Aspecte de care trebuie să ții cont în formarea obiceiurilor

Majoritatea oamenilor cred că succesul se obține doar prin muncă grea. Deși aceasta poate fi o condiție esențială, munca grea nu aduce întotdeauna succesul. Mulți oameni muncesc din greu, dar puțini sunt aceia care au succes cu adevărat.

La bază oricărei realizări stau obiceiurile, paradigmele și sistemul de gândire. În societatea noastră se vorbește foarte mult despre paradigme și obiceiuri, însă puțini oameni știu în ce măsură ne influențează ele viața.

Obiceiurile sunt deprinderi individuale câștigate prin repetarea frecventă și îndelungată a aceleiași acțiuni. Obiceiurile ne definesc. Scriem, citim, gătim, tastăm fără să mai privim tastatura, spălăm vase în timp ce facem diverse planuri, conducem mașina cu ușurință în timp ce vorbim la telefon. Ne-am deprins să facem multe lucruri fără să ne mai gândim la acțiunea în sine, fără să ne mai gândim cum, când și de ce trebuie să o facem sau ce efort trebuie să depunem. Nu mai consumăm energie pentru că nu mai e nevoie de voință și motivație. O facem pur și simplu pentru că așa ne-am obișnuit.

Este important să conștientizăm că orice acțiune repetată devine un obicei − fie bun, fie rău. Dacă nu îți formezi în mod deliberat obiceiuri bune, atunci, în mod inconștient, îți vei forma obiceiuri proaste. Oamenii de succes sunt conștienți de puterea obiceiurilor și se autodisciplinează să își formeze obiceiuri care, pe termen lung, le ușurează munca și îi ajută să obțină absolut tot ceea ce își doresc.

Înainte de a începe să-ți formezi un obicei nou, este important să ai în vedere câteva aspecte:

Motivația

Dacă nu ai o motivație potrivită, nu ai cum să reușești să te ții de plan. Gândește-te bine care este motivul pentru care vrei să faci acel lucru, ce beneficii ai dacă te ții de plan și ce ai de pierdut dacă eșuezi.

Planificarea

Dacă nu-ți faci un plan înainte de a trece la acțiune, ai mai puține șanse de reușită. Un plan bine pus la punct trebuie să includă pașii esențiali în vederea atingerii țelului tău.

Disciplină

Disciplină nu este un cuvânt plăcut, însă vei avea nevoie de ea dacă vrei să reușești!

În continuare, vei găsi câteva sfaturi practice care să te ajute în aplicarea ideilor de mai sus:

1. Nu încerca să-ți formezi mai multe obiceiuri deodată. Fă pași mărunți și concentrează-te pe îndeplinirea unui singur scop.

2. Găsește un prieten care să aibă același obiectiv ca tine. Fiind doi, vă puteți încuraja și motiva reciproc.

3. Vorbește despre planurile tale. Gândurile influențează ceea ce spunem, dar și cuvintele ne pot influența gândurile și acțiunile.

4. Pentru că toți avem obiceiul de a face întâi lucrurile plăcute și de a le amâna pe cele neplăcute, încearcă, dacă este posibil, să integrezi acel obicei în rutina ta de dimineață. Cu fiecare oră care trece și în care amâni îndeplinirea unei anumite sarcini, șansele de a te ține de cuvânt vor fi tot mai mici.

5. Scrie-ți obiectivul pe hârtie. Este ca și cum îi creezi o bază, o fundație, ca și cum i-ai desenat conturul și nu mai trebuie să te ocupi decât de detalii. Ceea ce scrii, prin faptul că rămâne acolo pe hârtie, se fixează, prinde rădăcini.

Succesul nu este un obiectiv, ci un mod de viață. „Suntem ceea ce facem în mod repetat, prin urmare, excelența nu este o acțiune, ci un obicei” spunea Aristotel. Țintește, deci, spre excelență!

Surse bibliografice: atelierformindandsoul.com | motivonti.ro | empower.ro

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

adaugă o părere