Avem nevoie de certitudini. Ne trebuie un îndrumar care să ne dea siguranţa că suntem pe drumul corect fie că este vorba despre o profesie, despre facultatea la care să mergem, despre jobul pe care să îl alegem. Mai ales când vine vorba despre construirea căminului visurilor noastre, acordăm atenţie tuturor indiciilor. Când cerem ajutor de la Cel care le vede pe toate, într-o zi vom constata că ochii noştri sunt larg deschişi şi se bucură de semnele bune pe care le văd. Iată, de exemplu, care ar putea fi câteva dintre ele:
1. Nu contează cât costă un cadou, îl cumperi!
Când nu vei mai fugi din faţa preţurilor mari atunci când intenţionezi să îi cumperi un parfum bun sau o pereche de ochelari de soare de calitate, să ştii că eşti la câţiva paşi de a descoperi că orice cadou i-ai face este şi spre folosul tău. Pentru că atunci când îi iei un parfum extraordinar te vei bucura tu însuţi de esenţele lui. Dacă îi vei lua o pereche de ochelari de soare de calitate, te vei gândi că peste ani va avea mai puţine riduri. Va avea o vedere mai bună. Vei găsi bileţele scrise de mână pe masa din bucătărie. Le vei citi şi îţi vor lumina ziua. Deci orice ai dărui, se va întoarce spre folosul tău.
2. Nu te deranjează că e captivat/ă şi de alte lucruri
Pentru că vei ştii că atunci când va termina de scris e-mail-ul, sau când va încheia discuţia telefonică, îşi va dedica tot timpul ţie. Înţelegi că sunt lucruri din viaţa celuilalt care nu te includ şi nu eşti frustrat. De exemplu, sunt prietenii care trebuie menţinute. În caz contrat veţi avea de suferit amândoi. Iată ce a dezvăluit un studiu:
"Bărbaţii îşi preţuiesc mai mult prietenii şi par să înţeleagă, prin natura lor, că au nevoie de ei pentru a juca fotbal sau a urmări un meci. Prieteniile dintre femei sunt mai liniştite. Acestea calmează, umplu găurile emoţionale din căsnicie şi contribuie la menţinerea identităţii personale. Femeile cu mai multe prietene sunt mai puţin predispuse bolilor pe măsură ce îmbătrânesc. Lipsa prietenilor este pentru sănătate un factor tot atât de nociv ca fumatul sau obezitatea," scrie Joanne Fedler, profesor de drept la Universitatea Yale. "Un mic respiro este benefic în orice relaţie", este de părere Joanne Fedler. Respectarea intimităţii celuilalt este una dintre tainele care conduc în timp la mariaje longevive.
3. Înveţi să faci un fel de mâncare doar pentru că celălalt îl adoră
Poate că n-ai frământat aluaturi niciodată în viaţa ta. Habar nu aveai că sarea nu se pune peste drojdie. Tot ce ştiai era că celuilalt îi place la nebunie plăcinta cu mere. A fost de ajuns pentru a-ţi pune şorţul şi a te strădui să faci cea mai gustoasă plăcintă, despre care să spună că e la fel de bună ca a mamei sale.
4. Elimini prejudecățile dând frâu liber propriilor gânduri şi trăiri
"Adevărul nu poate fi niciodată greşit", spunea Mahatma Ghandi. Ai vrea ca celălalt să facă un lucru, să îți dăruiască ceva, este ceva ce te deranjează și nu îți este teamă să te exprimi. Atât aspirațiile și obiectivele, cât și criticile și nemulțumirile sunt dezvăluite într-un context potrivit în care amândoi aveți sentimentul că sunteți înțeleși.
5. Defectele celuilalt te ajută să le vezi pe ale tale
În timp ce îl critici pe celălalt că nu a făcut unele lucruri aşa cum ţi-ai fi dorit, îţi dai seama că de fapt nu i-ai comunicat nimic despre dorinţele tale.
Neurologul Oliver Sacks descrie întâlnirea pe care a avut-o cu MacGregor, un pacient care suferea de maladia Parkinson. Boala i-a afectat postura în timpul mersului. Se deplasa înclinat la 20 de grade. Lucru de care nu era conştient. Doar când a văzut filmarea făcuta în timp ce mergea şi-a dat seama de problema pe care o are. Pentru că era tâmplar şi-a amintit că atunci cănd verifica dacă o suprafaţă este dreaptă folosea o nivelă. S-a gândit că se poate aplica acelaşi principiu şi în corectarea poziţiei sale. Aşa a apărut prima pereche de ochelari cu câte o nivelă orizontală, pe punte, la două lungimi de nas. Un instrument care l-a ajutat atât pe MacGregor cât şi pe alţi pacienţi să-şi menţină poziţia dreaptă în timpul mersului.
În anumite aspecte înţelegi că celălalt reprezintă nivela ataşată ochelarilor tăi. Observi că nu e dreaptă, dar nu o acuzi. Pentru că poziţia ei e condiţionată de poziţia ta. Îţi refaci postura şi vezi că nivela e mai dreaptă ca niciodată!
6. Ceea ce are e mai prețios decât ce ți-ai fi dorit să aibă
"Un îndragostit știe să-și alimenteze sentimentul chiar și cu ceea ce este aparent în defavoarea celui pe care îl iubește. Omul iubit nu este așa cum este perceput de ceilalți, ci așa cum îl văd ochii indrăgostitului. Iar perfecțiunea merge în raport direct cu forța dragostei pe care o insuflă," reflecta un personaj al lui H. Sienkiewicz.
7. Responsabilitatea nu te alungă de lângă celălalt, ci atrage nevoia de legământ
Ești sigur/ă că relația voastră poate fi o haină minune, care nu se uzează cu vremea, ci devine mai prețioasă, în condițiile în care Dumnezeu a fost și rămâne designerul. Tatăl ceresc este cel care ţine dreapta măsură a ceea ce noi numim indicii, deci fii sigur că atunci când El va pune pe umerii noştri haina căsniciei, vom fi înveşmântaţi cu tot ce este mai nobil, mai frumos şi mai puternic.
Ai trecut testul? Ai bifat cele 7 semne că ești cu adevărat îndrăgostit? Atunci iubește cu toată puterea primită de la Dumnezeu, spre binele celuilalt şi spre binele tău!
Surse: Joanne Fedler -"25 de lucruri esențiale pe care ar trebui să le faci înainte de căsătorie", Vox, 2004; Oliver Sacks - "Omul care își confundă soția cu o pălărie", Humanitas, 2015; Henryk Sienkiewicz, Fără ideal, Litera, 2012