Amânarea: inamicul principal al succesului - 5 soluții

Amânarea acțiunilor sau a sarcinilor reprezintă unul dintre cei mai mari inamici ai dezvoltării pe plan profesional. De ce ne este atât de greu să facem lucrurile la timp? Ce ne oprește să ducem la bun sfârșit ceea ce ne propunem?

Trăim într-o epocă în care tot ceea ce este mărunt ne ocupă atât de mult timp încât ne fură toată energia și tot entuziasmul pentru realizarea lucrurilor cu adevărat importante. Iată câteva idei care te vor ajuta să nu mai amâni îndeplinirea sarcinilor:

1. Stabilește-ți obiective precise

Planurile bine definite vor duce la un rezultat concret, însă planurile nedefinite vor duce la un rezultat vag. Stabilește-ți obiective pentru o lună, o săptămână, o zi, și scrie-le pe hârtie. Astfel îți vei putea ordona mult mai bine gândurile și vei vedea lucrurile mult mai clar. Un om organizat realizează de două ori mai mult decât unul fără un program concret.

2. Reevaluează-ți obiectivele

Trezește-te în fiecare zi mai devreme cu 30-40 de minute înainte de ora obișnuită. Folosește acest timp pentru a te reconecta la valorile, la țelurile tale și pentru a mai citi o dată tot ceea ce ai de făcut în ziua respectivă. Îți vei începe astfel activitatea mult mai încrezător, având un control mult mai mare asupra acțiunilor tale.

3. Elimină tot ceea ce-ți distrage atenția

Fie că ne dăm sau nu seama, ordinea reprezintă un factor extrem de important în realizarea oricărei activități. Dacă mediul în care lucrăm este dezordonat, gândirea noastră va fi exact la fel. Dacă dorești să-ți îmbunătățești performanțele, începe prin a face puțină curățenie.

4. Dieta de 30 de zile

Robin Sharma − scriitor canadian și unul dintre cei mai cunoscuți speakeri − ne oferă o metodă simplă și practică prin care putem învinge amânarea. În fiecare zi, timp de o lună de zile, alege să faci un lucru pe care l-ai tot amânat. Începe cu lucruri mici, cum ar fi să-ți faci patul imediat cum te trezești, să dai un telefon unui prieten vechi sau să-i spui mamei tale că o iubești. Puterea voinței este ca un mușchi. Cu cât o exerciți mai des, cu atât ea devine mai puternică.

5. Îndrăznește să riști

De cele mai multe ori, planurile noastre mărețe rămân doar un vis frumos fiindcă ne este teamă. Ne este teamă de necunoscut, ne este teamă să ne asumăm responsabilitatea, ne este teamă să riscăm. Însă, așa cum spunea și Pierre Corneille, unul dintre cei mai mari dramaturgi ai secolului XVII, „a câștiga fără să-ți asumi niciun risc este ca și cum ai învinge fără glorie.”

Amânarea este un fenomen foarte des întâlnit și fiecare dintre noi amânăm la un moment dat lucrurile importante. Ceea ce contează, însă, este să identificăm factorii care ne determină să o facem, și să avem întotdeauna în vedere visurile noastre, obiectivele pe care dorim să le atingem și să avem curajul de a acționa.

Un articol scris de: Luana Bărbuceanu

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

adaugă o părere