Cuplul care a hrănit 4.000 de refugiați la nunta lor

În provincia Kilis din sudul Turciei, un cuplu a decis să-şi împărtăşească marea bucurie din ziua nunţii invitând 4000 de refugiaţi sirieni să mănânce şi să sărbătorească împreună cu ei. Fethullah Üzümcüoğlu și Esra Polat, care s-au căsătorit în provincia aproapiată de granița cu Siria, au invitat la masă pe unii dintre aceşti refugiați fugiți din țară după războiul civil care a început în urmă cu 4 ani.

Aproape 2.000.000 de refugiați sirieni au fost primiţi în Turcia. În Kilis există 4.000 de refugiați care primesc hrană din partea organizaţiei caritabile Kimse Yok Mu (Este cineva acolo?), organizaţie ce oferă ajutor turcesc pentru milioane de oameni în întreaga lume.

Obiceiul la nunţile turceşti este ca acestea să aibă loc de marţi până joi, culminând cu un banchet în ultima noapte. Dar acest cuplu a dorit să sărbătorească diferit.

Tatăl mirelui, Ali Üzümcüoğlu, a fost cel care a avut ideea ca mirii să invite la bucuria nunţii pe cei mai puţin norocoşi. El a declarat pentru ziarul Serhat Kilis că speră ca şi alții să procedeze la fel și să împărtășească sărbătoarea nunţii lor cu frații și surorile lor sirieni.

„M-am gândit că a împărtăşi o mare cină delicioasă cu familia și prietenii noștri nu era necesar, știind că există atât de mulți oameni care trăiesc în lipsuri chiar alături de noi. Așa că am venit cu această idee și i-am spus-o fiului meu. Sunt foarte fericit că el a acceptat-o și că cei doi au început noua lor călătorie fericită cu o astfel de acțiune altruistă.”

Mireasa, Esra Polat, a făcut următoarea mărturisire cotidianului Independent: „Am fost șocată când Fethullah mi-a spus la început de ideea aceasta, dar după aceea am fost cucerită de ea. A fost o experiență minunată. Mă bucur că am avut ocazia de a împărtăși masa nunţii noastre cu oameni care sunt în nevoie reală.” Invitaţii apropiaţi ai familiei s-au unit pentru a aduce mâncarea cu ajutorul camioanelor. La acţiunea de distribuire a hranei au participat chiar şi mirii.

Mirele a afirmat că niciodată nu a mai participat la aşa ceva şi l-a numit drept momentul cel mai fericit al vieţii lui: „Să vezi fericirea în ochii copiilor refugiați sirieni este un lucru de neprețuit. Am început călătoria noastră spre fericire aducând altora fericire, și acesta este un sentiment minunat.”

Ideea de a oferi un banchet celor sărmani este una foarte veche. Isus Hristos a menţionat foarte clar impactul: „Când dai un prânz sau o cină, să nu chemi pe prietenii tăi, nici pe fraţii tăi, nici pe neamurile tale, nici pe vecinii bogaţi, ca nu cumva să te cheme şi ei la rândul lor pe tine, şi să iei astfel o răsplată pentru ce ai făcut. Ci, când dai o masă, cheamă pe săraci, pe schilozi, pe şchiopi, pe orbi. Şi va fi ferice de tine, pentru că ei n-au cu ce să-ţi răsplătească; dar ţi se va răsplăti la învierea celor neprihăniţi.” (Evanghelia după Luca 14:12-14)

Să te pui în locul altora, să priveşti dincolo de împlinirea nevoilor tale, să cauţi să aduci un strop de fericire în viaţa celor loviți de nenorociri, să te bucuri împreună cu cei care nu au parte de bucurii, aceasta înseamnă o viaţă fericită.

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

10

Nota de mai sus este media tuturor notelor acordate de cititori. Îți mulțumim!

adaugă o părere