4 acorduri de încheiat cu tine însuți

Percepția lumii înconjurătoare se face sub imperiul acordurilor personale încheiate cu noi înșine, unoeri tacit sau inconștient, pe baza cărora interpretăm relațiile umane și experiențele vieții.

Ce acorduri am putea încheia cu noi astfel încât percepția asupra lumii să fie cât mai corectă și să putem declara cât mai des că suntem împliniți de viața noastră?

Un posibil răspuns ni-l oferă Don Miguel Ruiz în cartea sa, ”The four agreements” (Cele patru legăminte). Autorul cărții, pornește de la vechea învățătură toltecă- împărtășită de un grup de persoane, oameni de știință și artiști care și-au propus să exploreze și să conserve cunoașterea spirituală și practicile strămoșilor lor și formulează patru legăminte esențiale, surprinzând în acestea marea întelepciune a vieții pentru un trai liniștit și fericit.

1.”Be impeccable with your word” – Fii impecabil în folosirea cuvintelor tale!

Pornind de la etimologia cuvântului ”impeccable” ce provine din juxtapunerea latinescului ”pecatus” care înseamnă ”păcat” și  ”im” care înseamnă ”fără”, a fi impecabil în folosirea cuvintelor presupune a vorbi fără păcat, adică fără a pricinui vreun rău prin cuvintele noastre, nici nouă înșine, nici celor din jur. Principiul presupune să vorbim cu integritate, să conștientizăm cuvintele pe care le întrebuințăm și să ni le asumăm. De exemplu, se întâmplă de multe ori să folosim expresii cu caracter general care nu sunt de fapt valabile ”toți oamenii au făcut asta...” sau ”tu așa faci mereu...”. Expresii de genul „toți”, „mereu”, „niciodată” nu fac altceva decât să anuleze tot ceea ce spui în fraza respectivă. Afirmația pornește deja de la o prezumție falsă și anulează și fărâma de adevăr pe care îl  poate transmite.

Fii impecabil în folosirea cuvintelor tale, respectă-ți și asumă-ți cuvintele!

2. Don’t take anything personally”- Nu lua nimic în mod personal!

Importanța personală sau considerarea lucrurilor în mod personal, este expresia maximă a egoismului deoarece faci presupunerea că totul este despre ”tine”.  Modul în care cineva îți vorbește sau se raporteză la tine, arată mai întâi despre el însuși, așa percepe el lumea, oamenii, acesta îi este limbajul, abordarea, înțelegerea și nu se află în directă legătură cu tine! Ne-am obișnuit să raportăm foarte multe dintre lucrurile care ni se întâmplă la noi, neînțelegând de fapt că nu totul în lumea aceasta se raportează doar la persoana noastră, ci ține și de multe alte aspecte, cum ar fi: caracterul celuilalt, modul în care percepe el oamenii și viața, alți factori obiectivi etc. Astfel că atunci când cineva îți împărtășește o opinie sau are un anumit tip de comportament față de tine, înțelege că acestea decurg din propriul lui sistem de percepere a lumii și nu este o expresie a propriei tare valori.

Adoptarea acestui principiu te va ajuta să nu te mai simți afectat de impresiile și comportamentul oamenilor din jur, care relaționează în baza propriei lor realități.

3. ”Don’t make assumptions”- Nu fă presupuneri!

În mod natural, avem tendința de multe ori să facem presupuneri despre aproape orice lucru, începând astfel să credem cu tărie că lucrurile sunt ”cu adevărat adevărate” așa cum le presupunem noi. De aceea, atunci când se întâmplă ca oamenii să se comporte altfel decât am vrea noi, devenim frustrați, triști și nemulțumiți. O schimbare a acestui obicei poate foarte ușor avea loc atunci când, în loc să faci o presupunere, mai bine adresezi o întrebare! De exemplu, poate tu presupui că ajungând târziu acasă, celălalt ți-a pregătit deja masa, dar el nici nu s-a gândit la asta; așa că, pentru a evita o asemenea situație, în loc să faci această presupunere, pune o întrebare: Ai putea să îmi pregătești și mie masa, te rog, deoarece vin târziu acasă?

4.”Always do your best”- Întotdeauna fă tot ce poți mai bun!

Deși ”tot ce poți mai bun” pare o cerință exactă, acest ”cel mai bun” va fi întotdeauna altul în diferitele circumstanțe ale vieții, tocmai de aceea, mulțumirea și pacea că ai făcut ce ai putut mai bine într-o situație, nu se pot compara cu nimic!

Dă ce poți mai bun -nici mai mult, situație care ar conduce astfel la o epuizare inutilă, nici mai puțin -care ar aduce regrete sau nemulțumiri.

Miguel Ruiz concluzionează simplu, dar plin de esență: ”You can only be you when you do your best!”- Poți să fii tu însuți doar atunci când dai ce e cel mai bun din tine!

 

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

7.2

Nota de mai sus este media tuturor notelor acordate de cititori. Îți mulțumim!

adaugă o părere