Dragoste sau... ce altceva?

O vorbim, o simţim, și o trăim.

Fiecare dintre noi, are nevoie de dragoste pentru o dezvoltare sănătoasă și armonioasă. Avem afecţiune din partea părinților, bunicilor, fraților, surorilor, prietenilor, iar într-o zi... ajungem să ne dorim ceva mai mult, poate uneori fără a ști prea bine ce presupune acest “mai mult”.

“Dragostea este tot ceea ce ai nevoie”. Un studiu longitudinal realizat de cercetătorii de la Harvard pe parcursul a 75 de ani, sugerează că dragostea, este într-adevăr cheia pentru o viață fericită și împlinită. George Vaillant concluzionează că două ingrediente esențiale sunt dovedite a corela cu o existență fericită: “Unul este dragostea. Celălalt, este găsirea unei modalități de a face față vieții fără a împinge dragostea deoparte.”

Dar, să revenim la ce presupune, “mai mult”:

…acceptare. Când permitem ca cineva să fie exact așa cum este el, fără credința că nu ar fi suficient de bun, sau că ar putea fi “mai bun” în cazul în care s-ar schimba, acest lucru înseamnă a-l iubi. Dragostea înseamnă să nu privești după ceva mai bun, sau să cauți ceva mai bun în altcineva. Înseamnă a-ți lua angajamentul să rămâi alături de partenerul tău, chiar dacă, ți s-ar putea părea că în calea ta, întâlnești ceva mai bun.

…iubire necondiţionată. Atunci când iubești cu adevărat pe cineva, nu te vei putea opri din a-l iubi, chiar și atunci când el nu îţi va răspunde cu aceleași sentimente. Dacă dragostea noastră este dependentă de acțiunile unei alte persoane, atunci acea iubire devine condiționată. Acest lucru înseamnă că iubești ceea ce partenerul îți spune sau ceea ce face, nu ceea ce este el însuși.

...dezinteres. Dragostea nu vrea nimic în schimb, pentru că nu există nimic în schimb de care are nevoie. Atunci când iubim pe cineva, nu căutăm să ne împlinim nevoile, sau să ne primim dragostea oferită înapoi. Ea este cea care oferă.

Întotdeauna ți-ai dorit să iubești... Nu să fii iubit

Dacă dorești să simți dragostea, este necesar mai întâi să o înțelegi. Dacă cineva te iubește, dar tu nu îi împărtășeși sentimentele, cât de mult impact are dragostea persoanei respective asupa fericirii tale? Probabil că ai observant... unul mic.

De ce se întâmplă acest lucru? Pentru că împlinirea nu vine de la a primi dragoste. Sentimenul de fericire și completare pe care ni-l dorim, vine din a oferi dragoste.

Sau... ce altceva mai înseamnă dragostea?

…să te prețuiești pe tine. Să îți respecți principile și să nu treci niciodată peste ele, doar pentru a ajunge la standardele unei alte persoane.

…răbdare. Nu vine întotdeauna la fix, deși în secolul vitezei, ne-am dori poate o iubire de genul: “fast-love la pachet”.

…dezamăgire. Să înveți că nu poți face pe cineva să te iubească. Nu uita că iubirea care pleacă nu se pierde, te va regăsi într-o zi, probabil în momentul în care te vei aștepta cel mai puțin.

…risc. Nu, nu vei ști de la început cum va fi finalul, oricât ţi-ai dori. Asumă-ţi responsabilitatea pentru orice s-ar întâmpla și învaţă din tot ceea ce primești.

Vorbești, simţi și trăiești. Poţi trăi dragostea, mai mult decât o vorbești.

Bibliografie: thoughtcatalog.com | aplus.com | psychologytoday.com | liveinthemoment.org

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

1.5

Nota de mai sus este media tuturor notelor acordate de cititori. Îți mulțumim!

adaugă o părere