Cititori de 7 zile - Cum să îți formezi obiceiul de a citi constant

Cititul este o nevoie, o plăcere, un chin, o bucurie, o cale de a învăța sau o poartă spre odihnă. Oamenii citesc. Poate mai puțin ca în trecut, dar încă nu a trecut epoca paginilor îmbrăcate în cuvinte. De la romane la cărți de specialitate, paginile încă trec prin fața noastră. Însă ceea ce este mai greu de stabilit este o relație pe termen lung cu cărțile.

O mulțime de factori externi transformă uneori cititul într-un lux, o ocazie de răsfăț intelectual destinată doar unei mâini de oameni. O altă categorie poate fi aceea a noilor inițiați în domeniul lecturii, cei care au descoperit cititul și doresc să meargă mai departe în această activitate plăcută, dar care se simt străini în fața acestei provocări. Pe de altă parte, piața de carte pare un monstru care depășește încrederea de sine a multor cititori. Pentru ambele categorii se pot găsi câteva sfaturi și direcții de abordat.

1. Găsește timpul

Cel mai important factor în dezvoltarea unui obicei în a citi este de a pune deoparte un timp special pentru această activitate. Nu citi doar ocazional. Încearcă să citești în fiecare zi măcar câteva pagini din acel roman pe care vrei sa-l termini de atâta timp. Nu trebuie neapărat să treci limita de 100 de pagini pe zi. Citește atât cât îți este confortabil și în același timp destul pentru a te convinge să revii în ziua următoare. Redu timpul pe care îl petreci în fața televizorului sau a altor dispozitive, hoți de timp prin excelență.

2. Găsește spațiul

Nu oricine poate citi oriunde. Unele persoane reușesc și se pot folosi de orice moment liber pentru a-l fructifica citind. Dacă nu poți face aceasta, creează-ți un loc acasă unde poți citi. Organizează-l în așa fel încât să fie confortabil și liniștit, departe de orice mijloc de distragere a atenției. Folosește-l până când simpla vedere a acestuia ajunge să-ți stârnească dorința de a citi.

3. Găsește esența

Folosește lectura pentru a descoperi profunzimile cărții pe care o iei în mână. Orice autor încearcă să așeze între copertele cărții o mulțime de cuvinte cu greutate și înțeles pentru viață. Atunci când citești, încearcă să găsești aceste idei principale și notează-le. Fii original și caută cele mai inedite metode de a-ți însemna concluziile. Acele gânduri îți pot fi de folos în viitor și te vei bucura că ți-ai făcut timp să le păstrezi în momentul în care ai fost entuziasmat de ele.

4. Găsește un public

Aparent lectura este un sport care poate fi practicat de o singură persoană. Însă nu este întotdeauna cazul. Atunci când citești ceva de impact și care te pune pe gânduri, poți să împărtășești și altora descoperirile tale. Fie în spațiul virtual, fie în cadrul unui cerc de lectură, cărțile își pot extinde influența dincolo de cadrul personal. Nu știi niciodată ‒ poate că vreun prieten are nevoie tocmai de cartea care te-a impresionat și pe tine.

5. Împrietenește-te cu cărțile

Un element esențial în a prinde drag de cărți și de a le citi este acela de a petrece timp cu ele. Vizitează biblioteca din localitate și împrietenește-te cu bibliotecarii. Vor fi dornici să îți deschidă noi perspective noi și să-ți dezvăluie secrete și cărți pe care poate nu le-ai fi descoperit de unul singur. Apoi, plimbă-te prin anticariate sau librării. Fiind des în mijlocul cărților, vei găsi întotdeauna un titlu interesant, o carte pe care ți-ar plăcea să o citești și care te atrage. Noteaz-o într-un carnețel și folosește-o ca pe un stimulent pentru a termina și cartea pe care o ai acum pe noptieră.

Cea mai importantă concluzie însă este că relația dintre om și carte este una specială, diferită și unică. Aceste câteva sfaturi joacă rolul unor aperitive, unei schițe neterminate a unei aventuri care poate fi extraordinară. Fiecare cititor care ia în mână o carte își găsește drumul său și descoperă o lume nouă. Important e primul pas.

Un articol scris de: Iuliu-Cesar Sturza

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

8.3

Nota de mai sus este media tuturor notelor acordate de cititori. Îți mulțumim!

adaugă o părere