Ce să faci când “ți se dau papucii”?

Întâlniri amuzante, declarații cu multe inimioare și iubire cu năbădăi…cam așa a fost relația voastră în ultimele luni. Erați convinși că veți fi fericiți toată viața. Dar acum biletul de adio, mesajul cu “hai pa”,  sau vorba trimisă printr-un prieten au spulberat bucuria. Viața ta e ruinată. Ce poți să faci când “ți se dau papucii”?

1. Nu personaliza! “E vina mea”, “Nu sunt suficient de slabă, de înaltă”, “Nu merit să fiu iubit de o fată ca ea”, “Eu am greșit pentru că…”. E omenește să greșim, e normal să nu fim perfecți, e în regulă să nu ne placă toată lumea, tot timpul. Nu ne putem auto-flagela pentru greșeli și imperfecțiuni. Dar dacă îți recunoști greșeala, învață din ea! În primul rând recunoaște, apoi cereți iertare, asigură-te că celălalt a înțeles că îți pare rău și cere-i cu demnitate încă o șansă. Dacă ți-o oferă, prețuiește-o. Dacă nu, respectă decizia și asumă-ți trecutul și prezentul. Și visează la viitor!

2. Nu generaliza! “Toată viața mea e distrusă”, “E cel mai rău lucru care mi se putea întâmpla”. Poate că e cel mai neplăcut lucru care ți s-a întâmplat până acum; cu siguranță ești rănit și suferi, dar în viață vei avea parte de multe alte evenimente triste. Apoi nu e chiar toată viața ta distrusă. Mai ai familia, prietenii, o viață înainte, chiar o profesie care te așteaptă să o întâmpini cu pasiune și cu mintea sănătoasă. Îi ai pe frații tăi, ai sănătatea trupului, te ai pe tine și mai ai o lume întreagă și mii de alte posibilități să cunoști dragostea. 

3. Nu te gândi că aici se oprește totul! “Mai bine mor decât să fiu singur”, “De mâine nu mai ies din casă”, “Nu voi putea trece peste suferința asta niciodată”, “Nu voi uita ce mi se întâmplă”. Posibil să ți se pare că decizia celuilalt de a te părăsi e ultimul punct pe borna kilometrică a vieții tale. Dar hai să îți dau o veste bună: nu se oprește viața aici și acum și oricât de tare doare, și chiar doare (și inima și stomacul și capul)….va trece. În fiecare zi câte puțin, dar va trece. Nu va dura la nesfârșit durerea asta și peste timp, vei fi vindecat. Abilitatea de a depăși greutățile se numește reziliență, iar aceasta nu presupune că nu trăiești momente grele, ci că nu rămâi neputincios în fața tuturor acestor greutăți. Poți fi dezamăgit, furios, trist, dezorientat, însă aceste sentimente nu trebuie să te oprească în loc.

4. Nu te pedepsi! Permite-ți să plângi, să îți stergi lacrimile și să te bucuri mai departe. Ai auzit probabil de stresul post-traumatic, dar știi că există și o creștere post-traumatică? Aceasta presupune o viață mai profundă, mai responsabilă, mai atentă, chiar după ce ai trecut printr-o traumă.

5. Ca să treci mai repede peste perioada aceasta tristă, să te vindeci mai grabnic, îți propun un exercițiu. Propune-ti ca la finalul zilei să notezi trei motive de fericire, iar pe parcursul zilei “vânează” acele momente care seara și-ar merita locul în topul tău. Poate fi gustul unei prăjituri, conversația lungă cu mama, mesajul haios primit de la un amic, invitația de a merge la un concert în weekend, nota bună obținută la matematică, adrenalina obținută la exercițiul fizic, interviul pentru un job, cadoul de la tata, persoana nouă pe care ai văzut-o azi și poate zâmbetul ei îndreptat către tine.

Că ți s-au dat papucii, nu înseamnă că ți s-au tăiat picioarele. Mergi mai departe. Nu ai ajuns încă la destinație. Următoarea oprire poate fi mai lungă, mai plăcută, poate fi chiar ținta finală a căutării tale de iubire. Poate că ți s-a tăiat respirația când ai aflat că ești părăsit, dar nimeni nu-ți poate tăia aripile.  Respirația ți s-a normalizat între timp, așa cum se va normaliza și viața ta.

Capul jos…încalță papucii și apoi privirea înainte! Ești mai puternic decât crezi!

 

 

 

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

9.6

Nota de mai sus este media tuturor notelor acordate de cititori. Îți mulțumim!

adaugă o părere