Diferențele culturale – gesturi care pot genera conflicte

În raporturile dintre oameni, deseori, politețea nu este suficientă în procesul de socializare și în încercarea de evitare a conflictelor interpersonale. Atunci când două culturi diferite intră în contact prin intermediul mai multor persoane, pot apărea frustrări provenite din modul diferit de a percepe respectul sau de a interpreta limbajul non-verbal.

Marea Britanie și mai nou Franța au în curs de desfășurare programe prin care populația indigenă este educată să recunoască o persoană de o cultură și o viziune diferită de cea occidentală și să se raporteze în mod respectuos și eficient la ele. Deși cu greu ne putem imagina că orașele țării noastre sunt la fel de cosmopolite ca și cele ale țărilor amintite este esențial să cunoaștem câteva reguli de raportare la alte culturi și să le aplicăm de fiecare dată când vizităm o nouă zonă geografică sau când noi suntem gazdele.

În Rusia, de exemplu, contactul vizual prelungit poate fi interpretat ca o formă de agresivitate sau ca pe o încercare de a provoca persoana privită. Acest tip de comportament, care în cultura vestică este cât se poate de natural, mai este considerat nepoliticos și agresiv și în Japonia. În țările arabe, contactul vizual este permis doar în cazul în care este vorba de persoane de același sex, dar este inadmisibil în cazul în care peroanele sunt de sexe diferite.

În Thailanda este considerată lipsă de respect încrucișarea picioarelor sau îndreptarea vârfului piciorului spre cineva deoarece această parte a corpului este privită ca fiind inferioară și nedemnă de a atrage atenția asupra ei.

Dacă primești un dar de la o persoană de naționalitate chineză, politicos este să refuzi de câteva ori darul înainte de a-l primi cu mulțumirile de rigoare. De asemenea, darul respectiv nu va fi desfăcut in fața persoanei care vi l-a oferit.

În multe dintre țările asiatice, printre care și China, este văzut ca lipsă de respect gestul de a-ți turna singur băutura în pahar. Politicos este ca persoana care îți ține companie la masă să facă acest lucru, în timp ce tu vei face același gest pentru ea. Bacșișul este considerat o insultă în Japonia și, de cele mai multe ori, chelnerii sau cei cărora i l-ai oferit ți-l vor înapoia.

Majoritatea celor care trăiesc în Peninsula Scandinavă prețuiesc tăcerea și o consideră o parte integrantă a unei conversații, așa că, dacă în discuțiile cu ei vor apărea pauze lungi, nu e cazul să te grăbești să le umpli.

În unele țări arabe, ținutul de mână între doi bărbați este văzut ca un semn de prietenie și respect, fără implicații de altă natură.

În Canada, atunci când se servește oaspeților ceaiul sau cafeaua, poate fi semnalul că e timpul ca aceștia să se pregătească de plecare.

În Ghana, dacă vei invita pe cineva în oraș sau la o nuntă, persoana invitată se așteaptă să îi fie plătite toate costurile participării la eveniment. Dacă i-ai adresat cuiva o invitație fără să îi asiguri mâncarea și băutura este văzută ca o formă de impolitețe.

Dacă vei călători cu un taxi în Australia, este considerat politicos să te așezi pe locul din față al mașinii, lângă șofer.

Femeile arabe, în special cele de religie musulmană, nu vor strânge mâna unui bărbat nici chiar dacă e vorba de o întâlnire de afaceri. Acest privilegiu este rezervat doar soțului și bărbaților cu care acestea se înrudesc.

Dacă vei ajunge să faci parte dintr-un grup de prieteni scandinavi, vei fi deseori întâmpinat cu un sărut călduros pe obraz. Dacă prietenii sunt francezi, te poți aștepta la două sau trei săruturi pe obraz. Cu trei săruturi pe obraji obișnuiesc să se salute și olandezii, belgienii sau arabii.

Este considerat nepoliticos și chiar neigienic în majoritatea culturilor orientale (în special în cadrul religiilor hinduse și musulmane) să mănânci cu mâna stângă sau să saluți cu mâna stângă.

În Japonia oamenii se înclină în loc de salut și cel care e dator să facă o plecăciune mai amplă este cel care are un statut social mai mic.

În Franța și Belgia semnul pentru ”OK” este interpretat diferit de SUA și de statele în care cultura americană își face simțită prezența. Pentru ei acest semn înseamnă nulitate, lipsit de valoare sau este modul prin care îți transmt că nu s-a rezolvat o anumită problemă. În Japonia, acest semn este interpretat ca o cerere de a primi mită.

În Coreea de Sud este considerată o jignire gestul de a zâmbi unui străin pe stradă. Coreenii consideră că acest gest este un atac la inteligența lor. Zâmbetul pentru un străin este un gest aproape condescendent, ca acela adresat unui bebeluș care nu știe foarte multe.

În Filipine este considerat extrem de jignitor și, în unele cazuri, chiar pedepsit cu arestul, gestul de a chema pe cineva prin folosirea arătătorului (așa cum în cultura vestică este chemată o pesoană familiară) deoarece se crede că acest gest este destinat doar câinilor și a aborda astfel o persoană înseamnă că este privită ca fiind echivalentă unui animal.

Dacă ești invitat la masă în Argentina, este considerat nepoliticos să apari chiar la timp sau înainte de persoana care a adresat inviația deoarece se crede că faci acest lucru din lăcomie.

În Iordania, Senegal sau Nigeria un compliment făcut unei persoane în legătură cu un obiect aflat în posesia lui este interpretat ca o dorință de a avea lucrul față de care a fost manifestată admirația, ca o cerere indirectă.

Când nu ești sigur de regulile de politețe care trebuie urmate în anumite împrejurări este bine să întrebi cu sinceritate care sunt elementele sensibile în cultura respectivă și să încerci pe cât posibil să le eviți sau să le abordezi într-un mod corect.

Un articol scris de: Larisa Adelina Mustațea

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

8.5

Nota de mai sus este media tuturor notelor acordate de cititori. Îți mulțumim!

adaugă o părere