5 locuri din România care merită văzute și fotografiate

Ce poate fi mai frumos decât câteva momente de liniște privind un peisaj care îți taie respirația sau o clipă în care te transpui într-o poveste medievală privind o arhitectură impresionantă? Îți spun eu, nimic! Îmi place să hoinăresc, să aflu, să privesc, să mă îmbogățesc, iar călătoria este cea care îmi umple dorința de cunoaștere. Sunt conștientă de frumusețea nemărginită a acestui Pământ, locurile superbe ascunse în colțurile lumii și totodată știu cât de fascinantă poate fi țara în care m-am născut.

Ca orice tânără la început de drum, visez la momentul în care mă voi relaxa pe plaje exotice sau voi admira zgârie-nori de pe alte continente. Până una alta, încerc să îmi materializez visul de a călători cât mai mult, vizitând Europa și în mod special România. Iar astăzi este vorba despre România. Pentru că este frumoasă! Atât de frumoasă!  Ținta pe care mi-am pus-o la sfârșitul anului trecut (așa cum obișnuiește toată lumea) a fost de a vizita cât mai multe orașe și zone din țară. Am bifat câteva de pe listă, iar astăzi vreau să îți prezint 5 locuri de care m-am îndrăgostit. Dacă ești pasionat de fotografie și călătorie e musai să le vezi și tu!

Județul Neamț

Nu e vorba despre faptul că originile mele sunt în Piatra Neamț, ci despre faptul că adunând impresiile tuturor apropiațiilor, dar și a necunoscuților, zona Neamțului este una dintre cele mai frumoase din Moldova. Dacă încă nu ai ajuns pe aici, e bine să știi că te vei bucura de peisaje minunate, de arhitecturi unice și un aer curat cum nu găsești niciunde. Dacă ești omul muntelui, trebuie neapărat să urci pe Ceahlău și să admiri frumusețea naturii de pe Vf. Toaca (1904 m). Dacă nu,  oprește-te la barajul Bicaz, unde Lacul Izvorul Muntelui și munții grandioși îți vor transmite liniște interioară și stare de bine. Nu uita să treci prin micuțul oraș de munte Piatra Neamț supranumit pe bună dreptate Perla Moldovei. Vizitează Curtea Domnească a lui Ștefan cel Mare care datează încă din secolul al XV-lea și bucură-te de priveliștea unui oraș înconjurat de munți.

 

 

Valea Doftanei

Aflată la aproximativ. 1 ora jumătate de agitația urbană din București, Valea Doftanei din județul Prahova este un colț de Paradis care merită descoperit.  Cu o vedere extraordinară asupra lacului Paltinu din comuna Teșila și un peisaj carpatin unic, Valea Doftanei este locul perfect pentru o escapadă de weekend. M-am îndrăgostit iremediabil de această zonă și de fiecare dată când ajung în Prahova îmi fac drum pe aici. Pensiunea ATRA Doftana este locul în care îmi place să poposesc, datorită frumuseții și unicității arhitecturii futuriste – un contrast superb între peisajul pitoresc și design-ul modern. Aici poți citi cartea preferată într-un hamac cu vederea spre lac sau de ce nu, te poți plimba cu caiacul, înota și pescui.

 

Valea Zânelor

Prima dată când am văzut fotografii de la Castelul de Lut Valea Zânelor puteam să bag mâna-n foc că nu e din România sau că nu e real, că e o pictură ruptă din paginile unei cărți de povești pentru copii. Părea un castel din basme sau din desenele animate cu zâne la care mă uitam când eram mică. Nici că putea să se potrivească mai bine denumirea locului (Valea Zânelor) pentru că de-ndată ce am ajuns aici, am simțit că mă transpun într-o poveste. Într-adevăr drumul de acces nu a fost cel mai confortabil, însă a meritat efortul.  Aflat la doar 40 de km de Sibiu (un alt oraș super-frumos), Castelul de Lut este un loc care merită văzut măcar o dată în viață. Mi se pare un obiectiv turistic ideal pentru familiile cu copii mici sau pentru cuplurile care vor să facă o ședință foto memorabilă. Intrarea costă doar 5 lei, un preț destul de acceptabil zic eu. Dacă îți place să explorezi satele pitorești din România, Valea Zânelor este locul în care te vei umple de inspirație, creativitate și voie bună.

 

Timișoara

Dacă până acum v-am vorbit despre locuri pitorești, iată și o destinație culturală de excepție, aflată tocmai în vestul României. Deși aflată la o distanță considerabilă de București, am luat avionul și în doar 40 de minute am ajuns în  orașul care m-a fascinat prin peisajul urban. Sinceră să fiu, m-am simțit ca într-una din marile capitale europene, îmbinarea dintre clădirile istorice și verdeața parcului, făcându-mă să îmi doresc ca lunga plimbare să nu se mai termine. Frumosul oraș de pe Bega are un farmec aparte, oferit de arhitectura barocă, de pistele de bicicletă, străduțele înguste și magazinele colorate. Pentru iubitorii de artă și cultură, în Timișoara există câteva obiective care nu trebuie ratate: Muzeul de Artă, Muzeul Satului Bănățean, Memorialul Revoluției sau galeriile de artă din vechiul Bastion. Crede-mă că sunt mult mai multe puncte turistice pe care te las să le descoperi singur de-ndată ce ajungi acolo.

 

Oradea

Până nu demult, treceam prin Oradea rapid atunci când călătoream cu mașina spre alte destinații. Aflat la frontiera cu Ungaria, acest oraș este un loc care mi-a întrecut cu mult așteptările. Am ajuns în Oradea undeva spre seară la apus, atunci când luminițele își “făceau” loc pe străduțele cochete. Singurul lucru pe care l-am putut spune a fost “wow”! M-a impresionat în mod special Primăria cu turnul său cu ceas, dar și Vulturul Negru sau Teatrul de Stat Regina Maria, cu o arhitectură în care se simte influența Europei Centrale și Vestice. Spectaculosul oraș Oradea este supranumit ca “rezervație de arhitectură”, în perioada “La Belle Epoque” simțindu-se un adevărat avânt în această  direcție.  La ceas de seară, Oradea este orașul perfect pentru o promenadă cu aparatul foto în mână sau telefonul mobil. Imortalizează cele mai impresionante clădiri și după bucură-te de oportunitățile turistice oferite de unul dintre cele mai frumoase orașe din România.

Dacă ar fi să povestesc despre toate locurile frumoase din România, cel mai probabil nu mi-ar ajunge nici cerneala, nici foile. Aici sunt doar 5 dintre preferatele mele (topul este unul subiectiv), însă chiar și în timp ce scriu aceste rânduri, mi se derulează în minte alte câteva nume de locuri. Nu mai este mult și se termină vara, așa că te provoc să vizitezi și tu unul dintre locurile despre care ți-am povestit astăzi.

 

Enjoy your travel!

 

Foto by @arinabaston

 

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

7.3

Nota de mai sus este media tuturor notelor acordate de cititori. Îți mulțumim!

adaugă o părere