Buna dispoziție reduce riscul de boală

Mărturisesc că nu mi-e comod să scriu acest articol. Sunt o persoană destul de realistă, nu îmi place să îmi flutur optimismul, dar nici nu am tendința de a mă cufunda în gânduri și trăiri negative. Nu sunt întru totul de acord cu ideea că dacă gândești pozitiv, ți se vor întâmpla numai lucruri bune și nici nu sunt o visătoare care își imaginează că poate schimba lumea cu puterea minții.

Dar trebuie să recunosc că am experimentat și apoi am citit despre legătura dintre buna dispoziție și starea fizică. 

Concluziile mai multor studii arată că afectivitatea pozitivă ca trăsătură este relaționată cu o morbiditate scăzută, mai puține simptome, un nivel scăzut de durere și o speranța de viață mai ridicată. O stare afectivă bună funcționează ca un tampon în raport cu stresul și consecințele acestuia, dar are un rol important și în menținerea sănătății sistemului cardiovascular și imunitar. Predispoziția de a trăi emoții pozitive este un factor de protecție chiar în fața unei banale răceli. 

Un prim studiu la care mă refer, arată legătura dintre emoția pozitivă și vulnerabilitatea la răceală. Un număr de 334 de voluntari sănătoși cu vârste între 18-54 de ani au participat la acest studiu și le-a fost observată tendința de a experimenta emoții pozitive cum ar fi fericirea, plăcerea, relaxarea și emoții negative cum ar fi anxietatea, ostilitatea, depresia. Concomitent li s-au administrat picături nazale cu Rinovirus, care este responsabil cu producerea mai multor tipuri de răceală. Apoi s-au făcut anumite corelații între prezența și intensitatea bolii și stările afective ale subiecților. Cei care înregistraseră stări afective pozitive au avut un risc mai scăzut de îmbolnăvire, indiferent de sex, vârstă, rasă, starea de sănătate anterioară sau de sezon. O stare negativă a fost de asemenea asociată cu somatizări nefondate și simptome mai multe în cazul răcelii induse, ori în alte afecțiuni. 

Un alt studiu a scos la iveală legătura dintre afectivitatea pozitivă și incidența bolilor cardiovasculare. Au participat 6025 de persoane ce au fost urmărite timp de 15 ani. Cei care au înregistrat scoruri mai ridicate la vitalitate, stare de bine, stabilitate emoțională au avut un risc cu 26 % mai mic de a suferi de boli cardiovasculare. Un factor de luat în calcul aici este legat de stilul de viață. Persoanele cu o stare emoțională bună sunt mai dornice să adopte obiceiuri sănătoase, responsabile de prevenirea bolilor cardiovasculare. 

E drept că există și anumite semne de întrebare legate de aceste rezultate în condițiile în care în cazul subiecților care aveau deja o boală și s-a indus în laborator, sub cercetare, periodic o stare de bine, rezultatele nu au fost la fel de satisfăcătoare. Dar cel puțin la nivel de prevenție, rezultatele sunt mai mult decât încurajatoare, iar influența stării emoționale de bine asupra sănătății este verificată și experimentată. 

Prezența emoțiilor pozitive este asociată cu numeroase alte beneficii: de la creșterea flexibilității cognitive și a creativității, până la întărirea legăturilor sociale și creșterea randamentului profesional. 

Biblia vorbește despre legătura dintre emoții și starea de sănătate, cu mii de ani înaintea studiilor prezentate. Înțeleptul Împărat Solomon spunea că “Un duh mâhnit usucă oasele, dar o inimă veselă este un bun leac” (Proverbele lui Solomon 17:22) 

Nu vă temeți de răceală, ci mai degrabă feriți-vă de emoțiile negative! Cum puteți face asta? Prin controlul gândurilor. Gândurile sunt cele care declanșează emoțiile, așa că o gândire sănătoasă are ca efect nu doar o decizie înțeleaptă, nu doar un echilibru emoțional, dar are și un beneficiu în sfera sănătății fizice.

Surse: Studiile citate în articol sunt “Emotional Style and Susceptibility to the Common Cold” (S. COHEN & others) și Emotional vitality and incident coronary heart disease: benefits of healthy psychological functioning (Kubzansky & Thurston) 

 

 

 

 

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

8.3

Nota de mai sus este media tuturor notelor acordate de cititori. Îți mulțumim!

adaugă o părere