De ce vizita Papei la New York este istorică?

Zilele acestea asistăm la o avalanșă de evenimente pe care presa internațională le cataloghează drept ,,momente istorice”. Desigur, nu ne referim doar la faptul că, de exemplu, străzile New York-ului au fost blocate pentru câteva zile, lucru nu foarte comun pentru locuitorii orașului.

După cum știm, zilele acestea la New York se aniversează 70 de ani de la înființarea Națiunilor Unite. Cu această ocazie, șefii de stat și de guvern s-au întrunit la summit-ul care nu doar sărbătorește cei 70 ani, ci și pentru adoptarea Agendei post 2015 privind Dezvoltarea. La adoptarea acestei rezoluții din Adunarea Generală a asistat inclusiv Papa Francisc, acesta fiind un moment istoric deoarece este pentru a cincea oară când un papă își adresează discursul în Adunarea Generală și în fața tuturor liderilor lumii.

Papa, care a inaugurat discursurile zilei de vineri, a fost întrerupt frecvent din cauza aplauzelor din sală la remarcile sale. Între cei care se aflau în balconul Adunării Generale și care aplaudau se regăsea și Malala Yousafzai, fata pakistaneză laureată cu Premiul Nobel pentru Pace, cea care a fost împușcată în cap de către Talibani.

Francisc a rugat marile puteri să ajungă la un acord cu Iranul în ceea ce privește programul său de energie nucleară. De asemenea, el a făcut apel la eliminarea armelor nucleare, remarcă la care Mohammad Javad Zarif, ministrul de externe al Iranului, s-a ridicat în picioare și a aplaudat. Totodată, Papa a menționat despre ,,respectul cu privire la viață pe toate nivele și dimensiunile sale,” rămânând constant princiipilor bisericii sale.

Analiștii estimează că acest discurs al Papei este cu mult mai important cu cât el vine din partea unui lider spiritual care păstorește o treime din populația planetei. În discursul său, Papa nu a lăsat nicio chestiune neatinsă: de la schimbul climatic la protejarea vieții, de la chestiunea programului nuclear iranian până la acțiunile ce trebuie întreprinse de către marile puteri pentru eradicarea sărăciei. Discursul său s-a încheiat cu binecuvântarea liderilor prezenți, precum și a celor pe care aceștia îi reprezintă.

Unicitatea acestui eveniment este dată tocmai de larga participarea a liderilor lumii la un summit internațional. De asemenea, este al patrulea lider spiritual al Bisercii Catolice care vizitează Statele Unite, după ce Papa Paul al VI-lea a vizitat pentru prima dată Statele Unite în octombrie 1965. Astfel, pentru Papa Francisc, aceasta este prima sa vizită oficială pe teritoriu american. Orașele pe care Papa Francisc le are pe agenda sa de lucru sunt Washington, New York și Philadelphia.

Între altele, la acest summit mondial va participa și Angela Merkel, ultima vizită a acesteia în Statele Unite fiind acum șapte ani. Este așteptat și președintele Vladimir Putin, al Rusiei, ultima vizită a acestuia pe teritoriu american fiind acum mai bine de un deceniu. Putin este aștepat să vorbească Adunării Generale luni, imediat după discursul oferit de Obama. După aproape un an, cei doi lideri ai marilor puteri se reîntâlnesc.

New York este orașul care adăpostește zilele acestea nu doar cel mai important eveniment al anului, ci și pe marii guvernanți ai lumii, care vor lua decizii privind eradicarea sărăciei, a foametei, conflictul din Siria sau criza din Ucraina.

Surse: nytimes.com; un.org; times.com; cnn.com.

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

adaugă o părere