5 caracteristici ale unui prieten adevărat

Trăim în secolul vitezei. Ne străduim să facem totul foarte repede, într-un interval cât mai scurt de timp. Din acest motiv pierdem uneori din vedere faptul că unele aspecte presupun o perioadă mai lungă de dezvoltare. Acesta este şi cazul prieteniilor apropriate. Ele nu apar peste noapte, ci necesită un proces.
Prieteniile strânse sunt importante şi merită să depui eforturi pentru a le menţine. Dacă eşti dispus să investeşti din energia şi timpul tău, ele vor deveni tot mai profunde şi mai satisfăcătoare. În unele cazuri, pot dura chiar toată viaţa.

Iată de ce ai nevoie să cunoşti şi să dezvolţi caracteristicile unui prieten adevărat:

1. „Interes dezinteresat”

Pentru relaţii sănătoase, trebuie să te obişnuieşti să nu mai faci din propria persoană centrul preocupărilor tale. În schimb, interesează-te de prietenii tăi: Ce iubesc? Ce le place să facă? Ce îi preocupă? Poţi pune deoparte mai mult timp pentru a te întâlni şi a discuta nu numai cu, dar mai ales despre celălalt. Chiar dacă pe moment nu găseşti un beneficiu concret, vei observa cum relaţia voastră devine tot mai apropiată. Dale Carnegie scrie în cartea How to Win Friends and Influence People: „Îţi poţi face mai mulţi prieteni în două luni dacă îţi manifeşti interesul faţă de ceilalţi decât îţi poţi face în doi ani dacă încerci să-i faci pe ceilalţi să fie interesaţi de tine.”

2. Bucurie

Uneori nu trebuie decât să fii relaxat şi optimist. Bucură-te de viaţă. Bucură-te de prietenii tăi. Zâmbeşte. Dacă prietenul tău trece prin momente de tristeţe sau descurajare, depune efort pentru a-l ajuta să iasă din această stare şi încearcă să-l faci să se concentreze pe lucrurile pozitive. Aceasta se va reflecta asupra ta, pentru că de fiecare dată când te străduieşti să aduci bucurie în vieţile altora, ea se va întoarce şi spre tine.

3. Loialitate

Mulţi oameni, în special adolescenţii şi tinerii, nu au curajul de a rămâne alături de un prieten când el este ridiculizat sau marginalizat. Dar un prieten neloial nu este de fapt un prieten. Cum se manifestă loialitatea? Un aspect ar fi respectarea promisiunilor, mai ales când vine vorba de păstrarea secretelor. Ia decizia de a nu face publice mărturisirile private ale prietenului tău, indiferent de circumstanţe. De asemenea, este important să nu iei parte la conversaţii în care prietenul tău este defăimat. Refuză să contribui cu orice fel de comentarii negative. De apreciat ar fi să iei chiar apărarea prietenului tău sau să te retragi din grupul respectiv, în cazul în care subiectul nu este schimbat.

4. Îngăduinţă

Persoane perfecte nu există şi, dacă eşti sincer, vei recunoaşte că nici tu nu eşti perfect. Fii dispus să treci cu vederea anumite defecte ale prietenului tău. Dacă eşti deranjat de cele mai mici amănunte ale vieţii lui, foarte curând s-ar putea să realizezi că prietenia voastră nu poate continua. Îngăduinţa nu presupune însă a rămâne pe termen nelimitat într-o relaţie nesănătoasă. Ce faci când ai o problemă cu un prieten? Cel mai bine ar fi să purtaţi o conversaţie deschisă, în care să-i comunici direct ce anume te deranjează. Asigură-te totuşi că foloseşti un ton blând şi alege-ţi cu atenţie cuvintele.

5. Autenticitate

Prietenii gravitează în jurul persoanelor autentice, nu a celor ipocrite, care mereu pretind că sunt altcineva sau altceva. Nimeni nu vrea un om fals ca prieten. Desigur, aceasta nu înseamnă să invoci mereu scuza „aşa sunt eu” ca justificare a comportamentului iresponsabil sau negativ. Fii tu însuţi, dar în cea mai bună variantă a ta. Cheia autenticităţii este să dai dovadă de perseverenţă în deciziile pozitive pe care le iei.

La final, nu uita următorul proverb care prezintă cel mai bine imaginea prietenului perfect: „Prietenul adevărat iubeşte oricând şi în nenorocire ajunge ca un frate.”

Sursă bibliografică: Ladd K., Ladd G., Ladd J., Puterea unui adolescent pozitiv, ed. Noua Speranţă, 2007

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

6.6

Nota de mai sus este media tuturor notelor acordate de cititori. Îți mulțumim!

adaugă o părere