Ce am învățat după 100 de articole pentru Respiro

În urmă cu trei ani, am scris pe un bilețel rupt la întâmplare și pus într-o carte următoarele "08.08.2015 – astăzi viața mea se schimbă."Ironia poveștii este însă faptul că nici măcar eu nu puteam înțelege pe deplin felul în care acea zi atât de simplă și obișnuită avea să îmi schimbe viața. E fascinant cum, având doar o piesă de puzzle în mână credem că putem anticipa viitorul și vedea în întregime imaginea de ansamblu, când de fapt nici măcar conturul nu putem să îl creionăm corect. Acum trei ani viața mea s-a schimbat mai mult decât puteam eu să îmi imaginez vreodată, și totul a început în cel mai simplu mod. 

Începutul sfârșitului


Era ultima tabără de vară la care urma să particip. Îmi promisesem acest lucru încă înainte de a pleca de acasă. În taberele de la Centrul de tineret de la Sătic am mers în fiecare vacanță și cumva ciclitatea aceasta anestezia din entuziamul călătoriilor. Aceeași munți, același peisaj șiaceleași trasee montane pe care le-am parcurs vreo 14 ani. Acea ultimă tabără avea să fie un fel de rămas bun de la copilărie și adolescență, și împachetarea într-un sac de amintiri a tuturor clipelor remarcabile trăite în acel loc. 

Întâlnireasurpriză


Ce anume m-a făcut să scriu acel rând în foaia ruptă întâmplător, pe care încă o am? Ei bine, am avut două motive principale. Primul, un meci de volei pe care l-am pierdutîn cel mai dezamăgitor mod (știu, și eu rămân surpsinsă să văd cât de competitivă devin uneori), iar al doilea a fost întâlnirea neașteptată cu Andrei Roșu, invitatul surpriză. Povestea lui de viață și felul în care a ales să își schimbe obiceiurile cotidiene au fost mai mult decât inspiratoare. Uneori nici nu realizăm de cât de puțin este nevoie pentru a influența și motiva o persoană pentru a  face alegerile și schimbările potrivite.Și totuși, ce legătură au toate acesteacu titlul articolului? 

Ei bine, așa cum spuneam mai devreme, țineam în mână doar mici piese de puzzle, adevărata schimbare însă, pe lângă decizia de a alerga, de a deveni vegetariană și a juca volei doar de plăcere, a venit la scurt timp după tabăra de vară, atunci când Gabi Iarca, coordonatorul proiectului Respiro, m-a contactat, întrebându-mă dacă vreau să scriu articole pentru Respiro. De scris,scriam de când eram mică, mai ales în jurnale personale, eseuri pentru examene și scurte poezii sau povești atunci când simțeam inspirația. A scrie însă pentru o revistă era o provocare cu totul nouă pe care am acceptat-o fără să mă gândesc de două ori. 

Momentele mele de inspirație


Ceea ce oamenii văd majoritatea timpului pe site este numele unui autor, o scurtă descriere și o listă de articole cu titluri interesante. Adevărul este însă că pentru a trimite un singur articol la redacție scriu de obicei 2-3 ciorne, fac liste întregi cu idei care la prima vedere nu au nicio legătură între ele, notez orice gând pe telefon, jurnale, caiete, orice îmi este la îndemână, și uneoridintr-un singur citat sau gând încerc să cimentez un întreg articol. 
Inspirația nu vine însă la minut. Scrierea unui articol reprezintă media dintre valoarea inspirației și exercițiul scrierii în sine. Este un fel de mecanism ce poate deveni automat, dar care are nevoie de acea fărâmă de inspirație. Mă trezeam uneori lamiezul nopții și începeam să scriu, fără să fiu exact sigură de finalitatea articolului, dar bântuită de o idee ce se voia materializată pe foaie. 

Cred că cele mai de succes articole sunt cele care vorbesc de la inimă către inimă. Povești, care luate din haosul întâmplărilor cotidiene, șlefuite de autor, găsesc apoi ecou în inimile cititorilor, și nu este satisfacție mai mare decât să știi că printr-un articol, citat sau gând, poți influența pe cineva. 



Mesajul meu pentru tine


Mă facsinează neîncetat felul acesta sublim în care subtilitățile vieții înnoadă sfori ce ne conduc spre viitor, și cum neprevăzutul și formidabilul se întâmplă în circumstanțe pe care credem că le putem anticipa în întregime, dar pe care nu le putem cuprinde în enormitatea lor. Sfatul meu pentru tine?! Urmează acel impuls ce te împinge în afara zonei tale de comfort, ce te face să îți testezi abilități noi și te ajută să îți dezvolți noi apitudini. Nu vei ști niciodată cât de departe poți ajunge dacă tot ceea ce faci este să mergi în cerc. Scrie, compune, citește, inventează, aleargă, fă orice te inspiră să crești, să te dezvolți, numai nu sta pe loc! 


 

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

9.6

Nota de mai sus este media tuturor notelor acordate de cititori. Îți mulțumim!

adaugă o părere