10 curiozități impresionante despre România

România este o ţară aparte prin peisajele unice de care dispune. Dar nu ni se pare întotdeana uşor să dăm un răspuns atunci când suntem întrebaţi de ofertele turistice pe care le prezintă. Menţionăm anumite destinaţii montane, litoralul, poate ne mai amintim de vreo peşteră şi eventual de Cheile Bicazului sau Transfăgărăşan. Cum nici eu nu stau foarte bine la acest capitol, am căutat câteva curiozităţi despre România, iar unele mi s-au părut într-adevăr neobişnuite. Tu pe care dintre ele le ştiai?

1. Peştera de la Mânzăleşti

Peştera de la Mânzăleşti (Subcarpaţii Buzăului) este cea mai mare peşteră din sare din Europa şi a doua în lume, cu o lungime de 1.337 metri. Este parcursă de două pâraie şi printre alte atracţii de interes ştiinţific, oferă o varietate de formaţiuni divers colorate.

2. Marea Neagră

Marea Neagră este unică pe Terra datorită celor două straturi de apă total diferite pe care le conţine: la suprafaţă apă mai dulce, iar la adâncime apă sărată.

3. Ceahlău

Ceahlău (numit şi muntele Pion) este considerat „muntele sfânt” al creştinilor, asemenea muntelui Athos din Grecia. Mănăstirea ortodoxă Schitul se află aici la 1.800 m, fiind mănăstirea construită la cea mai mare altitudine din lume.

4. Orașul Iaşi

Iași este oraşul în care s-a înfiinţat prima grădină botanică din România, în anul 1865, de către profesoul universitar Anastasie Fătu (1816-1886). Este situată pe dealul Copoului, iar fondatorul a reuşit să cultive aici 2.500 specii de plante.

5. Defileul Porţile de Fier

Defileul Porţile de Fier este cel mai lung din Europa (aproximativ 140 km). Ca localizare, defileul are la nord România, iar la sud Serbia. Aici Dunărea separă Munţii Carpaţi de Balcani.

6. „Vulcanii noroioşi”

„Vulcanii noroioşi” reprezintă una dintre cele mai interesante rezervaţii mixte (geologică şi botanică), cu o suprafaţă de 30 ha. Este vorba despre un fenomen spectaculos rar întâlnit pe planeta noastră. Aceşti „vulcani” denumesc formaţiunile create de gazele naturale ce provin de la peste 3.000 de metri adâncime.

Ele împing la suprafaţă apa din pânza freatică amestecată cu argilă. Nămolul format are forma unei paste fluide de culoare alb-gri sau brun-cenuşie şi se usucă în unele locuri la contactul cu aerul, formând nişte structuri conice, asemănătoare unor vulcani. Sunt situaţi la Pâclele Mari şi Pâclele Mici (cca. 12 km de Berca), în judeţul Buzău.

7. Localitatea Brad

Brad este o localitate ce deţine o colecţie mineralogică cunoscută sub denumirea de Muzeul Aurului, fiind unicat în Europa. A fost fondată cu mai bine de 100 de ani în urmă, iar între timp exponatele au crescut la peste 2.000, provenind din ţări de pe toate continentele. Demne de remarcat sunt exponatele cu aur nativ, originare din Munţii Metaliferi (Carpaţii Occidentali).

8. Cascada Bâlea

Cascada Bâlea este cea mai mare cascadă în trepte din România, cu o cădere de 60 m. Este situată în Munţii Făgăraşului între vârfurile Moldoveanu şi Negoiu, la peste 1.200 m înâlţime.

9. Cel mai înalt copac din Europa

Cel mai înalt copac din Europa este un brad, care se găseşte în ţara noastră, în Valea Arţagului (unul din afluenţii Buzăului). Are peste 60 m înălţime.

10. Delta Dunării

Cu toţii ştim că este o rezervaţie unică în lume, dar iată şi de ce:

-este cea mai întinsă zonă compactă de stufăriş de pe Glob (suprafaţa acoperită de stuf: peste 400.000 ha)
-are cele mai multe canale şi lacuri;
-găzduieşte cea mai mare colonie de pelicani din Europa;
-este totuşi regiunea cea mai secetoasă din ţară (se înregistrează anual 400-500 mm precipitaţii, temperatura medie anuală fiind cea mai ridicată din ţară: 10-11°C).

Sursa: Ilinca L.I., Ilinca I. A., Geografia la superlativ, ed. Tiparg, 2010

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

7

Nota de mai sus este media tuturor notelor acordate de cititori. Îți mulțumim!

adaugă o părere