4 lucruri pe care le-am aflat călătorind în Coreea de Sud

Pentru o țară atât de mică – pe locul 109 ca mărime – Coreea de Sud este în atenția lumii destul de mult. Mai ales în ultimii 10 ani. Uneori, noutățile sunt puțin cam sensibile, dacă vorbim despre problemele pe care le au cu vecinii lor din Nord. Alteori, vorbim despre cultura pop, în care un grup de „cântăreți drăguți” sparg recordurile mondiale, trecând chiar peste staruri americane faimoase, precum Lady Gaga sau Justin Bieber, sau despre jucătorii coreeni care sunt top în concursurile internaționale de jocuri video. 

Am avut ocazia să o vizitez în vara aceasta, după aproape 10 ani în care am visat să ajung aici. Fiind atrasă de cultura coreeană am petrecut nopți bune făcând planuri, căutând cele mai frumoase locuri de vizitat sau citind diferite bloguri de călătorie. Am plecat de aici crezând că, odată ajunsă acolo și făcându-mi „damblaua”, mă voi întoarce și îmi voi continua liniștită viața de aici, nemaifăcând planuri să mă întorc vreodată acolo. 

Dar, odată ajunsă în Coreea și vizitând atât orașe mari precum Seoul, Busan sau Suwon, dar și locuri mai puțin faimoase, dar absolut superbe, precum Daedunsan Provincial Park sau Baekje Cultural Land, am realizat că nici măcar în visele mele nu îmi puteam imagina o Coree mai frumoasă de atât. Bineînțeles, ca orice țară, are punctele ei negative, însă vizita într-o țară complet diferită din punct de vedere cultural își va pune amprenta asupra ta, într-un fel sau altul. Poate prin lucrurile pe care le descoperi despre ea, poate prin oamenii pe care îi întâlnești sau poate experiențele prin care treci. 

De la cele mai ciudate lucruri la una dintre cele mai impresionante tehnologii din lume, aici sunt câteva din lucrurile spectaculoase pe care eu le-am descoperit în Coreea de Sud.. 

1. O țară în care vezi cum arată viitorul

Fără să exagerăm, dar Coreea de Sud, la momentul actual oferă o tehnologie de ultimă generație, iar asta cred că putem confirma cu toții. Nu cred că există om în lumea asta care să nu aibă în casă ceva, orice făcut de sud-coreeni. 

O țară în care 80% din populație folosește smartphone-ul, 98% dintre tinerii cu vârsta între 18-24 de ani dețin un telefon mobil, iar internetul îl folosești în voie oriunde te-ai afla. 

În timp ce folosesc telefonul pentru a scrie mesaje pe propria rețea de socializare, KakaoTalk sau pentru a căuta informații despre diverse lucruri pe Naver (Google, varianta coreeană), coreenii utilizează telefonul pentru a plăti în magazine, să se uite la TV sau chiar să scaneze codurile QR în primul supermarket virtual din lume.

Clădirile și zgârie-norii din orașe sunt ceva absolut impresionat și au o infrastructură de invidiat. Unul dintre cele mai frumoase poduri pe care le poți vedea este podul Gwangan, cu două niveluri (unul pentru fiecare sens) și o lungime de 7.4 km peste ocean. Tot în Coreea am experimentat și primul tunel pe sub apă. 

Au una dintre cele mai sofisticate rețele de metrou, având 22 de magistrale numai în Seoul, care ajung și în localitățile din afara capitalei. Nu există „vânzători de cartele”, totul făcându-se automat de la aparatele amplasate la fiecare stație de metrou, iar pentru a rentabiliza totul, cartelele sunt precum cele oferite de către RATB, iar la fiecare ieșire găseși un dispozitiv de rambursare, în care introduci cartela și primești înapoi 500 woni (depozit ce ți se ia pentru a te determina să înapoiezi cartela). 

De asemenea, fiecare stație de metrou are pereți de sticlă de sus până jos, pentru a preveni sinuciderile sau alte accidente, iar oamenii așteaptă metroul formând coadă de-o parte și de alta a ușilor de sticlă, ce se deschid odată cu cele ale metroului, atunci când acesta ajunge în stație. 

2. Țara în care folosești cardul fără PIN 

Acesta a fost unul dintre cele mai mari șocuri pe care le-am avut. Știu că nu este prima țară care folosește cardurile fără PIN, însă, pentru o țară care s-a dezvoltat recent, mi se pare ceva foarte tare. Plus de asta, eu veneam și cu ceva temeri din România unde singura speranță pe care o ai în caz de ți se fură cardul este că până se chinuie respectivul hoț să îți ghicească PIN-ul tu ai timp să blochezi cardul. Spre exemplu, să mergi la magazin și indiferent de suma pe care o ai de plătit să plătești totul doar cu o singură trecere a cardului pe deasupra aparatului, nu este ceva de dorit la noi în țară. 

Coreea de Sud a devenit una din țările de top ale lumii care folosește cardul de credit, în locul plăților cu cash, conform statisticilor Băncii Coreei. În anul 2011, în timp ce americanii au făcut, în medie, 77.9 de tranzacții per persoană, iar canadienii 89.6, coreenii au făcut 129.7. 

3. Locuri speciale în mijloacele de transport 

Poate că îmi veți spune că și noi avem așa ceva. Ei bine, sunt de acord. Însă ceea ce m-a uimit este cât de serios sunt privite locurile speciale. 

Când vine vorba de respect și prioritate, Coreea de Sud este una dintre țările în care respectul este practicat la cel mai înalt nivel. Iar dacă ești cineva care învață coreeana, cea mai mare teamă a ta va fi că de la emoțiile pe care le ai să spui ce trebuie, îi vei trâni unui coreean mai în vârstă o propoziție în modul informal. 

Pentru Coreea de Sud, respectul față de bătrâni și chiar față de cineva mai mare decât tine, fie el și cu un an doar, este mult peste noțiunea de respect pe care o înțelegem noi. Din acest motiv, vei vedea atât în autobuze, cât și în metrou, locuri speciale pentru bătrâni pe care nu este indicat să te așezi. Adică dacă cineva care nu face parte din categoriile menționate pe imaginile de deasupra scaunelor se așează în locul respectiv, oamenii nu îl vor privi deloc frumos. Ba mai mult de atât, nu prea vei vedea oameni tineri stând pe acele scaune, oricât de obosiți ar fi, deoarece jena de a nu respecta această etică este prea mare. 

De asemenea, Coreea este țara care a decis să ajute femeile gravide să obțină un scaun pe care să se așeze în mijloacele de transport în comun, așa că cea mai recentă invenție a fost un sistem Bluetooth care avertizează călătorii să ofere scaunul lor femeilor gravide (The Pink Light Campaign). Asta înseamnă că fiecare femeie gravidă va purta la mână un fel de brățară specială care va activa beculețul de deasupra scaunului special, determinând persoana care stătea așezată în respectivul loc să se ridice. În cazul în care stă cineva. Am mers la ore de vârf, în care lumea stătea în picioare, înghesuită, dar locul pentru gravide era gol. 

De asemenea, sunt și locuri de parcare pentru femeile gravide, pe care le vei găsi oriunde, nu doar la hipermarketuri sau în locuri frecventate de femei. Iar acestea sunt colorate special cu roz și cu imaginea unei femei gravide în centru. 

Sunt chestii minore și probabil că sunt observate doar de cineva care vine dintr-o țară precum România, unde trăim așa cum trăim. :) 

4. Coreenii sunt workaholici

Muncă – acesta este cuvântul prin care aș descrie coreenii. Au o mulțime de calități, dar dacă este ceva ce vei vedea peste tot e muncă, muncă și iar muncă. Acesta este unul dintre motivele pentru care Coreea de Sud a reușit să devină una dintre economiile importante ale lumii în ultimii 60 de ani, pornind de la stadiul de una dintre cele mai sărace țări din lume. După război, Coreea de Sud nu avea nici măcar electricitate, deoarece înainte de Razboiul Coreean, partea de nord a vechii Coreei era cea mai dezvoltată. 

De aceea, în anul 2013, guvernul sud-coreean a adus în discuție reducerea orelor de muncă de la 68 de ore pe săptămână, la 52 de ore, în anul 2016. Iar acum, deși Coreea de Sud are o săptămână lucrătoare de 40 de ore, există industriile de producție, precum industria de automobile, care trebuie să funcționeze 24 de ore. De asemenea, cafenele, transportul, restaurante, pub-uri, cluburi, săli de studiu private. Și deși există un standard de muncă, angajații au atât de multe lucruri de făcut și deadline-uri că muncesc mult mai mult decât cele 40 de ore.

Sunt multe lucruri despre care vreau să vă povestesc, dar voi continua într-un articol viitor. Până atunci, dacă sunteți curioși să descoperiți Coreea de Sud mai în detaliu și dintr-o perspectivă mult mai subiectivă, puteți accesa: http://abigaela.ro/category/south-korea-journal

Mai multe detalii despre primul supermarket virtual din lume: http://www.bitrebels.com/technology/the-worlds-first-virtual-supermarket-opens/

The Pink Light Campaign: https://www.bbc.com/news/technology-36443920

 

 

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

9

Nota de mai sus este media tuturor notelor acordate de cititori. Îți mulțumim!

adaugă o părere