Descoperă-ți vocația în oamenii din jurul tău

Vocația poate fi descoperită nu în interiorul tău, ci în radiografia nevoilor comunității din care faci parte, susține pastorul Timothy Keller. Contrar metodei obișnuite de a începe cu tine însuți atunci când îți cauți o carieră, Keller recomandă ca procesul de descoperire a vocației să înceapă cu analiza comunității în care trăiești și identificarea nevoilor neîmplinite ale oamenilor din jurul tău, finalizându-se cu analiza abilităților personale și a oportunităților.

Cunoscutul autor și pastor american Timothy Keller a elaborat o metodă inedită formată din trei pași pentru descoperirea vocației – afinitate, abilitate și oportunitate.

1. Afinitate - privește în afară.

Contrar abordării uzuale de descoperire a vocației, dr. Keller propune să nu începi cu tine însuți. Nu începe cu un inventar abstract al talentelor și înclinațiilor tale pentru a-ți descoperi aptitudinile. Testele de aptitudini se bazează pe experiență și auto-cunoaștere, iar acestea, în cazul tinerilor, sunt destul de limitate.

Mai degrabă, spune dr. Keller, analizează nevoile concrete în contextul în care te afli, în comunitatea din care faci parte. La ce nevoi vibrezi? Ce probleme, ce fel de oameni, ce domeniu te impresionează? Pentru ce ai o afinitate? Pasiunea pentru o anumită cauză sau nevoie neîmplinită este esențială pentru o carieră reușită, care să-ți ofere satisfacție.

O modalitate prin care îți poți descoperi afinitățile este voluntariatul. Cele mai multe organizații din majoritatea domeniilor oferă oportunități de voluntariat. Lucrând în diferite medii vei avea ocazia să descoperi nu doar care sunt nevoile societății care te pasionează, ci și aptitudinile tale.

2. Abilitate - privește înăuntru.

Al doilea pas este să-ți analizezi abilitățile. Mulți oameni își doresc foarte mult să aibă o anumită carieră, dar nu sunt realiști în ceea ce privește abilitățile și limitele lor personale. De exemplu, unii vor să fie lideri, în ciuda faptului că le lipsește talentul organizatoric sau carisma.

În timp ce trebuie să fii foarte conștient atât de abilitățile, de talentele și de înclinațiile tale, cât și de punctele tale slabe, dr. Keller atrage atenția că, de multe ori, talente necunoscute “apar” surprinzător sau se formează pe nesimțite, în timp ce participăm la diferite activități. Voluntariatul și implicarea în diverse proiecte creează un cadru perfect pentru descoperirea talentelor și formarea de noi aptitudini.

3. Oportunitate - privește în sus.

În procesul de descoperire a vocației nu este vorba doar de nevoile societății și de înclinațiile noastre, susține dr. Keller, ci și de raportul dintre noi și celelalte persoane din viețile noastre. Nu ne putem înțelege pe noi înșine complet fără să fim atenți și la ceea ce văd alții în noi. Pot apărea astfel pentru tine oportunități la care nu te-ai fi gândit niciodată, dar unde te potrivești perfect.

Spre exemplu, acum câțiva ani, în urma insistențelor unor prieteni, m-am înscris într-un proiect în care nu mi se părea neapărat că mă potrivesc. Activitatea mea avea ca scop prezentarea unor cărți oamenilor de pe stradă și realizarea unor teste medicale. Chiar dacă mă identificam cu viziunea proiectului, mi se părea aproape imposibil să pot convinge niște necunoscuți că ceea ce le prezint are o importanță vitală pentru ei. În plus, mă simțeam inconfortabil să-i abordez și cu totul depășită de situație. Totuși, după o săptămână, echipa din care făceam parte avea vânzări record, iar eu vorbisem cu atât de mulți oameni încât rămăsesem fără voce. La final, liderii proiectului m-au rugat să vorbesc despre experiența mea în cadrul unei conferințe și într-o emisiune televizată, pentru că, ziceau ei, entuziasmul și bucuria mea erau molipsitoare. Dacă liderii și prietenii mei nu mi-ar fi spus ce au văzut în mine, eu singură nu aș fi putut niciodată să descopăr.

Vocația ta este parte din lucrarea lui Dumnezeu în lume, iar El îți dă resursele necesare pentru a servi comunitatea în care trăiești, într-un mod în care te poate împlini. Viața ta nu este o serie de evenimente întâmplătoare. Familia ta, educația și experiențele tale de viață – chiar și cele mai dureroase -, toate te pregătesc să fii și să faci ceea ce nimeni altcineva nu poate să facă sau să fie. “Căci noi suntem lucrarea Lui şi am fost zidiţi în Hristos Isus pentru faptele bune pe care le-a pregătit Dumnezeu mai dinainte, ca să umblăm în ele.” (Efeseni 2,10)

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

10

Nota de mai sus este media tuturor notelor acordate de cititori. Îți mulțumim!

adaugă o părere