dacă eşti înconjurat de persoane care nu luptă pentru dezvoltarea personală, care se mulţumesc cu situaţia în care se află în acest moment, eşti în impas. Nu înseamnă că trebuie să renunţi la prieteniile actuale, încearcă însă să echilibrezi situaţia. Persoanele puternice te pot trage mai repede spre putere, îţi pot deschide drumuri şi perspective deosebite.
Lista nu se opreşte aici, însă ultimul element pe care aş vrea să îl amintesc este curajul. Dacă stai în banca ta şi crezi că succesul va veni la tine, nu ai şanse prea mari să ajungi la el. Toţi oamenii mari au mers la un moment dat împotriva curentului. Trebuie să fii atent să nu pierzi ocazii preţioase, să fii prompt.
Un articol scris de: Ilie David Sorina Mădălina