Poți auzi din când în când unii oameni spunând: „Nu-mi place să citesc! E plictisitor...” Iar eu mă întreb: „Cum? Cum e posibil?” Iar un răspuns ar fi că pofta vine mâncând. De mic copil poți da de gustul cărților. Ce-i drept, la început tuturor ne sunt băgate cărți pe gât pentru că asta e baza educației încă din primii ani ai copilăriei, însă dacă nu s-ar întâmpla acest lucru, nu i-am prinde gustul.
Se cunosc numeroasele beneficii ale cititului, peste tot (în școli mai ales) ni se repetă întruna că cititul e esențial în creșterea noastră. Dar adevărul decepționant e că mulți tineri preferă în ziua de azi să facă orice altceva în afară de a citi pentru că, zic ei , „durează prea mult, îmi dă o stare de somn și de oboseală, cărțile sunt prea scumpe, n-am răbdarea necesară, îmi afectează vederea etc.” Totuși situația nu e chiar atât de gravă. Majoritatea vor să citească, dar vor simtă că pasiunea aceasta le vine din interior.
Așa că, dacă vrei să te îndrăgostești de cărți, să ai acel sentiment special de satisfacție și împlinire când termini o carte și ai învățat ceva nou sau te-ai relaxat și ai uitat de probleme, dacă vrei să citești pentru tine, pentru mintea și sufletul tău, nu pentru școală, nu pentru că trebuie, încearcă să urmezi pașii următori:
• Alege doar cărți care îți plac pentru început.
Dacă nu îți place să citești, cel mai probabil e din cauza faptului că nu ai găsit încă o carte sau un gen de cărți pe placul tău. Dacă nu îți place un fel de mâncare, nu zici că nu-ți place mâncarea, în general, așa că de ce ai face acest lucru cu lectura? Nu are rost să te chinui cu o carte complicată, lungă și... plictisitoare. Jane Austen spunea că „Dacă o carte e bine scrisă, o găsesc tot timpul prea scurtă. ” Sigur vei zice și tu asta peste ceva timp. Mergi la bibliotecă, așadar, și fă o mică cercetare. Te poți ghida cu ajutorul unor recenzii sau urmărindu-ți interesele și curiozitățile. Dacă primele capitole îți vor capta atenția, atunci vei termina cartea cu ușurință.
• Stabilește-ți un plan de lectură.
Poți începe prin a citi câte 30-50 de pagini sau câte poți pe zi, crescând treptat până la 100 sau cât simți nevoia. Multe deprinderi se formează în timp, cu răbdare, perseverență și mai ales disciplină. Scuzele precum „n-am timp” trebuie folosite mai degrabă pentru uitatul la televizor și pentru timpul pierdut pe internet.
• Folosește alternative pentru cumpărarea cărților.
Dacă nu îți permiți să dai bani pe cărți, poți apela la biblioteca școlii/ facultății/ prietenilor (cu condiția să le și returnezi). Acolo sunt o sumedenie de volume din care poți alege, iar până când le termini pe acelea, poți strânge și bani pentru a le achiziționa personal din librării.Totuși, sunea cineva, cum poți spune că nu ai bani de cărți când ai doi rinichi? O altă sursă este internetul. Sunt o mulțime de site-uri care oferă cărți online gratis. Astfel, poți citi pe gratis fără să „pierzi” vreun ban.
• Mergi pe varianta audio.
Pentru unii poate fi cu adevărat greu să se concentreze la citit, mai ales când se deplasează dintr-un loc în altul. Prin urmare, poți asculta cartea în loc să o citești, în căști, în timp ce aștepți metroul, în timp ce mergi spre școală/serviciu sau în timp ce aștepți la o coadă. Vei folosi astfel acel timp oarecum liber făcând ceva productiv și folositor pentru tine.
• Alege momentul și locul potrivit.
Dacă ți se întâmplă să adormi cu cartea pe piept și să te trezești dimineața observând că ți-a folosit cartea drept pătură... de cunoștințe (la propriu), înseamnă că trebuie să schimbi locul și timpul din zi în care alegi să citești. Încearcă să stai la birou sau într-un fotoliu și să citești dimineața, când mintea îți este limpede și ești plin de energie. Creierul funcționează mai bine când corpul se află în poziție de studiu, iar în acest fel, nu vei mai putea ațipi. Nu uita că lectura are scopul de a te trezi (la realitate), nu de a-ți folosi pe post de somnifer.
În definitiv, fă asta numai și numai pentru tine. Zilnic trebuie să evoluezi și să faci progrese singur, pentru că nimeni nu te va face să-ți placă cititul, punându-te să lecturezi non-stop. Ai atât de multe motive să citești! Dinozaurii nu citeau și uite că au dispărut. Crezi că e coincidență?
Articol scris de: Evelina Butnaru