Ce preț plătești pe fericire?

După târgul de carte Bookfest din acest an, pe bloguri, a făcut o mare vâlvă Mica Enciclopedie Hygge – rețeta daneză a fericirii. Autorul cărții, Meik Wiking este directorul Institutului de Cercetare a Fericirii din Copenhaga şi şi-a petrecut ani din viaţă studiind secretele fericirii danezilor, considerați cei mai fericiți oameni. Cartea demonstrează importanța lucrurilor mici și nevoia de a crea o atmosferă potrivită care să inducă starea de fericire. Ar fi multe de spus despre ce înseamnă hygge și oricine are posibilitatea să se instruiască în acest domeniu datorită cărții respective și a materialelor de pe net. Ideile sunt interesante și aduc un plus de culoare pentru unele dintre momentele noastre dificile sau pentru unii dintre noi care nu avem o educație specifică despre cum să ne eliberăm de tensiune. Ca orice alt lucru, însă, există și exagerări, ceea ce ne readuce cu picioarele pe pământ: nu poți fi un fanatic al fericirii – fericirea cu orice preț - pentru că tocmai ai făcut din căutarea fericirii – nefericirea ta.

Pentru o persoană care strică plăcerea sau cheful cuiva, danezii folosesc un cuvânt care, în traducere literară înseamnă “cel ce stinge lumânările” – lyseslukker. O să fiu un fel de lyseslukker, cu această ocazie, dar nu pentru că nu înțeleg dorința oamenilor de a trăi într-o atmosferă plăcută, ci tocmai pentru că mi-aș dori ca fiecare dintre noi să aibă parte de o atmosferă minunată, minus consecințele negative.

O componentă decisivă în hygge este arderea lumânărilor. Conform Asociației Europene a Lumânărilor, Danemarca arde mai multe lumânări pe cap de locuitor decât orice altă țară europeană. Fiecare danez arde anual în jur de 6 kg de ceară pentru lumânări. Adică de două ori mai mult decât țara clasată pe locul doi în acest top,  Austria, cu 3.16 kg anual. Doar 4% dintre danezi declară că nu au aprins niciodată lumânări, conform unui studiu realizat de unul dintre ziarele importante din Danemarca.

Oricât de hygge ar fi, arderea lumânărilor are un inconvenient real: funinginea. Studiile arată că o singură lumânare care arde emană în aer mai multe microparticule decât traficul de pe o stradă aglomerată. Un studiu al Institutului Danez pentru Cercetări în Construcții a arătat că lumânările degajă mai multe particule în interiorul locuinței decât țigările și gătitul. Există avertismente despre lucrul acesta pe mult iubitele surse de lumină hygge și fiecare dintre noi ar trebui să fie conștient de importanța aerisirii unei încăperi după ce se ard lumânări.

Nu vreau să supăr pe nimeni cu aceste detalii. (Și eu folosesc lumânările, de regulă pe cele cu parfum, pe care oricum danezii le resping în conceptul hygge!) Dimpotrivă: vreau să le vin în ajutor celor care caută fericirea în lucrurile mici care pot să facă o atmosferă tulburător de încântătoare. Prin acest exemplu, mi-am dorit să atrag atenția încă o dată asupra a ceea ce facem pentru a obține fericirea.

Un popor întreg exagerează cu lumânările, lucru care nu totdeauna poate aduce siguranța. Lucrurile care ne dau bunăstarea pot fi minunate, la fel ca atmosfera pe care o creează lumânările, dar atenție! Pot avea și consecințe negative după care trebuie să tragem ponoasele! Poate ar trebui să fim cu ochii în patru. Poate ar trebui să le evităm sau chiar să renunțăm complet la ele. 

Sigur, fericirea este scopul nostru de zi cu zi, dar cu ce preț o obținem?

 

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

10

Nota de mai sus este media tuturor notelor acordate de cititori. Îți mulțumim!

adaugă o părere