Cum să iubești înțelept

Vrem să fim iubiți. Tânjim după asta din momentul în care mijim pentru prima dată ochii. Pentru că nimănui nu îi place singurătatea. Vrem să simțim că la finalul unei zile există cineva care să ne asculte pățaniile, tristețile sau reușitele. Ne dorim pe cineva în care să ne punem speranțele și cineva alături de care să visăm. Motiv pentru care de când începem să simțim înfiripările timide ale dragostei în inimă, privirile noastre încep să fie atrase de potențiali oameni cărora să le oferim iubirea noastră și de la care să primim iubire. Și suntem atât de emoționați când miracolul se întâmplă. Ne simțim invincibili. Capabili să îndeplinim orice, iar problemele sunt undeva departe. Pare că fiecare cântec de dragoste ni se adresează. Zâmbim de fiecare dată când mintea ne fuge la acea persoană și pare că în inima noastră exista un amalgam de senzații și trăiri de nedescris. Trăim clipe minunate și pare că totul va dura la nesfârșit.

Dar, apar neînțelegerile. Iar noi suntem prea tineri, prea neexperimentați să le facem față. Încă nu am învățat să renunțăm la orgolii și egoism. Încă nu știm să ne cerem iertare pentru greșeli și să iertăm. Rănim, pentru că ne simțim răniți. Și după ce ne-am asigurat că am spus tot, renunțăm. Renunțăm să mai luptăm pentru relația în care suntem implicați.

Și atunci, realitatea crudă ne lovește. Credeam că iubim, dar, de fapt, nu prea știm nimic despre iubire. Ne trezim într-o încurcătură de emoții, regrete și dorințe. Și, neștiutori, credem că vom trece noi și peste asta. Până la urma ce este atât de grav?

Dar târziu, realizăm că am greșit și că dacă am fi ales să acționăm în alt mod, astăzi lucrurile ar fi stat altfel. Uneori, zicala „mai bine mai târziu, decât niciodată” nu e valabilă. Pentru că poate fi prea târziu să mai îndreptăm o vorbă sau un gest făcut la mânie. Va rămânea întotdeauna o urmă, acea cicatrice sufletească ce va aduce tristețe de fiecare dată când va fi atinsă.

Și ajungem să ne întrebăm de ce continuăm să ajungem la astfel de moment de răscruce o dată sau de mai multe ori în viață. Există o problemă la noi sau la celălalt? Oare continuăm să alegem persoana greșită? Poate că ne lăsăm duși de avalanșa de sentimente care ne cuprinde și de pasiune? Poate că încă nu știm să iubim înțelept?

A iubi pe celălalt înțelept înseamnă să gândim și să simțim în același timp, având înțelegere și discernământ. Să ne gândim care sunt intențiile și așteptările noastre cu privirea la celălalt și la relație. Înseamnă să ne lipsim de egoismul pe care-l avem în firea noastră de a obține doar ceea ce noi dorim, fără să oferim mai întâi ceea ce avem pretenția să primim. Să ne însușim sinceritatea ca o calitate esențială și o bază pe care relația să se dezvolte frumos.

Vom știi că iubim înțelept și matur atunci când în locul deciziilor bazate pe superficialitate, senzații de moment și ignoranță, vom lua decizii care dau dovadă de o analiză prealabilă a lucrurilor, o viziune pe termen lung și responsabilitate. Când Dumnezeu este prezent în viața și alegerile noastre, putem învăța să alegem ceea ce este bine și pentru alții, nu doar pentru noi.

O iubire înțeleaptă așteaptă până când este pregătită să dea dovadă de toate aceste lucruri.

Relațiile adevărate nu se întâmplă dintr-o dată. Atunci când știi să iubești înțelept, vei înțelege că relațiile necesită timp, răbdare și doi oameni care își doresc cu adevărat să fie împreună. Care și-au luat suficient timp să se cunoască, să își observe temperamentele și care au înțeles că dragostea lor trebuie să crească și să devină atât de puternică încât să treacă proba timpului, a schimbărilor și că doar împreună pot face față diferitelor obstacole care vor apărea în viață.

Poate că este dificil să mai crezi în ceva mai bun, pentru că suntem înconjurați de mii de oameni care traversează crize relaționale, dar astăzi este momentul să începi să investești în relații sănătoase cu oamenii care contează cu adevărat pentru tine. Ia-ți timp să-i cunoști în viața reală, așa cum sunt ei, priviți în ochi, nu din spatele ecranului. Cunoaște-i dincolo de defectele lor, dincolo de aparențe. Descoperă cine sunt cu adevărat, care sunt fricile lor, aspirațiile, dorințele lor cele mai profunde și modul în care privesc viața. Și, nu în ultimul rând, „folosește obiectivul lui Dumnezeu dacă vrei să obții o perspectivă sănătoasă asupra relațiilor tale”, spunea Gary Smalley.

 

Bibliografie:

https://brightside.me/inspiration-relationships/why-are-modern-relationships-so-fragile-143605/

http://quotesgram.com/img/wasted-time-in-relationships-quotes/9471406/

Prietenie cu intenții serioase – Dr. Kay Kuzma, Editura „Viață și sănătate” – București, 2016.

Adio amoruri – Joshua Harris, Editura „Aqua Forte” – Cluj, 2002.

ADN-ul relațiilor – Dr.Gary Smalley, Editura „Imago Dei” – Oradea, 2014

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

10

Nota de mai sus este media tuturor notelor acordate de cititori. Îți mulțumim!

adaugă o părere