Care sunt limitele în care funcționează memoria de scurtă durată? Această întrebare a făcut subiectul lucrării „7: numărul magic, plus sau minus 2,"scrisă în 1956 de George Miller, unul din pionierii domeniului psihologiei cognitive.
Cercetarea lui a descoperit o limită de 7 lucruri pentru capacitatea memoriei de scurtă durată a oamenilor. De aceea este atât de dificil să ținem minte o listă de 7, 8 sau 9 produse pe care trebuie să le cumpărăm fără să avem o listă de cumpărături. Concluzia lui Miller este și parte din motivul pentru care, în SUA, numerele de telefon au 7 cifre fără codul regiunii. Această idee este cunoscută ca „Legea lui Miller" sau „Numărul Magic al lui Miller."
Limitele memoriei de scurtă durată
Dar numărul 7 nu este o limită de neînvins. Din 1956 până în prezent, s-a descoperit și învățat multe lucruri noi despre creierul uman și despre memorie. Se pare că există căi de a ne îmbunătăți memoria de scurtă durată peste limita de 7.
Memoria nu este o abilitate sau capacitate fixă, rigidă, care să fie bună sau rea. La fel ca orice altă abilitate care este exersată, îți poți exersa și dezvolta memoria pentru a deveni mai bună. Poate că impresia ta este că memoria ta nu este una prea bună, dar trebuie să știi că nu există o memorie proastă. Există doar două categorii: memorie antrenată și memorie neantrenată. Dacă cunoști anumite tehnici, poți dezvolta o memorie mai eficientă odată cu practica.
O strategie simplă
Există numeroase strategii care îți vor permite să îți amintești mai mult din ce ai citit. În acest articol, vei găsi o strategie în 3 pași, numită "procesul citirii multiple." Această strategie presupune o citire de previzualizare, o citire general și o citire propriu-zisă.
-
Pasul 1: Previzualizarea – presupune citirea doar a introducerii și a concluziei textului.
-
Pasul 2: Citirea generală - presupune citirea tuturor subtitlurilor și a cuvintelor cu bold sau, dacă textul nu are subtitluri, citești doar prima propoziție a fiecărui paragraf.
-
Pasul 3: Citirea Generală - În mod natural, ajungi la pasul al treilea, citirea propriu-zisă. Cu alte cuvinte, aici vei citi materialul cu care te-ai familiarizat deja.
Majoritatea persoanelor citesc într-un mod liniar de la început până la capăt. Acesta este unul din motivele pentru care citesc încet. Atunci când nu știi la ce să te aștepți din partea textului, vei fi nevoit să îl citești încet. După ce ai parcurs primii doi pași și începi să citești materialul, îl vei citi în mod natural mai repede pentru că știi la ce să te aștepți.
Ceea ce reținem din ce citim este în mare parte rezultatul repetiției. Cei trei pași îți oferă o repetiție crescută în timpul procesului. Mulți oameni se întreabă de ce uită totul a doua zi. Răspunsul are legătură cu repetiția. Dacă nu previzualizezi și apoi să citești schița generală a materialului, vei avea o singură repetare a materialului și e posibil să uiți mare parte din ce ai citit.
Dacă vrei să îți îmbunătățești memoria și mai mult, ia notițe în timp ce citești. Notițele întăresc în minte ceea ce tocmai ai citit și este o altă formă de repetare care te va ajuta să codifici amintiri în memorie chiar mai adânc. Acest proces în trei pași este o cale simplă de a-ți aminti mai mult din ce ai citit.