După cum spunea Nicolae Iorga, „Școala cea mai bună e aceea în care înveți, înainte de toate, a învăța.” Este clar faptul că în această epocă învățarea depășește granițele școlii, devenind o componentă esențială a vieții profesionale și a succesului. Întrucât există prea multă informație pentru a fi asimilată numai prin ceea ce îți predă un profesor, conceptul de „self-learning” sau „autodidaxie” prinde din ce în ce mai multe rădăcini în lume la ora actuală.
În timp ce educația formală are pe de-o parte rolul său, din cauza limitării creativității și a originalității, presiunii pe care o exercită și a sistemului conceput într-un mod deficitar, personalități ca Mark Twain, George Bernard Shaw, Albert Einstein sau Margaret Mead și-au exprimat nemulțumirea vis-a-vis de aceasta. De asemenea, Ray Bradbury, Frank Zappa, Benjamin Franklin, au fost autodidacți.
Avantajele
A fi autodidact are atât aspecte pozitive, cât și negative. Unul dintre avantajele acestei modalități de învățare este flexibilitatea, libertatea de a-ți organiza timpul așa cum vrei, fără a fi presat de nimeni și de nimic. În funcție de ceea ce dorești, ai posibilitatea de a învăța de la zero orice ar presupune un nou domeniu sau îți poți completa cunoștințele pe care le dobândești pe cale formală. Important este că vei putea vedea lucrurile din mai multe perspective, înțelegând mai bine ceea ce studiezi.
Dezavantajele
Printre dezavantaje putem enumera faptul că nu este nimeni lângă tine pentru a-ți explica și a te face să înțelegi ceea ce înveți, iar în cazul în care nu ai o sursă de calitate, poți învăța lucruri greșite. De asemenea, procesul de însușire a noilor cunoștințe poate dura mai mult timp, ceea ce poate fi neplăcut, mai ales dacă nu ești o persoană răbdătoare. Un alt dezavantaj este faptul că atunci când vei trece informațiile prin propriul tău filtru este posibil să îți scape din vedere fix elementele esențiale sau chiar să le consideri lipsite de importanță.
O metodă ideală ar fi îmbinarea stilului autodidact cu învățământul clasic, putând beneficia astfel de avantajele amândurora. Poți începe prin a citi cărți din domeniul tău de interes și a merge la diverse seminarii și workshopuri. Vizionează documentare, discuții TED, urmărește cursuri online și profită de orice oportunitate de dezvoltare. Succes!
Surse bibliografice:
1. Pavel, Mureșan, Învățarea eficientă și rapidă, Editura Ceres, București, 1990, pg. 5-11
2. lonerwolf.com
3. bunadimineata.ro
Un articol scris de: Luana Bărbuceanu