8 motive pentru care oamenii nu ascultă ceea ce spui

Ți s-a întâmplat vreodată să fii implicat într-o conversație, dar să ai impresia că vorbești de unul singur? Fiecare dintre noi simțim nevoia de a fi ascultați, însă de multe ori se dovedește că a capta atenția oamenilor este destul de dificil. Adesea, noi înșine punem anumite bariere care-i împiedică pe oameni să ne asculte. Iată câteva dintre ele:

1. Te plângi mereu

Uneori se întâmplă să nu putem vedea părțile pozitive dintr-o anumită situație și să nu găsim nicio soluție la problemele cu care ne confruntăm. Însă, dacă acest lucru se repetă, oamenii vor începe să evite compania ta și nu vor mai asculta ceea ce spui, oricât ar fi de interesant.

2. Vorbești prea mult

Când vrei să-ți exprimi punctul de vedere, nu trebuie să folosești multe cuvinte, însă acestea trebuie să fie pline de substanță. Altfel, nu-i poți capta atenția interlocutorului iar ideile importante se vor pierde în mulțimea detaliilor. Exprimă-te simplu și direct.

3. Îți contrazici interlocutorul

Cel mai bun mijloc de a triumfa într-o ceartă este de a o evita. James Harvey Robinson, cronicar american din secolul al XIX-lea, spunea că „se întâmplă să ne schimbăm spontan opiniile, fără sforțare și fără emoție. Dar dacă ni se spune că greșim, ne revoltăm împotriva acestei acuzații și luăm îndată o atitudine defensivă. Convingerile ni le facem cu o nespusă ușurință, dar ajunge să fim amenințați că le pierdem ca să ne cramponăm de ele cu disperare.” Încearcă să-i arăți interlocutorului tău că lucrați împreună pentru același scop și că vă deosebiți numai în ceea ce privește mijloacele de a ajunge acolo.

4. Nu ești convins de ceea ce spui

Nu poți oferi altora ceea ce tu nu ai. Oamenii își vor da seama dacă vorbești doar din cărți sau dacă trăiești cu adevărat ceea ce spui. Când vorbești despre lucruri pe care le-ai experimentat, ei vor simți energia, încântarea și entuziasmul tău. Aceasta este cea mai bună cale de a capta atenția celor din jur.

5. Vorbești de dragul de a vorbi

Mahatma Gandhi spunea că „ar trebui să vorbim doar dacă îmbunătățim tăcerea”. Nu spune, deci, lucruri lipsite de sens doar pentru a te afla în treabă.

6. Îți începi discursul prin a-ți cere iertare

Doar în cazul în care nu ai ofensat pe cineva, a-ți începe discursul cerându-ți iertare este ca și cum ți-ai cere iertare pentru faptul că exiști. În general femeile fac acest lucru mult mai des decât bărbații. Fii încrezător în valoarea ta. Atunci când știi că ai ce să le oferi oamenilor, nu ai de ce să-ţi ceri scuze.

7. Spui una şi faci alta

Oamenii îi ascultă cu atenţie și îi urmează pe oamenii în care au încredere. Dacă spui un lucru şi nu îți ții promisiunea, oamenii te vor eticheta ca fiind un ipocrit sau un mincinos. Nimeni nu vrea să aibă de-a face cu astfel de persoane şi, cu atât mai mult nu se lasă influenţaţi de ceea ce spun ele.

8. Nu-i asculţi pe cei din jur

O comunicare eficientă este un proces reciproc. Dacă nu eşti un ascultător activ, nici oamenii, la rândul lor, nu vor dori să te asculte. Interesează-te de ceea ce spune interlocutorul tău și fă din asta o prioritate.

Este tare neplăcut să fii singurul implicat într-o conversație, dar poți face o schimbare în acest sens. Oamenii sunt dispuși să ne asculte, însă trebuie să le dăm și motive ca să o facă. Începe chiar acum!

Surse bibliogafice:
1. inc.com
2. Dale, Carnegie, Arta de a reuși în viață, Editura Garmond, București, 1992, pg. 102-122

Un articol scris de: Luana Bărbuceanu

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

adaugă o părere