Bătrânul continent găzduiește unele dintre cele mai vechi biblioteci din lume (8 dintre primele 10). Tot în Europa se află și cea mai mare bibliotecă actuală, British Library.
Cu toate acestea, Statele Unite ale Americii par să fi preluat, în ultimele decenii, supremația în domeniul culturii și învățământului superior: doar 4 dintre primele 10 universități ale lumii se află în Europa (3 în Regatul Unit și una în Elveția); restul, toate, sunt în SUA. Americanii nu stau deloc rău nici în ceea ce privește bibliotecile publice cu cele mai impresionante colecții: dețin 6 poziții din Top 20, fiind urmați la distanță de Rusia (3) și Germania (2). Canada, China, Danemarca, Franța, Japonia, Regatul Unit, Spania, Suedia și Ucraina dețin, fiecare, câte o poziție.
Ne-am propus, în acest articol, un top al celor mai importante biblioteci publice din Statele Unite. Toate cele 10 biblioteci au colecții care cuprind mai mult de 10 milioane de volume. Șapte dintre ele sunt biblioteci universitare, nu municipale.
10. University of Texas Libraries (foto 1), aflată în administrarea Universității din Texas, se află în Austin. Cu o colecție de peste 10 milioane de volume și o istorie de peste 125 de ani, biblioteca este una dintre cele mai importante instituții americane de profil. Misiunea pe care și-a asumat-o biblioteca este una dublă: aceea de a prezerva istoria umanității și aceea de a investi constant în volume care promovează idei noi.
(Foto 1)
09. Berkeley Libraries (foto 2). Fondată în 1868 și aflată în administrarea Universității din California (Berkley), deține peste 11,5 milioane de volume. Formată din 32 de biblioteci constituante și afiliate, instituția este una dintre cele mai importante biblioteci academice din SUA. De asemenea, cu o suprafață totală desfășurată pe aproape 50 de mii de metri pătrați, Berkeley Libraries este și una dintre cele mai întinse biblioteci din lume.
(Foto 2)
08. Columbia University Libraries, aflată în administrarea Universității Columbia (New York), deține peste 12,2 milioane de volume și este prima dintre bibliotecile cuprinse în top. Fondată în 1754 sub numele de King’s College, printr-un decret al regelui George al II-lea, Universitatea Columbia este cea mai veche instituție de învățământ superior din New York și a cincea cea mai veche din Statele Unite. După ce este transformată în spital în timpul Războiului de Independență, biblioteca este extinsă în 1792. De atunci, ea se va extinde mereu, mai ales cu ajutorul municipalității din New York City. Clădirea Low Memorial Library (foto 3) a fost construită în 1895 ca sediu central al bibliotecii și a fost folosită în acest scop până în 1934, când a fost finalizată Butler Library (foto 4).
(Foto 3)
(Foto 4)
07. Biblioteca Universității Illinois Urbana-Champaign (foto 5) are o colecție de peste 13,2 milioane de volume, ceea ce o plasează pe locul 7 în topul bibliotecilor americane și pe locul 4 în topul bibliotecilor academice din SUA. Cu toate acestea, dacă ar fi să avem în vedere numărul total al cărților, documentelor, hărților și celorlalte elemente care constituie inventarul bibliotecii, ea este de fapt a doua ca dimensiune în rândul bibliotecilor universitare, fiind depășită doar de biblioteca Universității Harvard. Fondată în 1867, biblioteca deservește toate cele 16 instituții de învățământ superior care alcătuiesc universitatea.
(Foto 5)
06. Biblioteca Universității din Michigan (foto 6). Fondată în 1838 și localizată în Ann Arbor, Michigan, biblioteca are o colecție de peste 13,8 milioane de volume și este vizitată de aproape 4,5 milioane de cititori în fiecare an. Este probabil să nu fi auzit despre ea până astăzi, deși este una dintre cele mai mari biblioteci din SUA, însă s-ar putea să vă fie familiar unul dintre proiectele sale: biblioteca universității a fost prima „casă” a reputatului proiect digital JSTOR, atât de util studenților și cercetătorilor din toată lumea. De asemenea, din 2004 s-a alăturat efortului de digitalizare al celor de la Google, permițând scanarea volumelor și includerea lor în arhiva HathiTrust.
(Foto 6)
05. Biblioteca Universității Yale. Fondată în 1701 și aflându-se în New Haven, Connecticut, biblioteca are o lungă istorie și deține astăzi o colecție de peste 15,2 milioane de volume. Este mai mare decât majoritatea bibliotecilor naționale din lume. Colonia New Haven a început să colecționeze cărți în vederea înființării unei biblioteci universitare încă din 1650. Achizițiile din această perioadă, precum și donațiile sosite în 1714 la Boston (inclusiv cea a lui Isaac Newton), constituie nucleul prezentei biblioteci. În 1718, colecția este mutată de la Boston la New Haven. Tot atunci, Elihu Yale donează în jur de 300 de volume, care se adaugă celor 800 strânse în 1714. Pentru a onora această generoasă donație, instituția își schimbă numele în Yale. Cea de-a treia donație majoră a fost cea a lui George Berkeley (aproximativ 1.000 de volume). În perioada următoare, colecția s-a mutat des, până ce, în 1846, a fost definitivată prima construcție dedicată ei, respectiv College Library (foto 7). Clădirea va rămâne principalul sediu al bibliotecii pentru aproape 90 de ani până ce, în 1931, este mutată în Sterling Memorial Library (foto 8).
(Foto 7)
(Foto 8)
04. Biblioteca din New York (foto 9) este prima din acest top care nu este o instituție academică, ci publică. Cu o colecție de aproximativ 16,4 milioane de volume (53 de milioane de obiecte de inventar), fondată în 1895, instituția este a treia cea mai mare bibliotecă publică din SUA. Deservește peste 3,5 milioane de persoane (locuitorii din Manhattan, Bronx și Staten Island) și are un buget de aproape un sfert de miliard de dolari anual. Originile bibliotecii sunt legate de numele omului de afaceri John Jacob Astor, care a cerut, prin testament, ca moștenitorii să aloce 400.000 de dolari (aproximativ 11 milioane în monedă curentă) construcției unei biblioteci. După moartea lui, în 1848, legatarii testamentari și-au îndeplinit obligațiile și, în 1854, este inaugurată Astor Library. În 1870 va fi inaugurată o altă bibliotecă publică, sponsorizată de familia Lenox. La sfârșitul secolului al XIX-lea, guvernatorul orașului New York, Samuel J. Tilden, consideră că orașul are nevoie de o bibliotecă mai mare, așa că își lasă prin testament întreaga avere (aproximativ 65 de milioane de dolari în moneda curentă) în vederea realizării acestui scop. În 1895, cele trei fonduri acceptă să fuzioneze și să funcționeze drept The New York Public Library, Astor, Lenox and Tilden Foundations. Acest nucleu se va dezvolta constant în secolul al XX-lea până va ajunge ceea ce este astăzi: una dintre cele mai importante instituții culturale din lume.
(Foto 9)
03. Biblioteca Universității Harvard (foto 10) este cea mai importantă bibliotecă academică din SUA. Cu o colecție care depășește 18,9 milioane de volume, biblioteca a fost înființată în 1638 de John Harvard și avea, la vremea aceea, un fond de 400 de volume. Colecția și-a schimbat locația de multe ori de-a lungul timpului, pe măsură ce s-a dezvoltat. La început s-a aflat în Old College Building, apoi s-a mutat în Harvard Hall unde, în 1764, a ars în întregime, împreună cu întreaga clădire. Atunci când Harvard Hall este reconstruit, este întemeiată din nou și colecția, cu un fond de 15.000 de volume. În 1841 este mutată în Gore Hall, însă, curând, și acest spațiu devine neîncăpător, așa că, în 1912, este mutată din nou, de această dată în mai multe clădiri, într-o formulă care s-a păstrat până astăzi. În prezent, biblioteca operează prin intermediul a 73 de biblioteci specializate și filiale.
(Foto 10)
02. Biblioteca Publică din Boston (foto 11). Cu siguranță, puțini dintre noi ar fi știut că este mai mare decât cea din New York și că, de fapt, este a doua cea mai importantă bibliotecă din SUA, cu o colecție de peste 19 milioane de volume. George Ticknor, un fost profesor la Harvard, este primul care discută public despre posibilitatea înființării unei astfel de instituții în Boston, însă ideea lui nu se bucură de popularitate. Francezul Alexandre Vattemare are însă aceeași viziune și se implică activ în unificarea bibliotecilor din Boston și în atragerea de donații din Europa. Biblioteca este fondată în 1852. În prezent deservește 6,6 milioane de cititori.
(Foto 11)
01. Biblioteca Congresului (foto 12), echivalentul a ceea ce în Europa s-ar putea numi „biblioteca națională a SUA”, este cea mai mare bibliotecă publică americană, cu o colecție care depășește 34,5 milioane de volume. Este, în același timp, a doua cea mai mare bibliotecă publică din lume, fiind depășită doar de Royal Library, biblioteca națională a Regatului Unit a Marii Britanii. Fondată în 1800, cu 218 ani în urmă, biblioteca este găzduită de trei clădiri impunătoare care se află pe Colina Capitoliului, în Washington D.C. Deși inițial a avut o dezvoltare lentă, după terminarea Războiului Civil, Biblioteca Congresului cunoaște o creștere constantă și rapidă atât în ceea ce privește dimensiunea colecției, cât și în ceea ce privește importanța instituției în viața intelectualității americane. Întregul inventar numără astăzi în jur de 167 de milioane de obiecte, inclusiv 3,6 milioane de înregistrări, 14 milioane de fotografii, 5,5 milioane de cărți, 8,1 milioane de partituri și peste 70 de milioane de manuscrise.
(Foto 12)