10 Legi ale succesului

Sănătatea fizică și mentală, suportul familiei, respectul, credibiltatea și o bună reputație reprezintă câteva dintre ingredientele importante pentru construirea unei cariere și pentru obținerea unor câștiguri financiare sănătoase. Dacă ești creștin și vrei să ai rezultate bune în ceea ce faci, atunci Biblia poate fi pentru o tine nu doar o sursă de conectare cu divinul, ci chiar un manual practic despre cum să ai succes, în armonie cu valorile tale de viață. Succesul, în orice domeniu, este un obiectiv care, în mare parte este consecința convingerilor și valorilor personale și se obține prin armonia dintre gânduri, atitudini și comportament. Mai exact ce învață Biblia despre succes?

1. Succesul vine atunci când știi să valorifici ocaziile. (“Tatăl vostru care este in ceruri, face să răsară soarele și peste cei răi și peste cei buni…” Evanghelia dupa Matei 5:45)

Soarele răsare peste toți. Aceasta înseamnă că orice om are de-a lungul vieții ocazii de succes. Nu toți au aceleași ocazii, dar toți au ocazii și ar trebui să profite de ele. În plus aceeași situație de viață pentru cineva poate să însemne o șansă imensă pentru a crește, pentru altul o pricină de a cădea. De la aceeasi fereastră, unul poate vedea cerul, altul pământul.

2. Succesul începe prin căutarea înțelepciunii. ( “Ferice de omul care găsește înțelepciunea și de omul care capătă pricepere” – Proverbele lui Solomon 3:13)

Pentru a dobândi înțelepciune, omul are nevoie în primul rând de cunoștințe, de informații care îl ajută să facă cele mai înțelepte alegeri, apoi de o luciditate mentală ce îi asigură capacitatea de a învăța, de a se instrui concret în domeniul vizat, și nu în cele din urmă înțelepciunea înseamnă a înțelege oamenii, a-i căuta și a-i urmări pe cei care pot fi modele în drumul tău spre succes.

3. Succesul vine în urma unui sacrificiu conștient (“Alerg spre țintă, spre premiul chemării…” Filipeni 3:14)

Și succesul și eșecul vin cu un preț. În cazul succesului, prețul se plătește la început, iar omul se bucură de roadele acțiunii mai târziu. Eșecul , în cele mai multe situații, are loc în cazul celor care nu sunt gata să facă eforturi la început, iar prețul pe care îl plătesc, evident, vine mai târziu.

4. Succesul înseamnă să te concentrezi pe obiective. (“Căci unde este comoara voastră, acolo este și inima voastra”, Evanghelia dupa Matei 6:21)

În loc să te gândești cât de departe ești de obiectivele propuse, mai bine te concentrezi asupra îmbunătățirii performanțelor, stabilește-ți pașii mici pe care trebuie să îi faci pe drumul lung către ținta propusă. Cu cât te gândești mai mult și mai programat la ceea ce ai de făcut, cu atât vei acționa mai conștient.

5. Succesul înseamnă o planificare eficientă. (“Planurile omului harnic nu duc decât la belșug”, Proverbele lui Solomon 21:5)

Planificarea înseamnă să înțelegi care sunt punctele forte și slabe ale tale și ale mediului în care îți desfășori activitatea, să valorifici timpul, să pui termene limită și să le respecți.

6. Succesul fără muncă nu este de durată. (“Oriunde se muncește este și câștig, dar oriunde numai se vorbește, este lipsă”, Proverbele lui Solomon 14:23)

Oricât ai visa, ai planifica sau te-ai concentra pe obiective, succesul nu este realizabil fără acțiune, fără muncă. Orice acțiune ia două forme: studiul și munca. Obținerea succesului ca o consecință a muncii este vitală, pentru că numai în acest fel, poți menține rezultatele și te poți bucura de ele.

7. Succesul pe termen lung implică să ai răbdare (“Bogăția câștigată fără trudă scade, dar ce se strânge încetul cu încetul, crește”, Proverbele lui Solomon 13:11)

E de visat să te îmbogățești peste noapte, dar pe lângă faptul că lucrul acesta nu este prea realist, implică și un mare risc. Atunci când nu ai muncit și nu ai văzut construindu-se în timp succesul tău, nici nu îl apreciezi și nici nu te doare sufletul să iei decizii greșite ce pot duce la ruină.

8. Succesul vine atunci când ești dedicat (“Tot ce găsește mâna ta să facă, fă cu toată puterea ta”, Eclesiastul 9:10)

Dedicarea presupune perseverență și efort, sacrificiu și multă renunțare de sine. Atunci cănd obiectivul tău devine pasiunea ta, toate acestea vor veni de la sine.

9. Succesul se atinge atunci când ești gata să îți asumi curajos riscurile (“Dacă slăbești în ziua necazului, mica îți este puterea”, Proverbele lui Solomon 24:10)

Toate investițiile necesită o analiză strategică și prespun o doză implicită de risc. Mulți nu au îndrăzneala necesară investiției și prefer prudența. Nu ne putem permite să fim atât de îndrăzneți încât să frizăm iresponsabilitatea, dar nici atât de prudenți încât să ajungem leneși.

10. Succesul înseamnă să știi că uneori e timpul să te oprești (“Mulțumiți-vă cu ce aveți”, Evrei 13:5)

Nu continua pe un drum dacă ceea ce riști să pierzi este mai mare sau mai important decât ceea ce ai putea câștiga. Lăcomia și iubirea de bani nu fac casă bună cu un caracter intregru și cu o viață echilibrată.

Recitește lista de mai sus, având în minte următoarea idei: succesul și eșecul nu sunt etichete pe care să le punem oamenilor, ci situațiilor.

Succesul are mai multe componente, fiecare cu rolul său: profesional, personal, spiritual, familial, financiar. Fericirea deplină este atunci când reușești să obții un echilibru între toate aceste aspecte, să le dezvolți în același ritm și să le menții la cote ridicate în timp.

 

 

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

10

Nota de mai sus este media tuturor notelor acordate de cititori. Îți mulțumim!

adaugă o părere