Când ne gândim la monarhia ce a condus România ne gândim la bărbații care au stat pe tronul țării, care au luat decizii, care au fost în față și care au căpătat notorietate tocmai datorită acestei expuneri. Însă istoria modernă a României nu este doar o poveste despre regi, ci și despre regine. Iar aceea al cărui nume a răsunat dincolo de granițele țării a fost Regina Maria.
În cartea Viva Regina Maria! Un destin fabulos în reîntregirea României, scrisă de istoricul Diana Mandache, ne este prezentată influența pe care a avut-o regina în politica internă și externă, ne este indicată prezența ei în momentul crucial al formării statului național român.
Cartea are trei părți principale. Prima parte este o scurtă retrasare a faptelor istorice. Regina Maria, soție a lui Ferdinand I, nepoată a Reginei Victoria a Marii Britanii, vine din îndepărtatul arhipelag în România pentru a domni alături de soțul său. Reușește să se impună și să câștige inima oamenilor prin caracterul și prin hotărârea ei, iar calitățile sale se vor dovedi deosebit de importante și în deciziile politice luate de Rege, având susținerea soției sale.
Odată cu izbucnirea Războiului și cu rezultatele sale nefaste, Regina Maria se transformă într-o Mamă a poporului, fiind prezentă în spitalele de campanie, în mijlocul celor răniți și muribunzi care se bucurau de îngrijirea ei. Ea reușește să devină o figură emblematică și un factor de creștere a moralului în vremurile grele ale retragerii din Moldova. Capătă prestanță odată cu sfârșitul conflictului și cu unirea succesivă a provinciilor, unire serbată fastuos la Alba Iulia în anul 1922.
O altă fațetă a activității Reginei este cea din afara granițelor. Ingenuitatea ei, îmbinată cu o cultură rafinată și convingerea privind misiunea ei față de România o fac să fie bine primită de către puternicii Europei. În timp ce Conferința de Pace de la Paris bate pasul pe loc, iar România era încă în balanță, cuvintele și acțiunile reginei joacă un rol esențial în deschiderea unor uși care, altfel, ar fi rămas închise.
Cea de-a doua parte a cărții, cuprinzătoare, este formată dintr-un album foto. O sumedenie de cadre ce o prezintă pe regină în uniformă medicală sau în costum tradițional ilustrează activitatea ei neobosită din anii grei ai Marelui Război. Sunt imagini inedite, adunate de pe paginile jurnalul ei personal, scris cu sârguință și păstrat încă în siguranță. Pe lângă imaginile cu regina sau cu pagini de ziar, în care era descris felul în care era percepută de străini, sunt și fotografii care evocă alți membri ai familiei regale în perioada de dinaintea Marii Uniri.
Ultima parte a cărții este formată din corespondența purtată între Regina Maria și mama ei, Ducesa de Coburg, între anii 1914 și 1920. Sunt niște mărturii istorice fascinante, inedite, care vorbesc despre gândurile intime și dorințele ei, destăinuite mamei aflate departe de fiica ce purta răspunderea pentru o țară aflată în război și trecând prin momente dificile. Paginile acestea sunt de o valoare inestimabilă atât pentru cercetătorul istoric, cât și pentru cel care dorește să cunoască adevărul de dincolo de propagandă și clișee.
Cartea se recomandă tocmai prin această triplă împărțire a ei. Introducerea istorică poate fi completată cu informații din alte surse și reprezintă o scurtă descriere a evenimentelor, ce repune în valoare o personalitate dată deoparte timp de o jumătate de veac de istoriografiile partizane. Elementul artistic asigurat de prezența fotografiilor susține o mai profundă înțelegere a efortului și a tăriei de caracter de care a dat dovadă regina. Nu în ultimul rând, scrisorile ei personale completează și explică dorința ei puternică de a sluji țării care a adoptat-o. Regina Maria a fost un personaj important al secolul al XX-lea românesc și memoria ei merită păstrată ca atare.
Cartea Viva Regina Maria! reprezintă un testament și un instrument de aducere aminte a rolului pe care îl poate juca o singură persoană în viața unei națiuni. Cartea a fost publicată de Editura Corint (2016).