3 în 1 - Lectură + Relaxare + Educație

Cred că ai aceeaşi impresie pe care o am şi eu: tehnologia a schimbat radical societatea. Ea şi-a pus amprenta atât pe munca productivă, cât şi pe timpul nostru liber. Rar mai vedem oameni fără celular sau tineri fără căşti. Care părinte nu se plânge că micuţii lui nu petrec prea mult timp „navigând” pe internet sau jucându-se pe calculator? Nu ne mai atrag cărţile. Cine să mai citească când filmele abundă? Chiar şi filmele vechi par plictisitoare pe lângă producţiile de ultimă generaţie cu exces de adrenalină. Oare n-am pierdut ceva de preţ în acest proces? Am renunţat total la atuul lecturii – magia imaginaţiei?

Cu toate că apreciez filmele de calitate, până acum am întâlnit o singură producţie cinematografică care să întreacă scrierea care a inspirat-o. Faceţi o încercare: după ce vizionaţi un film bun, citiţi şi opera originală! Veţi găsi atâtea amănunte şi subtilităţi, culori şi trăiri, cum nici nu vă aşteptaţi.

Dar nu numai filmele ne produc pagube. Jocurile pe calculator intră şi ele la categoria „hoţi moderni ai timpului”. Partea pozitivă a lor ar fi relaxarea şi dezvoltarea anumitor deprinderi. Însă, dacă le acordăm prea mult timp, ne privăm de alte lucruri care ne-ar fi mult mai utile. V-aţi întrebat vreodată, după ce euforia câştigului a trecut, la capătul câtorva ore bune de joacă virtuală: „Ce am realizat de fapt?”

Mi-e dor de minutele relaxante când mă aşez comod într-un fotoliu cu o carte în mână şi mă las purtată în lumea de poveste a textului scris, acompaniată de o muzică liniştită pe fundal. În jur, totul se estompează şi dintr-odată apar personaje istorice sau fantastice, în haine de epocă cu gesturi graţioase şi maniere elegante sau personaje simple, dintr-o bucată, personaje pozitive sau negative, modele de urmat sau de evitat. Le înţeleg sentimentele, trăiesc alături de ei crizele şi bucuriile. Citind, călătoresc în timp şi spaţiu. Particip la geneza pământului, la formarea şi căderea civilizaţiilor. Mă deplasez cu gândul în orice colţ al pământului şi contemplu frumuseţile naturii şi cultura diferitelor popoare. Pot să pătrund chiar şi gândurile marilor filosofi, pot descifra tainele ştiinţei.

Citirea unor cărţi bune nu îmbogăţeşte doar vocabularul sau cizelează stilul, ci oferă profunzime gândurilor. Dincolo de acestea, o carte bună nuanţează trăirile şi aduce o nouă lumină asupra complexităţii relaţiilor interumane. Cu alte cuvinte, citind, vom trece dincolo de superficialitatea lucrurilor şi vom dobândi capacitatea de aprofundare a problemelor, de a privi dincolo de realităţile cotidiene.

Dacă ne plângem de lipsa timpului, opţiunea cea mai bună este valorificarea la maxim a timpului prin alegerea lecturii ca mod de relaxare, având ca scop dezvoltarea intelectuală şi acumularea de cunoştinţe care ar putea ajuta chiar la avansarea în carieră şi la obţinerea succesului în viaţă.

Ai reuşit să pui semnul de egalitate între lectură, relaxare şi educaţie? Dacă răspunsul este da, eşti pe calea cea bună!

Nu-ţi mai rămâne decât să urmezi recomandarea: Oferă-ţi un cadou cât se poate de des - ia o carte în mână şi relaxează-te!

Un articol scris de: Moldvăi Erna-Eva

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

10

Nota de mai sus este media tuturor notelor acordate de cititori. Îți mulțumim!

adaugă o părere