Dacă ai o problemă, tu ești problema!

Viața nu este decât o reflexie cinstită a omului. Există o anume ciclitate în viață în sensul că primim totdeauna în măsura în care oferim, obținem exact ceea ce am gândit înainte că putem obține și ne înconjurăm cu oamenii pe care îi merităm.

Una dintre calitățile cele mai de preț a unui om este responsabilitatea; Cum te raportezi la ceea ce ți se întâmplă? Cât de mult îți controlezi propria viață și mai ales cât de răspunzător ești pentru faptele tale și chiar pentru problemele pe care le ai? Când ți se întâmplă lucruri neplăcute, a cui este vina?

Următorul dialog cred că este edificator pentru concepția pe care ar trebui să o abordăm când ne confruntăm cu inevitabilele noastre probleme zilnice:

- Ar fi mai bine să-ți schimbi punctul de vedere. Nu mai da vina pe mine, gândindu-te că eu sunt problema. Dacă vei judeca așa, va trebui să mă schimbi.

- Nu înțeleg, a răspuns el cu glas scăzut.

- Nu da vina pe mine pentru problemele tale.

- Da, dar nu mi-ai plătit decât 10 cenți, a venit grăbit răspunsul lui.

- Și ce ai învățat din asta? Dacă vei continua să reacționezi așa nu vei învăța niciodată nimic.
Dacă vei gandi că eu sunt problema, ce-ți rămâne de făcut?

Atunci când vei înțelege că tu ești problema, te vei schimba, vei învăța ceva din ceea ce ți s-a întâmplat și vei deveni mai înțelept. Cei mai mulți oameni doresc să schimbe pe oricine altcineva în afară de ei înșiși.

Cu câteva zile înainte, verificându-mi programul examenelor am descoperit că aveam două examene într-o singură zi, imediat după ce îl terminam pe primul trebuind să alerg să ajung la cel de-al doilea.

În mintea mea au început să se declanșeze o mulțime de probleme a căror gravitate creștea pe măsură ce mă gândeam la ele și îmi plângeam de milă; începusem imediat să dau vina pe dificultatea examenelor, pe imposibilitatea de susținere a două examene în aceeași zi unul după altul, pe dezinteresul arătat din partea profesorilor, și încă câte altele! Ei erau problema. Și nu eu. Mă simțeam epuizată și, cu toată amabilitatea cunoscută a spaniolilor, profesorii nu au găsit nicio altă soluție pentru situația creată.

Când m-am decis însă să privesc spre mine, am devenit responsabilă în fața mea pentru fiecare problemă. Odată răspunzătoare, a trebuit să caut soluții pentru fiecare problemă. Până seara, nu îmi mai rămăsăse niciuna nerezolvată.

Cum devin responsabil? Iată trei etape simple și concrete care te pot ajuta să devii responsabil:

Asumă-ți ceea ce ți se întâmplă!

Acceptă că ceea ce ți se întămplă se află în legătură directă cu propriul tău comportament. Învață să gestionezi întampările vieții cu dorința de a învăța lecția pe care ele o poartă cu sine. Nimic nu se petrece la întâmplare. Când vei înțelege acest lucru, vei descoperi că fiecare întâmplare a vieții vine împreună cu sămanța unui beneficiu imens pe care doar oamenii responsabili îl pot percepe și exploata!

Acceptă că tu ești problema!

Atunci când vei realiza și accepta că tu ești problema, mintea ta va căuta soluții de rezolvare a problemei nou-apărute cu acea energie proprie oamenilor puternici care învață și câștigă, și care nu pierd niciodată pentru că refuză cu luciditate lașitatea de a arunca vina asupra oricui altcineva în afara persoanei lor.

Educă-ți mintea!

Oamenii își modelează viața prin gânduri. Ceea ce ai în minte, determină ceea ce ai în mână. Educă-ți minteea să gândească pozitiv!

* * * * *

Viața nu este un hazard de întâmplări. Tu însuți ești responsabil pentru viața ta, ești responsabil pentru ceea ce ți se întâmplă și ești responsabil pentru felul în care reacționezi la toate aceste lucruri. Când îți vei asuma responsabilitatea pentru propria viață te vei schimba și, odată cu tine, modul în care te raportezi la problemele tale. Adu-ți aminte că, dacă ai o problemă, tu ești problema!

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

10

Nota de mai sus este media tuturor notelor acordate de cititori. Îți mulțumim!

adaugă o părere