„Un copil, un profesor, o carte și un creion pot schimba lumea.” - Malala Yousafzai.
La vârsta ei, adolescentele obișnuite sunt preocupate de modă, băieți, celebrități și seriale. Însă Malala militează neînfricată pentru drepturile fetelor din Pakistan la educație. Fiind cea mai tânără laureată a Premiului Nobel pentru Pace, tânăra de 18 ani a ocupat cea de-a doua poziție în sondajul anual organizat de revista Times în 2015 pentru desemnarea celei mai influente persoane a anului și a întrecut personalități precum Papa Francisc și cancelarul german Angela Merkel.
10 decembrie 2015 marchează împlinirea unui an de când Malala a acceptat Premiul Nobel pentru Pace, motivul acestei distincții reprezentându-l munca ei pentru susținerea în școli a tinerelor pakistaneze. Încurajată de tatăl ei, Ziauddin Yousafzai, ea s-a opus încă din 2009 deciziei Talibanului de a interzice prezența fetelor în școli, și, în ciuda amenințărilor cu moartea pe care ambii le-au primit, a continuat să apere dreptul la educație.
Tot în anul 2009, Malala a început să colaboreze cu BBC Urdu, publicând regulat pe blogul postului fragmente din jurnalul ei, dar ascunzându-și identitatea în spatele unui pseudonim. Au trecut astfel trei ani, timp în care popularitatea ei a crescut rapid, câștigând adepți și reprezentând o amenințare pentru gruparea politico-religioasă conducătoare. Pe 9 octombrie 2012, în timp ce era în drum spre casă, un soldat mascat a urcat în autobuzul școlii, a strigat-o pe nume, și a deschis focul asupra ei și a altor doi prieteni și colegi.
După intervenții chirurgicale de urgență efectuate în Pakistan, tânăra a fost transportată în Marea Britanie pentru alte operații și o perioadă de recuperare. Din fericire, glonțul a pătruns prin sprânceana stângă și s-a oprit în umăr, neatingându-i cutia craniană. Însă acest eveniment a propulsat și mai mult faima ei pe scena internațională. Incidentul a ajutat la succesul unei campanii globale inițiate de Malala, proiect ce a presupus crearea unui fond în numele ei care ajută la susținerea financiară a copiilor care își doresc să meargă la școală.
Printre realizările ei se mai numără un film documentar apărut în 2009, câștigarea Premiului Internațional pentru Pace al copiilor oferit de fundația The KidsRights în 2011, și a Premiului Național pentru Pace oferit de către guvernul pakistanez, redenumit „Premiul Național Malala pentru Pace” și dedicat tinerilor sub 18 ani. De asmenea, anul trecut a apărut și autobiografia ei intitulată „Eu sunt Malala”, care a fost apoi revizuită și adaptată pentru publicul mai tânăr.
În luna septembrie, Malala s-a adresat Summit-ului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Durabilă organizat la New York și a subliniat importanța educației oferite fetelor, impulsionându-i pe liderii mondiali să promită că „fiecare copil va avea dreptul la o educație sigură, gratuită și de calitate.” Totodată, tânăra a mustrat guvernul nigerian pentru eșuarea operațiunii de găsire a celor 100 de fete răpite de Boko Haram și l-a rugat pe președintele american Barack Obama să aprovizioneze Orientul Mijlociu cu cărți și profesori în loc de arme și drone.
Malala a investit cei 1,1 milioane de dolari câștigați în finanțarea deschiderii celei de-a doua școli pentru fete în Pakistan și speră ca prin exemplul ei să încurajeze fetele tinere să își facă auzită opinia, să-și descopere potențialul și să ceară o schimbare.
Surse: www.bbc.com | www.malala.org | time.org