Dacă Dumnezeu există, de ce stă ascuns?

Dacă Dumnezeu există, de ce este atât de ascuns? Ce l-ar împiedica să-şi facă existenţa evidentă? N-ar putea oare să se facă vizibil oamenilor şi să le reamintească, zilnic chiar, că El este Dumnezeu? O Fiinţă omnipotentă ar putea găsi nenumărate căi să-şi dovedească existenţa şi puterea, fără a mai lăsa vreo urmă de îndoială în mintea cuiva. Deşi există argumente în favoarea existenţei lui Dumnezeu, bine elaborate, de natură ştiinţifică şi filosofică, pentru mulţi oameni El pare a fi Deus Absconditus – Dumnezeul ascuns.

Impedimentul puterii

Philip Yancey menţionează în cartea sa Dezamăgit de Dumnezeu, că Divinitatea are o problemă: „Puterea poate face orice, cu excepţia celui mai important lucru: nu poate controla dragostea [...] Într-un lagăr de concentrare, gardienii posedă putere aproape nelimitată. Prin aplicarea forței, ei te pot face să renunţi la Dumnezeul tău, să-ţi blestemi familia, să munceşti fără să fii plătit, să ucizi și apoi să îngropi pe cel mai bun prieten sau chiar pe mama ta. Toate acestea sunt în puterea lor. Doar un singur lucru nu pot: nu te pot forța să-i iubeşti."

Acest fapt ar putea explica de ce Dumnezeu, uneori, pare timid în a-şi folosi puterea. El ne-a creat să-L iubim, dar cele mai impresionante manifestări ale miracolului - acel tip de miracol după care tânjim în secret - nu pot face nimic pentru a favoriza această dragoste. Aşa cum Douglas John Hall a spus, «problema lui Dumnezeu nu este că El nu ar fi capabil să facă anumite lucruri. Problema lui Dumnezeu este că El iubește. Iubirea complică viața lui Dumnezeu aşa cum ne complicăm fiecare viața.»”

Tom Price, conferenţiar la Oxford Centre for Christian Apologetics, afirmă : „Cum ar putea comunica Dumnezeu dorința Lui de a te iubi într-un mod în care să îţi ofere libertate absolută după aceea? Dacă în fiecare zi ai avea dovezi raționale, incontestabile că El există, ai fi privat de libertatea de a nu crede. Reflectând, nu ai putea spune: Am nevoie de Tine.”

Soluţia: Parabola lui Kierkegaard

Filosoful danez, Soren Kierkegaard, a creat o parabolă: Un rege iubea o fată umilă. Regele acesta era diferit de alţi regi. Nimeni nu îndrăznea să spună un cuvânt împotriva lui, pentru că el avea puterea de a zdrobi toţi adversarii. Acest rege puternic era topit de dragoste pentru acea fată. Dar el nu putea să-i declare ei dragostea lui. Măreţia lui era o piedică. Dacă el ar fi adus-o la palat, i-ar fi încoronat capul cu bijuterii și ar fi îmbrăcat-o în haine regale, cu siguranță ea nu i-ar fi putut rezista; nimeni nu îndrăznea să-i reziste. Dar l-ar iubi ea?

Desigur că ea i-ar spune că îl iubeşte, dar l-ar iubi cu adevărat? Dacă s-ar duce în trăsura lui regală la căsuţa ei din pădure, ea ar fi copleşită . El nu voia o persoană supusă. El voia o iubită, un egal. Dar inegalul poate ajunge egal numai în dragoste. Regele era convins că nu-i putea eleva statutul fetei fără a-i zdrobi libertatea. Aşa că s-a hotărât să coboare el la ea. S-a îmbrăcat ca un cerşetor pentru a-i declara fetei dragostea lui şi pentru a o câştiga pe a ei.

Divinitatea s-a revelat în istoria umanităţii într-un mod complet accesibil acesteia. Apostolul Pavel prezintă întruparea lui Isus Hristos care, asemenea regelui din parabolă, a lăsat în urmă împărăţia Sa cu scopul de a câştiga dragostea omului:

„El, măcar că avea chipul lui Dumnezeu, totuşi n-a crezut ca un lucru de apucat să fie deopotrivă cu Dumnezeu, ci S-a dezbrăcat pe Sine însuşi şi a luat un chip de rob, făcându-Se asemenea oamenilor. La înfăţişare a fost găsit ca un om, S-a smerit şi S-a făcut ascultător până la moarte, şi încă moarte de cruce.” (Filipeni 2:6-8)

Ar reuşi oare Dumnezeu să câştige loialitatea şi închinarea unui număr din ce în ce mai mare de oameni, manifestându-şi prezenţa prin miracole care să constituie dovezi irefutabile în favoarea existenţei Lui? Categoric nu. De ce? Manifestările cele mai impunătoare ale puterii divine nu ar putea să forţeze ceea ce-şi doreşte cel mai mult Dumnezeu din partea omului, şi anume dragostea lui. Dacă El ar putea constrânge oamenii să Îl iubească, ar mai fi aceasta cu adevărat dragoste? Iubirea există doar atunci când este aleasă liber.

https://vimeo.com/113905875

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

adaugă o părere