Sâmbătă, 21 noiembrie 2015, în sala publică I. C. Brătianu s-a lansat cartea ,,Mareea neagră: limba română sub asediu" (apărută la Editura Tritonic), scrisă de Conf. univ. dr. Dumitru Borțun. Cartea reprezintă o colecție de greşeli de exprimare în mass media din România transmise cititorului într-un stil propriu Domniei sale, cu grija și eficiența unui comunicator.
Domnul Dumitru Borţun este Conf. univ. dr. la Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice – SNSPA şi Preşedinte al Juriului de Onoare al Asociaţiei Române de Relaţii Publice. Competenţa şi pasiunea Domniei Sale pentru cunoaştere și responsabilitate în domeniul comunicării au fost recunoscute de invitații speciali, aceștia numindu-l un ,,avocat al limbii române".
Printre cei care au luat cuvântul alături de autorul cărții s-au numărat: Prof. univ. dr. Vasile Morar - Profesor de filosofie la Facultatea de Filosofie a Universității din București, Norel Iacob - Redactor șef la Revista Semnele Timpului, Ioan Paicu - redactor la Radio Vocea Speranței și Mădălin Avramescu - redactor Speranța TV. Calitățile și pasiunea domnului Borțun au fost evidente și pentru public, între cei prezenți numărându-se diverși profesioniști și oameni publici din domeniul educației, juridic și publicistic.
Expresia ,,Maree neagră” a fost inventată de un jurnalist de la ,,Télégramme de Brest”, în contextul unui naufragiu din 1967. În 18 martie a acelui an, deversarea unei cantități uriașe de petrol a provocat un dezastru ecologic, cauza fiind petrolierul Torrey Canyon, care s-a lovit de Stâncile Pollard, în largul Cornwall, Anglia.
Prin cartea mai sus amintită, autorul urmărește minimizarea gravităţii efectelor cauzate de ,,mareea neagră” generată de greşelile de exprimare în mass media din România. După cum se ştie, mass media – medii de comunicare în masă (ansamblu de mijloace și modalități tehnice moderne de informare și influențare a opiniei publice) – are un rol important în societate, putând influența judecățile de valoare. Dumitru Borţun atrage atenţia atât asupra lipsei deprinderii de a medita asupra instrumentului folosit în comunicare, cât şi asupra indiferenţei, ignoranţei şi dispreţului care se generalizează şi avansează ca o ,,maree neagră” (consecinţele acesteia asupra sistemului ,,ecologic” fiind devastatoare şi uneori ireversibile).
Dumitru Borţun ne invită la lectură, pledând cu argumente convingătoare pentru o gândire limpede şi o exprimare în consecinţă, coerentă şi riguroasă, cu o structurare a textului în mod adecvat, armonizând limbajul cu logica şi cultura cu deontologia profesională, având proprietatea termenilor utilizaţi.
Domnia sa ne oferă o carte îndrăzneaţă şi sistematică, exprimând convingerea că: „limba înseamnă mai mult decât un instrument de comunicare, ea fiind şi un instrument de cunoaştere şi autocunoaştere”. Insistând asupra faptului că nimeni nu este imun la greşeli, că important este să ne conştientizăm greşelile şi să le corectăm, adică să ne perfecţionăm, autorul îşi exprimă speranţa că el însuşi va avea de învăţat în urma reacţiilor care vor apărea.
Evenimentul a fost organizat de Asociația Respiro în colaborare cu Liceul Teologic Adventist ,,Ștefan Demetrescu."