Bookfest 2019: și bune, și…

Salonul Internațional de Carte Bookfest, ediția 2019, a început ieri, 29 mai, și se va încheia duminică, 2 iunie. Este ediția a XIV-a. Am fost deja acolo și vă prezint impresii la cald.

Un aspect pozitiv este intrarea liberă. Cei care frecventează și Târgul de Carte Gaudeamus știu că acolo intrarea se plătește. Prin urmare, e bine să știți că puteți intra la Bookfest cu mâinile în buzunare, fluierând a ne-pagubă.

Al doilea detaliu pe care îl menționez la categoria „plus”, fără nicio legătură cu partidul politic cu același nume, este locul de desfășurare a salonului. Pavilionul B2 de la Romexpo este nou, curat, spațios și, după cum remarca o prietenă de pe Facebook, are spații de depozitare a eventualelor bagaje pe care n-ați dori să le purtați pe la standuri, o sală de schimbat scutece și fotoliu pentru alăptat (în cazul în care sunteți cititoare cu bebeluși). Vorba colegului care m-a însoțit în timpul vizitei la Bookfest: „Ne simțim și noi în Europa.”

Am trecut pe la toate standurile editurilor importante și am aruncat o privire și pe la standurile mai mici, care nu prezentau interes pentru mine. În general, editurile s-au prezentat la această ediție a târgului cu noutăți – mai multe, la unele, mai puține, la altele. Dacă veți face o vizită la Romexpo, veți găsi, zic eu, măcar o carte pe care să nu o fi văzut.

Vă recomand să treceți neapărat pe la standul Baroque Books & Arts (se află chiar lângă una dintre intrări), foarte frumos amenajat. Am ochit acolo câteva cărți noi, între care Maniere digitale – o lucrare necesară pentru generațiile de azi, mereu conectate prin intermediul rețelelor de socializare online, și Kant nu mai găsești soluții, cheamă un filozof – o amuzantă, dar și utilă trecere în revistă a unor probleme cu care ne confruntăm adeseori, dar și a soluțiilor, din perspectiva unor filosofi celebri. În plus, dacă veți cumpăra ceva de la această editură, s-ar putea să primiți și un caiet-agendă. Eu am primit.

O surpriză neplăcută am avut la standul editurii Nemira. Oferta lor la această ediție a Bookfest-ului constă doar în „2+1”, adică achiziționezi două cărți și primești gratuit o a treia. Pentru cei care vor să cumpere două cărți de la Nemira, oferta e tentantă, avantajoasă. Dar ce se întâmplă cu cei care ar dori să cumpere o singură carte? De ce să bați drumul până la Romexpo, doar ca să constați că, dacă aveai de gând să cumperi o carte de la Nemira, va trebui să o cumperi la preț de librărie?

ART-Arthur-Paladin-Minigraphic sunt, ca de obicei, la un loc, într-un „castel” doar al lor. Au și noutăți editoriale. Pe zona „Arthur” am observat că au plusat bine pe segmentul „Retro” – mă refer la colecția începută de vreun an, doi, care include titluri dintre cele care au fermecat copilăria părinților și poate chiar și a bunicilor de astăzi. E lesne de înțeles de ce... Nostalgia vinde bine. Sunt însă de găsit și alte titluri noi.

Pe una dintre marginile pavilionului veți găsi editura Seneca. Vă recomand o vizită la standul lor, mai mic, dar plin de cărți frumoase, cu un conținut oarecum de nișă, însă inspirator. O să descoperiți voi înșivă dacă vă interesează vreo carte anume.

Dacă aveți copii mai mici, e musai să treceți pe la Cartea Copiilor. Au și noutăți, precum Jurnalul din cutiile de chibrituri, Superiepure și Chemarea mărilor, dar și reeditări ale unor titluri mai vechi, îndrăgite de public.

Editurile mari sunt exact acolo unde vă așteptați să fie, ca măgarii și filosofii de pe timpul lui Napoleon, exact la mijloc, ocupând spații largi. Impresia pe care mi-au lăsat-o, în ciuda noutăților editoriale, este că funcționează în baza rutinei. Poate că n-ar fi rău ca, la astfel de evenimente, să avem parte și de... altceva. Editura Humanitas, de exemplu, se prezintă cu vreo 70 de noutăți, respectiv cărți ieșite de la tipar de câteva zile sau în săptămânile din urmă. Totuși rețeta pentru târg (lansări, oameni scoși la rampă) pare să fie aceeași: Liiceanu, Cărtărescu, Patapievici, Paraschivescu, Niculescu etc. Fără a pune la îndoială calitatea scriiturii și profunzimea ideilor acestor scriitori consacrați, se simte și nevoia de Nou.

În treacăt am zărit și o lansare de carte. S-a reconfirmat că, dacă în fața publicului nu e o figură celebră, vizitatorii nu sunt interesați. Din păcate, se pare că unele edituri pur și simplu nu învață. Nu e suficient să aduci autorul și una sau două persoane care să spună câte ceva – rețeta antică. Trebuie să-i dai evenimentului un pic de strălucire, astfel încât lansarea de carte să atragă privirile. Altminteri, e jenant, și pentru editură, și pentru autor.

Bookfest-ul din acest an va avea o mulțime de evenimente și cel puțin unele dintre ele vor atrage curioșii. Ieri, pe când plecam de la Romexpo, se făceau pregătiri pentru lansarea celei mai recente cărți a președintelui Klaus Iohannis, lansare făcută în prezența autorului.

Invitatul special al acestei ediții este, după cum știți probabil, Marea Britanie. Organizatorii au anunțat că vor avea 10 invitați speciali, autori din Anglia, Țara Galilor, Irlanda de Nord și Scoția, jumătate dintre aceștia fiind cunoscuți deja publicului cititor din România datorită traducerilor deja existente.

Una peste alta, chiar dacă Bookfest 2019 nu pare o ediție de ținut minte, merită să-i dedicați măcar vreo două ore din viață. Sigur vă veți alege măcar cu o carte bună și, cine știe, poate câștigați unul dintre cele două premii constând fiecare în câte 100 de cărți pentru vacanță oferite de editurile participante la salon. Succes!

 

autentifică-te pentru a adăuga comentarii