Am fost creați să avem relații valoroase unii cu alții. Valoarea noastră reală nu constă în suma de bani pe care o deținem sau în casa în care locuim. Fericirea noastră reală nu stă în achiziționarea celui mai nou model de mașină. Am fost creați să iubim și să fim iubiți de ceilalți.
Pentru a avea prietenii sănătoase trebuie să analizăm beneficiile pe care le primim în urma acestora și să le valorificăm. În piramida trebuințelor umane elaborată de A. Maslow, acesta așează pe treapta a treia nevoia de dragoste și apartenență la un grup. Între beneficiile și nevoile umane există o relație de interdependență. Astfel omul își construiește de-a lungul vieții prietenii în funcție de nevoile sale care trebuie satisfăcute.
Într-o relație de cuplu ambii parteneri au nevoie de unele dimensiuni ale dragostei și astfel decid să fie împreună. Care sunt dimensiunile dragostei ce se dezvoltă în urma relațiilor? Iată 5 dintre ele:
1. Prietenia
Această legatură dintre oameni are la bază aceleași scopuri și valori. Lucrurile în comun, interesele lui și ale ei sunt cele care țin doi oameni împreună. Prietenia este o importantă sursă de satisfacție datorită lucrurilor și activităților plăcute pe care oamenii le fac împreună. Dorința de afecțiune, de a ști că ești valoros în ochii altora împlinește nevoia de apartenență la grup.
2. Încrederea
Încă de la începutul relației ambii parteneri pornesc împreună având încredere unul în altul. Cu trecerea timpului aceasta se dezvoltă și se consolidează.
3. Răbdarea
Cu toate că omul se alătură unui grup în funcție de interesele sale spre anumite activități și pasiuni, există totuși diferențe majore deoarece fiecare om este unic, diferit în modul de gândire. În această situație partenerii trebuie să se asculte unul pe altul și să dezvolte, cu răbdare, abilitatea de a-l înțelege pe celălalt.
4. Bunătatea
Fiind înconjurat de prieteni dragi, omul devine mai bun. Ea nu poate uita de florile dăruite de el ieri, așa că azi îi pregătește ea o mică surpriză. Pentru că ieri prietena ta te-a ajutat în îndeplinirea unei sarcini, azi o vei îmbrățișa pentru că îți este alături.
5. Speranța
Atunci când pierdem tot, speranța este singura pe care o mai avem. Prietenii de lângă noi sunt ambasadorii acesteia. Cu toate că facturile sunt mari, soțul își asigură soția că există o speranță ca salariul să îi fie mărit.
Cel mic, văzându-și bunicul bolnav, are speranța că atunci când va fi mare va deveni medic, pentru ca suferința să nu mai existe.
În urma relațiilor personalitatea noastră devine mai puternică, iar trăsăturile caracterului mai bine dezvoltate. Acumularea de cunoștințe și valori ne ajută să definim și să consolidăm cine suntem.
Specialist în relații, Paul Zak oferă o rețetă simplă la îndemâna tuturor, pentru a avea o viață împlinită: ,,E nevoie de cel puțin 8 îmbrățișări pe zi pentru a fi mai fericit și pentru a ne bucura de relații.”
Un articol scris de: Rebeca Andreea Noață