Ziua internațională Nelson Mandela

Ziua internațională Nelson Mandela a fost celebrată de curând, pe 18 iulie. Această zi a fost declarată o zi internațională în onoarea lui Nelson Mandela, în cadrul ONU, în anul 2010. Motivul pentru care a fost aleasă această zi este acela că fostul președinte sud-african s-a născut pe data de 18 iulie 1918.

Politician și activist apreciat, dar și controversat, Nelson Mandela s-a născut în localitatea Umtata din Africa de Sud. Decizia luată de ONU de a declara ziua de naștere a lui Nelson Mandela o zi internațională vine ca o recunoaștere a eforturilor sale constante privind soluționarea conflictelor, promovarea și protecția drepturilor omului, egalitatea de gen și lupta pentru democrație. În fiecare an, pe 18 iulie, oamenii din toată lumea dăruiesc 67 de minute din timpul lor ajutându-i pe ceilalți. Minutele reprezintă cei 67 de ani pe care Nelson Mandela i-a dedicat serviciului în folosul oamenilor.

Nelson Mandela a fost distins cu premiul Nobel pentru Pace și a fost primul președinte de culoare al Africii de Sud ales prin vot universal la data de 9 mai 1994. La acea dată a fost votat de peste 22 de milioane de oameni. Ca președinte, a inițiat o nouă constituție și legi noi. Aceste legi noi au permis populației de culoare să aibă acces la educație și, de asemenea, au introdus noi politici menite să combată sărăcia.

Mandela a stat 27 de ani în închisoare ca deținut politic. În spatele gratiilor el s-a transformat într-un erou pentru poporul său. A fost eliberat din închisoare în 1990 la cererea președintelui Klerk.

Pe durata anilor petrecuți în închisoare, Mandela a primit numeroase oferte din partea guvernului sud-african de a fi eliberat, dar ofertele au fost condiționate de angajamentul de a nu mai milita pentru drepturile populației de culoare sau pentru egalitatea dintre rase. Mandela a refuzat aceste oferte, iar după ce a fost eliberat, și-a continuat lupta pentru cauza sa.

În timpul vieții sale, a fost distins cu peste 250 de premii, decorații și alte distincții onorifice. De asemenea, a publicat mai multe cărți, precum „Sunt pregătit să mor” (1964), „Drumul spre libertate nu este ușor” (1965), „Lupta este viața mea” (1978), „Prin propriile cuvinte” (2003).

Nelson Mandela a încetat din viață în 2013, după o lungă bătălie cu o boală ce îi afecta căile respiratorii. De asemenea, el suferea și de tuberculoză, boală apărută în timpul petrecut în închisoare. Mandela a rămas cunoscut datorită modului în care a militat pentru drepturile populației de culoare și pentru egalitatea rasială. Chiar și după ce s-a retras din viața politică, la vârsta de 80 de ani, Mandela a continuat să se implice în diverse campanii umanitare.

Premiul Nelson Rolihlahla Mandela a fost înființat prin rezoluția 68/275 a Adunării Generale din 6 iunie 2014, iar statutul său a fost adoptat prin rezoluția 69/269 din 2 aprilie 2015. Premiul este o distincție onorifică oferită o dată la cinci ani ca tribut pentru reușitele și contribuțiile excepționale a două persoane. Laureații trebuie să fie un bărbat și o femeie care să nu provină din aceeași zonă geografică.

Surse: onu.org | wikipedia.org

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

adaugă o părere