Cărți digitale vs cărți tipărite

Cărțile sunt una dintre cele mai mari invenții ale omenirii, inițial acestea scriindu-se pe pereții peșterilor, apoi pe pielea animalelor, nu după mult timp pe pergamente și, în cele din urmă, și pe hârtie. Poate că aveam impresia că evoluția cărților s-a oprit aici, însă nu ne puteam înșela mai tare. Prin intermediul unei invenții recente s-au născut cărțile digitate. Acum oricine poate purta o bibliotecă întreagă în geanta sau rucsacul propriu, totul cu ajutorul unui mic dispozitiv.

Precum toate celelalte invenții care au apărut la un moment dat sau altul pe fața planetei, și cartea digitală s-a lovit de scepticism. Pentru mai multă vreme, unii oameni nu le considerau „demne” și argumentau cu vehemență în favoarea cărților tradiționale. Evident că împotriva acestor oameni s-a ridicat o opoziție care susținea că, de fapt, cărțile digitale sunt viitorul. Și astfel s-a iscat o mare dezbatere care nu s-a încheiat nici astăzi.

Argument pentru cărțile digitale

Iată, așadar, câteva diferențe între cărțile digitale și cărțile tipărite. Când vine vorba de preț, cărțile digitale sunt mai ieftine, deoarece în producția lor se folosește mai puțin material fizic. Nu numai atât, dar unele cărți, în general operele clasice ale literaturii, sunt disponibile și gratis. Apoi, poate fi luată în considerare greutatea cărților, aceasta depinzând foarte mult de numărul de pagini și tipul de hârtie pe care sunt tipărite, din nou cărțile digitale aflându-se in avantaj. Dacă în cazul unei cărți tipărite toată lumea poate vedea ce citești, cărțile digitale se bucură de... discreție.

Argument pentru cărțile tipărite

Cu toate acestea, cărțile tradiționale nu pot fi lăsate în urmă, emisia de carbon a fabricării unui e-reader fiind echivalentă cu cea a tipăririi a 40-50 de cărți. De asemenea, pentru a citi o carte tipărită nu sunt necesare baterii și, în plus, este mult mai simplu să-ți iei notițe pe o carte tipărită decât pe una digitală, astfel că poți înțelege textul mai repede și la un nivel mai profund.

Acestea sunt doar câteva diferențe dintre cărțile digitale și cărțile tipărite. Care dintre ele este varianta mai bună, nimeni nu poate spune cu exactitate. Cu siguranță este mai satisfăcător din punct de vedere al simțurilor să citești o carte tradițională, mirosul unei cărți noi care de abia așteaptă să fie citită neputându-se compara cu atingerea rece a unui dispozitiv electronic.

Noi cu cine votăm?

Un lucru este sigur, și anume că indiferent de materialul pe care o carte este scrisă, aceasta va fi întotdeauna adusă la viață de cititor. Deci rămâne la alegerea fiecăruia să decidă care tip de carte îi place mai mult și apoi să se apuce să citească.

Un articol scris de: Iulia Șerban

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

8.2

Nota de mai sus este media tuturor notelor acordate de cititori. Îți mulțumim!

adaugă o părere