Dreptul de a fi femeie în țările musulmane

V-ați întrebat vreodată care este diferență dintre femeile din Orient și cele din Occident? De ce le vedem mereu purtând ,,Burka", cumva izolate de realitatea societății? Care sunt derepturile lor și care este rolul femeii în țările musulmane?

Cercetând mai îndeaproape această temă, am înțeles că între musulmani și occidentali există diferențe fundamentale atât sociale și culturale cât și religioase. Pentru că îmi doresc ca aceste diferențe să fie cunoscute și înțelese de cât mai multe persoane, voi reda în amănunt caracteristicile specifice ale musulmanilor și femeilor din Orient.

Aspectele sociale și culturale

Într-o familie tradițională, tatăl este capul familiei sau ,,Pater Familia." Drepturile și dorințele copiilor și ale nevestei depind în totalitate de el. Bărbații au drept de viață și de moarte asupra soțiilor și fiicelor lor, ei reprezentând autoritatea supremă. Tatăl își poate ucide fiica sau soția pentru disobediență, fără să fie tras la răspundere penal.

Foarte mulți tați își vând fetele în căsătorie sau le oferă drept garanție a păcii între două triburi conflictuale. În cultura țărilor musulmane toți bărbații sunt numiți ,,Bhai Jan", ceea ce înseamnă frate, și toate femeile sunt numite ,,Bhabi", ceea ce înseamnă soră. Cu toate acestea o femeie nu are permisiunea de a ieși din casă neînsoțită de un bărbat. Acest bărbat nu poate fi însă un străin, ci trebuie să fie soțul, fratele sau tatăl.

Drepturile femeilor din Orient

Cu siguranță că o femeie modernă din Occident nu își poate imagina acest scenariu cu ușurință, dar el este totuși cât se poate de real în țările musulmane. Acolo, femeia nu are dreptul să meargă la școală, să voteze, să deschidă un cont bancar, să conducă o mașină, să vorbească cu străinii sau să iasă din casă fără permisiune din partea soțului, a tatălui sau a fratelui. Odată ce o femeie se căsătorește, și chiar cu mult timp înainte de acest lucru, singurul ei scop în viață este de a pregăti mâncarea pentru familie și de a da naștere.

În cazul în care soțul este violent sau abuziv, ea nu se poate întoarce la părinții ei, pentru că acest lucru ar aduce rușine asupra familiei, iar rușinea este cel mai rău lucru care se poate abate asupra unei familii.

O tragedie zilnică

Citind materialele pentru acest articol, am avut nevoie de un moment de reculegere, pentru că ceea ce citeam mi se părea ireal, nedrept. O mare problemă cu care se confruntă numeroase fete în țările musulmane este aceea că multe dintre ele sunt abuzate sexual. Drept consecință, numeroase fete rămân însărcinate, însă atunci când merg la Tribunal pentru a li se face dreptate, ele nu își pot dovedi nevinovăția.

De ce? Pentru că au nevoie de patru bărbați care să fie martori și care să le considere nevinovate. O femeie nu se poate apăra și nu poate apăra pe nimeni. Mărturia lor nu are nicio validitate în fața judecătorului, ci doar mărturiile bărbaților. De cele mai multe ori ele sunt acuzate pe nedrept de adulter și condamnate la închisoare. Din victime ele devin inculpate.

Un gând pentru tine

Am dorit să scriu acest articol pentru a vă aduce la cunoștință realitatea ce se petrece în lumea noastră și pentru că îmi doresc să realizezi, odată în plus, draga mea cititoare, că libertatea de care tu te bucuri nu este o libertate de care fiecare femeie se bucură.

Apreciaz-o cu atât mai mult!

Surse:

1. Malala Yousafzai with Christina Lamb, I am Malala, (London: Weidenfeld &
Nicolson E-Book, 2013);
2. Suad, Arsă de vie, Rao International;

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

1

Nota de mai sus este media tuturor notelor acordate de cititori. Îți mulțumim!

adaugă o părere