Căsătoria în versiune beta

Căsătoria cântăreşte foarte mult astăzi. Simt impulsul să o testez. Sunt cuvintele lui Hannah Seligson, autoarea cărţii A Little Bit Married. Cartea tratează relaţiile pe termen lung din afara căsătoriei. Afirmaţia ei ilustrează atitudinea milenialilor (cei cu vârsta între 18 şi 34 de ani) faţă de căsătorie. Revista Time prezintă un studiu revelator în această privinţă. Aproape jumătate (43% și un procent chiar mai mare în rândul celor mai tineri) ar opta pentru un model de căsătorie care să implice un experiment de 2 ani, după care uniunea să fie formalizată sau dizolvată, fără a fi nevoie de divorț sau alte acte. 33% au spus că ar fi deschişi să încerce un tip de căsătorie pe o perioadă de 5, 7, 10 sau 30 de ani, după care să fie renegociate condițiile. Și 21% ar alege varianta „mandatului prezidențial" în care jurămintele să fie valabile timp de 4 ani, dar după 8 ani eşti liber să îţi alegi un nou partener. 53% afirmă că jurământul căsătoriei trebuie să fie reînnoit, şi doar 31% mai cred în angajamentul pe viaţă al căsătoriei.

Implicaţiile statisticilor

Majoritatea milenialilor preferă un tip de mariaj în care alegerea partenerului să nu aibă efecte permanente, ci o alegere pe care o poţi reevalua la câţiva ani. Melissa Lavigne-Delville, autoarea studiului, afirmă că „aceasta este o generație care s-a obişnuit cu ideea că totul este în versiune beta, că viața este o activitate în curs de desfășurare, astfel încât ideea unei căsătorii beta are sens.”

Există o teamă de angajament, o teamă de alegere, o teamă de a intra într-o uniune pe viaţă. De ce să te arunci în necunoscut când poţi avea pacea şi controlul temporar adus de momentul prezent? Teama este justificată şi de faptul că mulţi mileniali privesc la familia din care provin şi văd dragostea eşuată a părinţilor lor ce s-a încheiat în divorţ. În alte cazuri, căsătoria subzistă doar din obligaţie.

Miezul problemei

Debra Fileta, consilier în domeniul relaţiilor şi al familiei, consideră că o mare problemă a societăţii este graba de a intra în relații. În cadrul acestor relaţii nu există un echilibru între pasiune și romantism pe de o parte, şi logică, adevăr și compatibilitate pe de altă parte. Relaţiile sănătoase trebuie alese, trebuie create. Este imperioasă testarea relaţiei pe termen lung înainte de a intra într-o căsătorie care să aducă durere şi regret.

Fileta susţine că instituţia căsătoriei nu poate deveni sursa fericirii noastre aşa cum îşi doresc şi îşi imaginează cei mai mulţi . Căsătoria nu este despre ceea ce poate obţine fiecare partener. Adevărata căsătorie nu poate aduce fericire şi împlinire pentru tot restul vieţii. Angajamentul și intimitatea căsătoriei crează cadrul necesar pentru dezvoltare, maturitate, altruism şi iertare cu scopul de a învăța să iubim necondiționat o fiinţă umană cu defecte. Cei doi se descoperă aşa cum sunt în realitate şi aleg să se iubească în ciuda minusurilor. Este nevoie de angajament, dar angajamentul adevărat nu este niciodată opţional.

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

10

Nota de mai sus este media tuturor notelor acordate de cititori. Îți mulțumim!

adaugă o părere