Oamenii stângaci, adică aceia care folosesc mâna stângă cu precădere, sunt o minoritate în rândul populației. Totuși multe personalități emblematice au fost stângace. Nu știu dacă faptul în sine are sau nu vreun efect asupra creativității, dar, în mod evident, mulți stângaci s-au remarcat în domenii artistice, de la pictură la muzică și până la regie de film. Desigur, au fost și scriitori stângaci. Iată o listă cu zece dintre ei, recunoscuți la nivel mondial.
1. Lewis Carroll. Creatorul faimoasei plimbărețe prin Țara Minunilor – micuța Alice – a fost stângaci. Cu o minte ascuțită și mereu în căutare de noi povești, Carroll ne-a oferit unul dintre cele mai frumoase vise suprarealiste cuprinse vreodată în paginile unei cărți.
2. H.G. Wells. Unul dintre părinții SF-ului modern, răspunzător pentru romane ca Omul invizibil, Mașina timpului și Războiul lumilor, Wells s-a folosit de mâna stângă când a pus temeliile unui nou gen literar.
3. Mark Twain. Creatorul lui Tom Sawyer și al lui Huckleberry Finn, două personaje legendare, care ne-au învățat multe despre viață, simplitate, prietenie și curaj.
4. Franz Kafka. Scriitor născut la răscruce de timpuri și de națiuni, apăsat de povara timpului, dar și de dificultățile personale, Kafka a reușit să-și transforme condiția într-o operă ce se holbează direct la absurditatea unei existențe golite de sens.
5. Hans Christian Andersen. Mai toți am fost fascinați în copilărie de poveștile imaginate de renumitul danez. Rămâne cunoscut pentru personaje ca mica sirenă, crăiasa zăpezii și fetița cu chibrituri, pe care le-a conturat fără niciun fel de stângăcie, stângaci fiind.
6. William Gibson. Considerat unul dintre creatorii cyberpunkului, Gibson ne-a oferit, în Neuromantul, o viziune brutală și originală asupra lumii computerelor, într-o vreme în care acestea păreau a fi ele însele instrumente fantastice.
7. Douglas Adams. Desăvârșit utilizator al umorului englezesc, capabil să imagineze situații ridicole, dar pline de sevă, Adams a rămas în istoria literaturii prin romanul sarcastic Ghidul autostopistului galactic.
8. Paul Verlaine. Singurul poet din listă, ușor de așezat printre marii scriitori francezi ai epocii în care a trăit, Verlaine a fost un poet simbolist, care a transformat poezia într-un ochean prin care putem privi o lume croită în mod straniu, misterioasă și plină de întrebări.
9. Stan Lee. Cunoscut datorită unor filme extrem de profitabile, inspirate din creațiile lui, Stan Lee este cel care a adus la viață personaje precum Iron Man, Spider-Man și Daredevil, proiectând un univers uimitor.
10. Kate Morton. Numele ei este ușor de recunoscut de către cititorii avizi ai colecției „Raftul Denisei” de la Humanitas, Morton fiind autoarea a opt romane vândute în peste zece milioane de exemplare în toată lumea. Practic e unul dintre cei mai bine vânduți autori australieni.
Imagine: Kate Morton