Abuz sexual? Cele 4 reguli de care să ții cont!

“Am fost abuzată în copilărie de un bărbat care a stat în casa noastră pentru o noapte”, așa își începe Dana povestea. E o istorie de acum 20 de ani. 

“Era o seară caldă de toamnă când tata a venit acasă cu un băiat pe care nu-l cunoșteam. Eu și sora mea eram în clasele gimnaziale. Tănărul acesta avea vreo 20 de ani. Venise la biserica noastră cu o poveste de viață impresionantă. Fusese abandonat de părinți, crescuse la un orfelinat și plecase de acolo cu gândul să ajungă la niște rude îndepărtate. Însă nu știu exact în ce circumstanțe a ajuns la biserica pe care familia mea o frecventa și în acea seară era musafirul nostru”. 

O ascult cu interes pentru că știu doar finalul, dar sunt nerăbdătoare și intrigată să aflu cum s-a ajuns de la o faptă de binefacere, la un abuz sexual. 

“Mama l-a pus la masă pe băiatul acesta și toată seara a stat la povești cu ai mei.  Nu-i știu numele, nu știam nimic despre el și de atunci nici nu l-am mai văzut vreodată. Am stat și noi puțin în sufragerie, dar apoi eu și sora mea am mers în camera noastră. Nu mai rețin despre ce a povestit cu părinții, însă știu că era înconjurat de mult interes și milă din cauza trecutului său. Era puțin ciudat pentru noi ca fete să stăm la discuție, eram niște copii și ceea ce vorbeau ei ni se părea prea serios, așa că ne-am retras. Însă…întâlnirea cu acel băiat mi-a marcat serios tinerețea și viața. În timpul nopții, ușa de la camera noastră s-a deschis încet. Eu m-am trezit, în timp ce sora mea mai mica dormea dusă. Băiatul a intra în cameră. Am crezut că are nevoie de ceva și am vrut să fiu amabilă, nici nu mi-a trecut prin cap să strig sau să fac un zgomot de teamă să nu par ciudată că mă tem de un străin sau că mă port urât cu un băiat amărât. S-a apropiat de patul nostru și mi-a pus mâna la gură. Mi-a spus să nu țip, că nu vrea să îmi facă rău. M-am speriat, dar nu prea înțelegeam ce se întâmplă. S-a așezat la marginea patului și a început să mă atingă în zone intime, așa cum nimeni nu o făcuse vreodată și așa cum nu mă gândisem până atunci. Eram blocată. Nu am știut cum să reacționez. Mi-a șoptit că sunt foarte frumoasă și că toată seara s-a gândit numai la mine. Când s-a apropiat să mă sărute, am ripostat și l-am îmbrâncit. M-a forțat cu un sărut, apoi a plecat din cameră la fel de discret precum a intrat. Am început să tremur de frică. Am vrut să o trezesc pe sora mea, dar nu știam ce să-i spun. M-aș fi dus la mama, dar mă gândeam că nu mă va crede și că o să o supăr degeaba. În fond, nu se întâmplase cine știe ce. Câteva secunde de mângâieri. Ce a însemnat asta?”.

“Chiar așa, ce a însemnat asta pentru tine?” o întreb pe Dana în timp ce ochii ei exprimă o ură cum rar am văzut. 

“A doua zi dimineața, când am ieșit din cameră, baiatul acela deja plecase. Tata îl dusese cu mașina la gară. Am pus câteva întrebări despre el, dar era clar pentru mine că nici ai mei nu știau prea multe și că îl priveau doar ca pe un băiat sărman care avea nevoie de ajutor. Din ziua aceea nu am mai aflat niciodată nimic de el, dar ani de zile am simțit fiorul de frică ce m-a cuprins după ce el a ieșit din camera mea”.

“Nu te-ai gândit să le spui părinților ce s-a întâmplat?”, am întrebat-o eu.

“Ba da, m-am gândit, dar mi-a fost rușine și pe măsură ce timpul trecea, pe de-o parte mă întrebam ce folos ar avea să le mai spun, și pe de altă parte, mă temeam că mă vor certa că nu le-am spus atunci când s-a întâmplat”.

“Și ce s-a întâmplat apoi? Cum te-a afectat mai târziu episodul acesta?”

“Aveam coșmaruri. Mă trezeam noaptea și îmi aminteam ce se întâmplase. Mă învinovățeam că nu am reacționat, dar eram bucuroasă că nu s-a întâmplat ceva mult mai grav; eram furioasă pe ai mei că au adus în casă un străin și pe măsură ce ani au trecut, am înțeles cât de grav fusese gestul său. Am pus o definiție celor câteva minute trăite atunci: abuz sexual. Îmi era frică de bărbați, îmi era groază să rămân singură cu un băiat într-o cameră, îi priveam pe toți cu suspiciune și de mai multe ori mi-am imaginat că într-o zi băiatul acela o să mă caute și o să îmi facă și mai mult rău”.

“Și azi? Te pregătești de devii mama, ai un soț care te iubește. Te mai gândești și azi la episodul de atunci?”.

“Destul de des. I-am povestit soțului meu ce s-a întâmplat și mi-a înțeles frica. M-a ajutat să înțeleg că am fost o victimă și când am văzut că el nu mă judecă, mă iubește și mă respectă, treptat resentimentele mele s-au mai dus, însă nu de tot”.

Dana e una dintre sutele, miile sau milioanele de fete care la un moment dat au avut parte de un abuz sexual. “Ce mare lucru i s-a întămplat?” ai putea spune. “Doar nu a fost un viol și nici nu a fost vorba de violență. Pentru câteva minute, atâta dramă…?”.

NU e așa! Chiar a fost un abuz! Abuzul sexual nu înseamnă doar act sexual, ci orice comportament de natură sexuală al unui abuzator asupra unei victime, prin folosirea forței, a manipulării psihologice sau a amenințărilor.  Agresorul poate fi o persoană din cercul de cunoscuți, poate fi cineva prietenos și chiar grijuliu. În cazurile abuzurilor în care victime sunt copiii sau tinerii, abuzatorii pot fi chiar persoanele care prin natura meseriei intră în contact cu aceste categorii vulnerabile: profesori, antrenori sportivi, preoți. Nu te gândi că ție nu ți se poate întâmpla, că tu știi de cine să te ferești! Nu există un portet robot ca să știi de ce cine să te ferești, dar există niște reguli clare de care să ții cont, indiferent dacă ești fată sau băiat, pentru că ambele categorii pot cădea victime abuzatorilor sexuali.  

Regula “nu mă atinge”- nimeni nu are voie să te atingă în zone intime. 

Regula “spune stop”-indiferent cine este cel care are o astfel de tentativă, nu te lăsă manipulat sau intimidat. 

Regula “fără secrete”-spune-le părinților sau unui adult de încredere ce ți s-a întâmplat sau ce crezi că ți se poate întâmpla atunci când prima regulă este încălcată. În caz de urgență, sună imediat la 112. 

Regula “orice abuz trebuie pedepsit”-nu cădea în capcana de a te lăsa intimidat sau amenințat de cel care îți promite “că nu se va mai întâmpla”. Dacă tu te-ai opus și nu i-ai căzut victimă, nu înseamnă că agresorul se va opri, ci vă cauta pe altcineva mai vulnerabil sau mai puțin curajos ca tine, așa că denunță orice abuz sau orice tentativă de abuz.  

Dana a încălcat toate cele 4 reguli, dar acum 20 de ani nu se vorbea atât de deschis despre acest subiect. Azi poți evita mai ușor o trauma sau o tragedie…abuzul sexual nu e un joc, ci e un fenomen cu efecte pe termen lung. Abuzul sexual este o infracțiune gravă și se pedepsește cu închisoare. E bine de știut! Și de către victime și de către agresori! 

 

 

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

9.4

Nota de mai sus este media tuturor notelor acordate de cititori. Îți mulțumim!

adaugă o părere