Cum să-i înțelegem pe bărbați?

În afară de prăpastia dintre generații despre care s-a tot vorbit atât de mult, mai există o altă prăpastie care are niște efecte nocive la nivel social, familial și individual. Prăpastia dintre bărbați și femei. De câte ori nu am auzit la mamele noastre, la prietenele noastre, la colege și apoi chiar noi de câte ori nu ne-am întrebat retoric: Cine să-i înțeleagă pe bărbați?

Nu că noi fetele am fi mai ușor de înțeles, dar acum ne propunem să încercăm să-i înțelegem mai bine pe ei, pe bărbații din jurul nostru. Știți imaginea aceea cu o carte groasă, foarte groasă, cu mii de pagini…ce poartă titlul “Cum să înțelegi o femeie?” În timp ce bărbații încă mai răsfoiesc paginile acestei cărți, vă invit să trecem și noi fetele în revistă câteva indicii legate de cum să-i înțelegem mai bine pe bărbați. Iar pentru aceasta vă invit la o călătorie în timp, în casa copilăriei bărbatului pe care vă chinuiți să-l înțelegeți: poate fi un iubit, un soț, tatăl sau doar un coleg.

Ce sunt învățați băieții în anii copilăriei și cum îi influențează aceste lucruri?

1. Ești bărbat și asta înseamnă că nu trebuie să ai emoții, nu trebuie să plângi, nu trebuie să discuți chestiuni ce îți macină sufletul.

Și atunci te miri că bărbatul din preajma ta nu comunică, nu îți transmite ceea ce simte, este rece și distant, preferă să facă ceva decât să vorbească despre ceva, cu atât mai mult despre ce îl frământă. Atunci când vrei să-l faci pe un bărbat să vorbescă despre sentimentele sale, e nevoie de mai mult decât de simpla întrebare “Ce faci?” sau “Cum te simți?” El are nevoie de o întrebare mai specifică “Ce te face furios acum?” sau “Cum te pot ajuta să ieși din starea asta?”

2. Băieții au nevoie să-și consume energia.

Ați văzut cumva în pauzele de la școlă, doi băieți plimbându-se prin curtea școlii și povestind? Nu! Băieții aleargă, joacă fotbal, profită de orice pauză pentru a se mișca. Și atunci, de unde ideea și așteptarea că atunci când ești la întâlnire cu un băiat, trebuie să stați de vorbă ore în șir despre sentimente, despre câte în stele și-n lună. Băieții sunt obișnuiți să facă ceva, să se miște, să își descarce energiile prin sport. Dacă vrei să-l înțelegi pe un bărbat, ia în calcul nevoia aceasta a lui, și atunci nu te vor mai surprinde ieșirile lui cu băieții la fotbal sau planurile lui de vacanță. Stai liniștită…odată cu trecerea timpului se va mai tempera, doar că bărbații ce se aruncă în fotoliu când vin de la muncă nu au 20-30 de ani, ci peste 40.

3. Să stăm și noi de vorbă ca între bărbați. Când un băiat aude aceste vorbe, știe că e ceva serios. Poate nu vorbesc bărbații prea mult, dar și când se așează la masa negocierilor, lucrurile sunt clare, rapide și hotărâte. Băieții au nevoie uneori să-i abordezi astfel, să fii mai decisă, mai directă în ceea ce vrei, să nu te mai gândești și răzgândești de atâtea ori.  Vorbiți-le pe limba lor, într-un mod în care să le onoreze orgoliul și bărbăția. Fiți directe și apelați cu încredere la ei atunci când aveți nevoie de ajutor sau sfat. Lucrul acesta îi va face să se simtă importanți, așa cum erau când tata îi chema la o discuție “între bărbați”.

4. Curajul însemnă acte de vitejie. Dacă îl întrebi pe un băiat ce înseamnă să fii curajos, cu siguranță îți va spune numele unui erou. Așa au fost învățați de mici. Superman, Zoro sau nu știu ce alt războinic, nu erau cei care aveau curajul să recunoască o greșeală, să plângă de emoție, să râdă în hohot de bucurie. Curajul pentru ei înseamnă să te aventurezi pe munte noaptea fără echipament, să te cațeri pe înălțimi, să sari cu parașuta, să îți depășești limitele fizice. E greu de explicat unui băiat că empatia și curajul emoțional sunt adevărate acte de eroism, dar dacă atunci când își arată astfel tăria sunt încurajați și susținuți, sunt pe drumul cel bun. Băieții au nevoie să învețe că a fi vulnerabil, a înfrunta emoțiile negative, a accepta eșecul și a depăsi frica sunt adevărate acte de curaj.

5. Violența naște violență. Știți despre ce povestesc destul de des și cu patimă bărbații? Despre pățaniile copilăriei, despre ce bătaie primeau de la părinți atunci când copii fiind, făceau prostioare, despre cum i-au pus la punct pe colegii care îi supărau. Ei bine, lucrurile acestea, cel mai adesea, din nefericire s-au întâmplat. Violența fizică și verbală fac parte din “educația” de care cei mai mulți băieți au avut parte. Asta nu e o scuză pentru comportamentul lor violent, dar dacă înțelegem motivele putem să stopăm un comportament, nu răspunzând la fel, nu cu țipete și cu bătut din picior. Mulți dintre bărbații de astăzi au răni emoțioale nevindecate, mulți au fost învățați că “dacă dai, ai”, așa că atunci când îl vezi nervos, încins la vorbe urâte și la acțiuni violente, evită confruntarea, iar atunci când e liniște și pace încearcă să vezi cicatricele și să pansezi rănile trecutului. Iubirea poate vindeca.

Bărbații puternici devin așa în urma acceptării lor și a iubirii cu care sunt înconjurați. Iar dacă în preajma ta este un băiat ce trebuie educat, crescut, iubit… nu uita că el va fi bărbatul de mâine. Dacă vei avea ocazia să fii mamă de băiat, învață-l să fie un bărbat așa cum tu ți-ai dori să fie bărbații din jurul tău astăzi … și de mâine.

 

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

8.4

Nota de mai sus este media tuturor notelor acordate de cititori. Îți mulțumim!

adaugă o părere