Bogdan Matei
Am de mult timp o dilema care mă macină: “De ce nu fac ce-mi place? De ce nu faci ce-ți place? De ce oamenii nu fac ceea ce le place?”
Iată câteva posibile motive:
- Nu știi ce îți place: Un motiv justificat, trist și dureros. Poate fi frustrant să nu ai habar ce cauți pe lumea asta, ce talente ai și cum ai putea să le folosești. Neștiind pe ce drum vrei să apuci nu îți oferă decât șansa să fii luat de val și purtat de mulțime. Steve Jobs spunea însă că niciodată nu trebuie să-ți pierzi speranța; trebuie să continui să cauți, iar într-o zi cu siguranță vei descoperi ceea ce te pasionează. Caută, luptă și speră!
- Îți este frică: Frica este unul din cele mai paralizante stări pe care o poți simți. Parcă îți dispare orice vlagă și putere și rămâi pironit locului. Frica se împarte în două categorii: frica de eșec și frica de succes. Deși tentant este ca frica de eșec să pară un motiv hilar, aceasta poate fi un motiv subconștient important. Nu ți-a fost niciodată frică de ce s-ar putea întampla dacă ai realiza tot ce ți-ai propus? Nu ai simțit niciodată un fior rece pe șira spinării gândindu-te că ai să reușești? Cu frica de eșec știi cum e: te temi atât de tare că o să dai greș, încât nu faci nimic. Sau faci, dai greș, și apoi îți spui că ai avut dreptate.(O să scriu mai pe larg despre aceste două tipuri de frici în viitorul apropiat)
- Lipsa de încredere în tine: Pur și simplu crezi că nu o să reușești. Pur și simplu știi că nu o să reușești. Și, pur și simplu,…nu reușești. Nu crezi că poți să o faci și nu o faci. Îți place o anumită activitate, un anumit job, un statut, dar simți că nu ai ceea ce trebuie pentru a face asta. Ai impresia că oricine ar putea face asta, numai tu nu. Și, când te uiți la alții cât de bine se descurcă, chiar că te ia deprimarea.
- Comoditatea: Nu ești dispus să muncești suficient. Știi că e drum lung de unde ești până la a face ceea ce îți place. Ți-ar plăcea să fii acolo, dar nu ai chef să parcurgi tot drumul. Doar dacă te-ai putea teleporta…dar nu poți. Așa că rămâi unde ești. Te consolezi la o școală care nu-ți place sau la un job care nu te împlineste doar pentru că nu vrei să-ți părăsești zona de confort.
- Rutina: Se leagă mult de comoditate, doar că rutina este o comoditate inconștientă. Nu realizezi că ai devenit un roboțel care face același lucru zilnic, fără să îți mai deâai seama măcar că activitatea pe care o faci nu te împlinește. Cândva visai și tu la o viață în care faci ceea ce îți place, dar ai renunțat de mult, intrând în rutina cotidiană a societății.
- Presiunea socială: Nu vrei să-ți dezamăgești familia, prietenii, cunoscuții. Îți e pur și simplu teama de ce or să creadă/spună despre tine. Uiți că ei au (sau au avut) o viață de care să aibă grijă. Asta e viața ta și meriți să o trăiești așa cum îți place! Cu toate acestea, societatea pune o presiune mare pe umerii fiecăruia. Cum să renunți la facultate? Cum să îți dai demisia de la un job stabil și să te apuci de nu știu ce afacere tâmpită? Da, chiar, cum să faci așa ceva? Uite un citat extraordinar care ar putea dărâma acest mit al societății: “La 20 de ani ne îngrijorăm de ce cred ceilalți despre noi; la 40 nu ne pasă de ceea ce cred ceilalți; la 60 descoperim că nu s-au gândit niciodată la noi.” (Bob Hope). Tu chiar vrei să ajungi la 60 de ani ca să conștientizezi asta?
- Ți se pare imposibil: Da, ți se pare imposibil chiar să se poată să faci ceea ce îți place. Poate că ceea ce îți place ție fac atât de puțini; sau, dimpotrivă, atât de mulți! Cum să-ți croiești un drum acolo unde nu există? Cum să-ți faci loc pe unul deja supraaglomerat? Cineva spunea că “toate visele sunt imposibile până le împlinește cineva”. Tu ce vise împlinești?
- Banii: Un motiv deloc de neglijat, banii pot să se pună de multe ori în calea fericirii noastre. Din ce să te mai întreții dacă faci ceea ce îți place? De unde casă cu 3 etaje, 2 mașini și 3 concedii pe an? De parcă fericirea vine din astfel de achiziții sau dintr-un anumit standard de viață pe care societatea îl impune! Napoleon Hill spunea că: “Unul dintre marile secrete ale succesului este să te hotărăști ce îți place cel mai mult să faci și apoi să găsești o modalitate de a-ți câștiga existența din acel lucru. Mulți oameni abordează procesul în ordine inversă. Ei fac ce simt că trebuie să facă în scopul de a obține timpul și banii necesari pentru a realiza ce-și doresc cu adevărat.”
Tu de ce nu faci ceea ce îți place? Răspunsul tău se regasește printre răspunsurile de mai sus, sau ai propriul răspuns? (De ce nu ni-l spui și nouă?:) ). Dacă faci însă ceea ce îți place, ești cu un pas (mare) înaintea multora. Bravo! (Spune-ne și nouă cum ai reușit!:D )
P.S: Un prieten mi-a spus azi o idee faină de tot: “Oamenii regretă trecutul și visează la viitor”. Frumos ar fi însă altfel: “Visează la viitor, trăiește cum îți place în prezent, iar apoi nu vei avea niciun motiv să regreți trecutul”!