Avantajele obiceiului de a lua micul dejun

Se spune că „ziua bună începe de dimineaţă”. Putem merge mai departe, aplicând aceste cuvinte în ceea
ce priveşte micul dejun: „ziua bună începe cu un mic dejun consistent.” Multe persoane preferă totuşi să sară peste această masă. Pentru mulți, micul dejun obişnuit se rezumă doar o ceaşcă de cafea.

Un studiu asupra unui număr mare de persoane cu vârste diferite a urmărit efectele mai multor variante ale micului dejun, comparate cu efectele lipsei acestuia. Concluziile au fost clare: un mic dejun consistent îi face atât pe adulţi, cât şi pe copii mai puţin irascibili, mai eficienţi şi mai energici. Alte studii recente au făcut legătura dintre prezenţa micului dejun între mesele zilei şi scăderea riscului de apariţie a bolilor cronice, îmbunătăţirea stării de sănătate, alături de creşterea duratei vieţii.

Minimum o treime din totalul caloriilor folosite de-a lungul unei zile este furnizată de un mic dejun consistent. Preparatele pe bază de cereale integrale şi fructele consumate în stare naturală asigură cantitatea de energie necesară până la masa de prânz, indiferent de cât de încărcat este programul dimineţii.

Pentru un mic dejun consistent este important aportul de fibre. Deşi fibrele nu sunt absorbite, ele contribuie la absorbţia apei la nivelul tubului digestiv. Astfel se formează o masă spongioasă ce va acţiona ca o barieră în calea absorbirii rapide a celorlalte particule alimentare. Produsele sărace în fibre, cum sunt alimentele şi băuturile zaharate, trec repede în circulaţia sangvină. Creşterea nivelului zahărului din sânge este urmată curând de scăderea bruscă a acestuia. Iată motivul pentru care energia este epuizată şi eficienţa scade rapid în orele târzii ale dimineţii, dacă la micul dejun au fost consumate alimente cu conţinut redus de fibre.

Pentru multe persoane, micul dejun nu este consumat din cauza lipsei poftei de mâncare dimineaţa. Aceasta se datorează unei cine bogate, servită târziu în seara zilei precedente. Aşa se face că stomacul este încă foarte ocupat cu digestia alimentelor la ora culcării. Un stomac obosit, care nu s-a odihnit destul, nu poate transmite senzaţia de foame. Soluţia este simplă: o cină uşoară, cu cel puţin patru ore înainte de a merge la culcare sau chiar eliminarea completă a mesei de seară. De asemenea, după cină, se recomandă evitarea altor alimente sau băuturi, cu excepţia fructelor şi a apei.

Un alt motiv pentru care micul dejun nu este servit apare ca urmare a lipsei timpului. Mulţi oameni, cei tineri în special, obişnuiesc să stea până târziu treji, iar în dimineaţa următoare dorm cât mai mult posibil. De aceea, este bine să ne culcăm suficient de devreme. De dimineaţă putem începe prin a bea unul sau două pahare de apă, care să clătească şi să împrospăteze stomacul.

Un mic dejun consistent măreşte disponibilul de energie, îmbunătăţeşte capacitatea de atenţie şi întăreşte senzaţia generală de bine. Alte avantaje sunt: un control mai bun asupra emoţiilor şi lipsa gustărilor care stau în calea programelor de reducere a greutăţii corporale.

Începe fiecare dimineaţă cu micul dejun şi vei observa că într-adevăr „ziua bună se cunoaşte de dimineaţă!”

Bibliografie:
H. Diehl, A. Ludington, Tablete de stil de viaţă, ed. Viaţă şi Sănătate, 2009

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

adaugă o părere