Despre “Măştile Europei” în Cluj-Napoca

Sala Casei de Cultură a Studenţilor din Cluj este aglomerată. Ultimele persoane care intră se grăbesc să ocupe locurile libere. Ceasul arată ora 19:00 şi în câteva minute programul va începe. Curând orice zgomot încetează, iar liniştea se instalează, deoarece prezentatorul urcă pe scenă. El anunţă tema care urmează să fie expusă în prima seară: „Secolul XXI – va fi religios sau nu va fi deloc”.

Cu mici modificări, acest program s-a repetat timp de două săptămâni, între 19 martie şi 3 aprilie. În această perioadă s-a desfăşurat seria intitulată „Măştile Europei”. Conferinţele au fost susţinute de prof. Valentin Dănăiaţă, profesor de istorie a filosofiei, istoria religiilor și etică creștină. Dumnealui deține un master în studii teologice la Andrews University, USA, iar actualmente lucrează ca pastor în Loma Linda, California, USA.

Titlurile au stârnit curiozitatea clujenilor şi au atras în jur de 200 persoane în fiecare seară. Dintre ele amintim: „Credinţă la Colectiv”, „Je suis Charlie”, „Cu spatele la viitor”, „Măşti pentru suflet”, „Deus Revelatus”, „Cu sau fără mască”, „Apocalipsa veselă”. „Amintiri despre viitor”, „De mână la răspântii”. Conferinţele au avut loc seară de seară, cu excepţia zilelor de luni şi joi. În week-end, numărul celor prezenţi a ajuns până la aproximativ 500 de participanţi.

Temele au fost abordate cu multă profunzime, conform aşteptărilor publicului. Prof. Dănăiaţă a făcut constatări realiste ale situaţiilor întâlnite la nivel mondial, atât în plan economic, cât şi politic. Mai mult chiar, dumnealui şi-a propus să aleagă şi o altă perspectivă, cea religioasă, încadrând evenimentele actuale în contextul luptei dintre bine şi rău. Au fost oferite răspunsuri la câteva întrebări importante, cum ar fi de exemplu încotro ne îndreptăm. Folosindu-se de informaţii probate, prof. Dănăiaţă a adus un plus de cunoaştere în privinţa aspectelor fundamentale ale vieţii. De asemenea, vorbitorul nu a lăsat să se instaleze niciun moment de plictiseală, reuşind de fiecare dată să captiveze.

Pe lângă prezentările propriu-zise, cei prezenţi s-au putut bucura de momente muzicale de excepţie. Piesele alese au avut rolul de a introduce subiectul fiecărei seri. Printre invitaţii care au captat atenţia publicului s-au numărat grupul Voces, grupul Christall Sound Quartet, corul Agnus Dei, precum şi corul Bisericii Adventiste „Speranţa” din Cluj-Napoca. Tot în partea de introducere au putut fi ascultate poezii, iar într-o ocazie a fost pusă în scenă o scurtă ilustraţie cu un mesaj impresionant.

Un alt punct important în program a fost pastila de sănătate. Profesori universitari şi doctori au prezentat diferite afecţiuni întâlnite frecvent, oferind explicaţii clare cu privire la fiecare subiect.

Copiii care şi-au însoţit părinţii au luat parte la diverse activităţi specifice vârstei lor. Într-o încăpere special pregătită, ei au putut să asculte povestiri, să deseneze, să modeleze şi să se joace. Echipa care s-a ocupat de acest aspect a creat o atmosferă plăcută pentru cei mici, plină de dinamism şi voie-bună.

Organizatorii anunţă o videoconferinţă alături de domnul profesor Valentin Dănăiaţă duminică, 10 aprilie 2016, la Casa de Cultură a Studenţilor din Cluj, începând cu ora 19:00. De asemenea, toate prezentările pot fi urmărite online pe www.mastile-europei.ro/arhiva.

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

adaugă o părere