Colegii dificili - o binecuvântare?

Dacă deja avem un loc de muncă, ştim cât de important este să fim înconjuraţi de persoane amabile, drăguţe, care să ne respecte calităţile. Acesta este din păcate, în ultima perioadă de timp, doar un ideal, pentru că, de foarte multe ori, sub o mască a amabilităţii se ascund cele mai dificile tipuri de comportament. Ce este de făcut în acest caz?

Eu sunt drăguţ/draguţă, de treabă, nu deranjez pe nimeni şi totuşi ceilalţi „îmi pun beţe în roate”. Comentează tot ce fac: de la îmbrăcăminte la pacheţelul din pauza de masă, mă cronometrează la cât vin şi plec de la serviciu, toate vorbele pe care eu le spun, mi le răstălmăcesc, astfel încât sunt zile în care aş vrea să îi ţin pe toţi aceşti colegi cât mai departe de mine. Cum oare să îmi fie prieteni aceşti oameni? Cum să fie o binecuvântare pentru mine?

Iată câteva sfaturi utile:

  • Dezamorsaţi tensiunea

Chiar dacă nimeni nu vă spune lucrul acesta, când cine vă antipatizează fără nici un motiv, tot este vorba de o tensiune acolo. Încercaţi să vorbiţi cu acea persoană între patru ochi. Porniţi de la premisa că fiecare om este important şi fiţi dispuşi să dialogaţi. Veţi descoperi că şi cele mai „negre” caractere se deschid comunicării şi sunt mişcate de gesturi frumoase. Dacă veţi răspunde urii cu ură şi ranchiunii cu ranchiună, prăpastia se va adânci şi conflictul se va mări.

  • Comunicaţi

Spuneţi-i clar, dar blând persoanei care vă şicanează, faptul că amândoi sunteţi în aceasta conjuctură pentru că lucraţi la un proiect comun si cel mai întelept lucru este să lăsaţi părerile personale deoparte şi să daţi tot ceea ce este mai bun la locul de muncă. Îi puteţi spune celui care vă agasează :”nu e important să mă placi, important e să ne concentrăm cu toţii asupra a ceea ce avem de lucrat aici”. Făcând lucrul acesta, persoana respectivă este posibil să conştientizeze că nu sunteţi „concurenţă” pentru ea, ci un coleg/colegă cu intenţii bune

  • Analizaţi-vă pe voi înşivă

De ce poate fi un coleg ranchiunos o binecuvântare? Pentru că ne ajută să ne vedem obiectiv în oglindă. Bineînţeles că toţi ceilalţi nu ne cunosc aşa de bine cum ne cunoaştem noi înşine, dar poate că există aspecte ale personalităţii nostre care trebuie îmbunătaţite si noi nu ne-am dat seama de lucrul acesta. Când cineva vă jigneşte, nu vă simţiţi ofesaţi, nu vă închideţi, nu vă ridicaţi pe un piedestal, dar nici nu cădeţi în depresie. Rămâneţi calmi, fermi pe poziţie şi fără să spuneţi nimanui nimic, analizaţi-vă pe voi înşivă pentru a căuta acele aspecte care să vă îmbunătăţească personalitatea şi viaţa!

  • Nu uitaţi de Dumnezeu

Când suntem prinşi într-o activitate, dacă acolo există şi un mic conflict, tendinţa firească este să apelăm la raţiune, la logică, poate şi la cunoştinte- prieteni, pentru a readuce lucrurile pe făgaşul normalităţii. Ne lăsăm prinşi în anumite situaţii de viaţă uitând că peste tot ceea ce suntem, peste lume, în asamblul ei, guvernează Dumnezeu. Oricât de dificili ar fi colegii de la serviciu şi oricât de fără ieşire vi se par anumite circumstanţe, nu uitaţi de Dumnezeu! Speuneţi-i Lui, în rugăciune, care sunt problemele de care vă loviţi. Veţi constata că Dumnezeu schimba în bine şi persoanele cărora noi nu le acordăm prea mult credit de schimbare. Lăsaţi-L pe Dumnezeu să facă minuni şi pentru voi, astăzi!

Începând de astazi, găsiţi în orice obstacol, o provocare şi în fiecare coleg dificil, o binecuvântare!

Un articol scris de: Florentina Adamescu

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

adaugă o părere