7 abilități necesare pentru locul de muncă

Abilitățile personale sunt un fel de valută pe piața muncii. Cu cât ai mai multe abilități, și nu doar multe ci și pe care le stăpânești, cu atât ești mai valoros unei companii sau chiar viitoarei tale firme. În felul acesta poți îndeplini mai multe lucruri pentru care ar fi necesare 2-3 persoane.

Nu e vorba de abilități foarte exacte, precum în cazul programatorilor - sute de tehnici de programare pentru diferite limbaje de programare - ci de acele abilități care sunt dezvoltate chiar și în familie sau în domeniul educațional (școală, liceu, facultate).

Aceste 7 abilități pot face diferența între un angajat care se descurcă de minune și unul care are dificultăți.

1. Comunicare eficientă

Oriunde, fie că mergi într-o altă țară, într-o altă regiune a țării, dai un interviu sau discuți cu familia ta, comunicarea este cheia unei relații. Poate fi prin telefon, scrisă, pe Skype sau chiar față în față. Încearcă să te adaptezi la personalitatea persoanei cu care comunici.

Transmite ideile prin cuvinte care pot fi înțelese de cei cărora le vorbești și sunt adaptate la situația în care te găsești. Dar nu-ți impune faptul că, dacă ești la un interviu, nu trebuie să spui o glumă sau să fii formal.

2. Organizare și management

Să știi să-ți organizezi munca și timpul este o abilitate care îți va face viața mai productivă, ba chiar și la locul de muncă vei fi apreciat. Fără astfel de abilități îți va fi greu să fii foarte productiv, deoarece nu vei ști cum să-ți dozezi energia astfel încât să faci lucrurile importante mai întâi și apoi să te ocupi de celelalte task-uri.

3. Negociere

Ca abilitate, negocierea vine din alte două: persuasiune și încredere. Știind să negociezi un salariu, să câștigi noi clienți, să poți rezolva niște conflicte, vei avea de câștigat.

4. Gândire critică

Prin gândire critică poți să găsești și să rezolvi diverse probleme în locul în care lucrezi. Cei care au aceste abilități sunt capabili să identifice, să analizeze, și să rezolve problemele fără ajutor exterior și să sugereze posibile îmbunătățiri.

5. Munca în echipă

Sunt situații într-o companie când, în funcție de domeniu, ești nevoit să lucrezi cu alții pentru finalizarea unor proiecte. E nevoie să știi cum să te adaptezi stilului de lucru al celorlalți coechipieri. Acest lucru este important mai ales într-o firmă care nu poate funcționa doar prin munca independentă a fiecărui angajat.

6. Cercetare și analiză

Cei din marketing trebuie să cerceteze și să analizeze campaniile pentru eficiență. Oamenii de la departamentul vânzări trebuie să cerceteze și să analizeze potențialii clienți. Inginerii trebuie să cerceteze și să analizeze noile tehnologii. Nu cere nimeni să știi statistică, dar să găsești informații care pot ajuta compania reprezintă un lucru extraordinar.

7. Încrederea în sine

Unii consideră încrederea în sine un dar pe care îl ai din naștere, dar realitatea este că el poate fi câștigat și dezvoltat ca o abilitate învățată. Poți să-ți crești încrederea prin practică - faci un lucru de atâtea ori încât ești foarte sigur de ceea ce se poate întâmpla și știi cum trebuie să reacționezi. Când ești încrezător arăți celor din jur faptul că stăpânești ceea ce știi, iar cei din jur îți vor recunoaște această abilitate.

Toate aceste abilități pot mări posibilitatea să fii angajat, dar înainte de toate, acestea te vor ajuta în viața de zi cu zi, cu familia ta, cu prietenii tăi. Astfel vei avea relații mai bune, vei putea să oferi ajutorul pe care nu toată lumea îl poate da.

Un articol scris de: Mihai Alexandru Dragomir-Ficard

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

6.3

Nota de mai sus este media tuturor notelor acordate de cititori. Îți mulțumim!

adaugă o părere